PESCUIT LA CARAS - TEHNICI SI MONTURI

pescuitul carasului la pluta

Fie ca pescuim la varga , rubeziana, bologneza sau match (sheffield), monturile pentru caras nu trebuie sa fie extraordinar de fine (cu toate ca finetea nu strica), decat in cazul ca pestele mananca foarte slab. In general un fir principal de 0,16 - 0,18 mm e mai mult decat suficient, iar un forfac intre 0,12 - 0,14 mm poate face fata chiar si unui caras mai acatarii. Culoarea nailonului folosit nu conteaza atat de mult ca la alte specii de pesti, desi e bine sa folositi nailon de culoare verzuie sau transparent, pentru a se confunda cu vegetatia. Carligele folosite la pescuitul carasului pot avea marimile cuprinse intre numerele 8 si 14 (in functie de momeala folosita si de marimea pestilor), respectiv daca folosim mamaliga sau porumb atunci vom utiliza un carlig mai mare (nr 8), iar daca folosim ca momeala larve sau viermusi atunci vom folosi un carlig mai mic (nr 12 - 14). In cazul unui pescuit aproape de mal puteti utiliza carlige cu varful drept, iar daca pescuiti la distanta (cu match-ul de exemplu) montura pescuit caras atunci e mai bine sa utilizati carlige cu varful usor adus spre interior (cioc de papagal), pentru ca acestea retin mult mai bine pestele. Plutele folosite la monturile pentru caras pot avea portanta cuprinsa intre 1 si 3 grame, de forma care va convine cel mai mult pentru a semnaliza bine muscaturile.

In cazul ca doriti sa va faceti singuri plutele, puteti urmari aici un film foarte interesant despre confectionarea plutelor. In imaginea alaturata puteti vedea un exemplu clasic de montura cu pluta pentru caras care poate fi folosita atat la pescuitul pe timp de zi cat si la pescuitul pe timp de noapte, evident daca-i schimbati antena cu un starlet potrivit ca dimensiune. Retineti ca, pentru caras, echilibrarea monturilor cu pluta se face de obicei grupat, insa daca doriti sa obtineti o sensibilitate mai ridicata a monturii atunci va recomandam sa faceti o echilibrare etalata pe fir. Reglarea adancimii (pasului) trebuie facuta avand in minte ca in 90% din cazuri carasul se hraneste direct pe substrat, insa uneori poate fi pescuit si intre ape - la maxim o palma sau doua inaltime deasupra substratului. In cazul in care doriti sa pescuiti cu doua carlige si intotdeauna direct pe substrat, va recomandam sa vizionati filmul nostru despre modul in care se confectioneaza o montura cu 2 carlige pentru caras.

pescuitul carasului cu lanseta

Pentru a putea pescui carasul in acest mod avem nevoie in primul rand de lansete destul de sensibile, cu lungimea cuprinsa intre 2,7 - 4 m, greutatea de lansare intre 30 - 60 grame si actiune tip B sau C (medie sau parabolica), cele mai potrivite fiind dupa parerea mea lansetele de feeder, insa puteti folosi orice fel de lanseta atat timp cat indeplineste conditiile de mai sus. Este nevoie de lansete sensibile pentru ca uneori carasul musca destul de slab si pe o lanseta obisnuita e posibil sa nu vedeti trasatura. Si vorbesc din experienta! La pescuitul carasului cu lanseta sunt recomandate monturile culisante cu naditor, in ideea ca pestele sa nu simta nimic suspect atunci cand musca de tatonare. O montura care da randament bun si e folosita frecvent pe Dunare este montura cu arici . Montura in sine e destul de simpla continand doar un plumb culisant , o biluta de cauciuc si o agrafa cu vartej, iar ariciul propriuzis poate fi cumparat sau confectionat cu putina indemanare. Va mai pot spune ca pe Dunare sunt utilizate frecvent doua variante de arici respectiv ariciul cu ace libere si ariciul cu ace ingropate . O alta montura cu eficienta dovedita la pescuitul carasului cu lanseta, mai ales atunci cand acesta mananca un pic deasupra substratului este montura cu naditor fix si doua ace . In carlige pot fi puse rame, viermusi, pufuleti, cubulete sau cocoloase de paine.

ce momeli se folosesc la caras?

La pescuitul carasului e indicat ca primavara si toamna sa folositi momeli de natura animala, respectiv rame rosii de balegar, viermusi, etc - pentru ca pestele are nevoie de un aport mai mare de proteine, atat dupa iesirea din anotimpul rece cat si inainte de intrarea in iarna - iar pe perioada verii cel mai bine e sa folositi momeala de natura vegetala cum ar fi mamaliga, boabe de porumb, pufuleti, cocoloase de paine, macaroane, etc. E bine sa nu va bazati pe o singura momeala, pentru ca e un peste cu toane si se poate intampla ca in cursul unei partide de pescuit sa fiti nevoiti sa schimbati momeala de mai multe ori, in functie de preferintele de moment ale acestuia.

cum se face nadirea la caras?

Trebuie sa stiti ca daca doriti sa aveti rezultate bune la pescuitul carasului, indiferent ca pescuiti la varga sau la lanseta, atunci e nevoie de o nadire prealabila. Sau puteti pescui pe un loc care a fost nadit anterior de dumneavoastra ori de altcineva, cu o zi doua inainte. Prepararea nadei sau mai precis umectarea, trebuie facuta in asa fel incat aceasta sa se desfaca doar dupa ce ajunge pe substrat si nu intre ape, pentru a nu strange tot maruntisul pe vadul nostru. In cazul ca pescuiti cu naditor pe lanseta, nadirea se va face prin lansarea pe vad (la inceputul partidei) a 6 - 10 cosulete stranse ceva mai slab, pentru a se desface rapid. In continuare intretinerea se va face cu ce cade din cosulet la fiecare lansare. Daca pescuim cu pluta atunci la inceputul partidei vom lansa cu mana pe vadul ales un numar de maxim 5 - 6 bulgari de dimensiunea unei portocale, iar apoi dupa 1 - 1,5 ore sau cand se raresc trasaturile, vom nadi de intretinere cu 1 - 2 bulgari ceva mai mici. Ce anume trebuie sa contina o nada pentru caras ? Mamaliga, grau fiert sau arpacas, sroturi, porumb, tarate, paine, ttx, peste care putem turna si o aroma (carasului ii place anasonul) sau /si un aditiv (de exemplu caramel).

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME