NODURI PESCARESTI FOLOSITE FRECVENT

Nodurile pescaresti fac parte din arsenalul de cunostinte obligatoriu al oricarui pescar serios si trebuie cunoscute bine pentru a putea realiza diverse monturi or pentru a lega carlige cu ochet sau cu paleta, ancore, firele intre ele sau de mulineta, etc... Mai jos pe pagina gasiti prezentarea video la o serie de noduri pescaresti larg folosite, care sunt usor de legat si mai mult decat suficiente pentru orice situatie intalnita pe malul apei. Nu e obligatoriu sa le cunoasteti pe toate, dar e bine sa le studiati un pic pentru a vedea care se potrivesc mai bine scopului in care doriti sa le folositi. E bine sa exersati de cateva ori fiecare nod, pentru a va obisnui sa-l legati.

noduri pescaresti pentru legarea firelor

youimg

Nodul Albright - este folosit pentru legarea a doua fire, de diametre sau/si materiale diferite, respectiv mono cu textil. Nodul rezultat are dimensiuni foarte mici si aluneca bine prin inele.

youimg

Nodul Blood - este folosit pentru legarea a doua fire, de diametre apropiate, chiar daca sunt din materiale diferite. E un nod rezistent si usor de facut, insa nu curge prea bine prin inele.

youimg

Nodul Uni dublu - este folosit pentru legarea a doua fire, de diametre apropiate, chiar daca sunt din materiale diferite. Este foarte simplu de legat si foarte rezistent.

noduri pentru legarea carligelor

youimg

Nod pt. carlige cu paleta - acest nod este simplu de legat, poate fi facut atat cu mono cat si cu textil si are o aderenta excelenta la tija carligului. Poate fi folosit si pentru legarea carligelor cu ochet.

youimg

Nodul fara nod - face parte din grupa de nodurilor folosite aproape exclusiv la crap. Este deosebit de rezistent si poate fi facut atat cu nailon cat si cu fir textil. Poate fi utilizat doar la legarea carligelor cu ochet.

youimg

Nodul Duncan sau Uni - e folosit pentru legarea carligelor, vartejelor sau altor accesorii cu ochet. Asigura o legatura foarte buna si este foarte sigur si rezistent. Pentru un nod uni imbunatatit infasurati firul de doua ori prin ochet!

youimg

Nodul Clinch - este un nod simplu de facut, cu rezistenta buna, folosit de multi pescari la legarea maruntisurilor care prezinta un ochet. Nu este recomandat pentru fire (nailon) mai groase de 0,4 mm deoarece spirele pot aluneca.

youimg

Nodul Trilene - acest nod e folosit de multi pescari la legarea carligelor cu ochet sau a altor maruntisuri. Se aseamana mult cu nodul Clinch, insa este mai rezistent si mai fiabil decat acesta.

youimg

Nodul Palomar - un nod simplu si rezistent ce pastreaza chiar pana la 90 % din rezistenta firului principal si care poate fi folosit la legarea rapida a carligelor cu ochet sau al ancorelor.

alte noduri pescaresti utile

youimg

Noduri pentru mulineta - Usor de facut,aceste noduri asigura o prindere foarte buna a firului de tamburul mulinetei, indiferent daca utilizati textil sau nailon.

youimg

Nodul Dropper - cu ajutorul acestui nod puteti face o bucla oriunde pe lungimea firului. Singurul neajuns este ca e nevoie de ceva mai multa indemanare pentru a-l realiza!

youimg

Nodul KIWI - e folosit la realizarea unei bucle pe fir, la fel ca si nodul Dropper. Cei care l-au utilizat spun ca este mult mai rezistent, fiind in acelasi timp si mai simplu de facut.

youimg

Nodul chirurgului - e folosit pentru crearea unei bucle la capatul firului. De aceasta bucla poate fi atasat un carlig sau orice altceva, prin sistemul bucla in bucla.

youimg

Nodul in forma de 8 - este la fel de simplu de facut ca si nodul chirurgului, cel putin la fel de rezistent si poate fi folosit in aceleasi scopuri ca si nodul chirurgului.

youimg

Nodul Rapala - este un nod folosit la legarea nalucilor, respectiv linguri,twistere sau voblere si are marele avantaj ca permite evolutia naturala a acestora. Practic cu acest nod se realizeaza o bucla care nu se strange.

youimg

nodul care nu aluneca - Utilizat ca si nodul Rapala la legarea nalucilor, in special al voblerelor, nodul care nu aluneca e ceva mai simplu de realizat si ofera o amre libertate de miscare nalucii.

youimg

Sistemul *bucla in bucla* - desi nu este un nod propriuzis, acest sistem este foarte util atunci cand dorim sa schimbam rapid forfacul sau carligul atasat la acesta.

youimg

Nodul opritor - acest nod e folosit cu precadere la monturile cu pluta culisanta, insa poate fi utilizat si la alte monturi (de exemplu pentru realizarea efectului de autointepare.

Alte articole legate de acest subiect:

  1. fire de pescuit
  2. carlige
  3. monturi pluta
  4. monturi pentru lanseta

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME