SOMNUL (silurus glanis)

raspandire,dimensiuni si aspect

Este cel mare peste de apa dulce din Romania si e raspandit atat pe Dunare cat si in baltile ei, in Delta Dunarii, precum si pe raurile mari din tara. Lungimea somnului ajunge in mod obisnuit la 0,5 - 1 m si greutatea de 10 - 15 kg, iar in mod exceptional lungimea somnului atinge 3 - 4 m si greutatea de 300 kg! Corpul somnului este cilindric pana la inotatoarea dorsala, apoi se turteste usor lateral. Capul este turtit, gura mare, cu dinti ascutiti mici si desi, ca o perie. Are trei perechi de mustati dintre care una foarte lunga, pe care o foloseste atat ca organ de simt, cat si ca modalitate de a atrage pestii marunti. Culoarea somnului pe spate si laterale este verde cenusie de obicei, dar in functie de locul unde traieste poate avea o gama larga de nuante. Burta are culoare deschisa. Nu are solzi. Retineti si faptul ca icrele somnului nu sunt comestibile!

cu ce se hraneste somnul?

Somnul se hraneste cu crustacei, pesti - avand o afinitate deosebita pentru tipar - broaste, lipitori, diferite larve, ba chiar si pasari acvatice (au fost consemnate cazuri in care somnul a atacat boboci de rata sau/si de gasca la suprafata apei), iar pe deasupra are si o predilectie aparte pentru vietatile moarte sau aflate in putrefactie. Se poate pescui la diferite momeli: coropisnita , buchet de rame, tipar, broscuta, scoica, lipitoare . Puteti incerca si la carne alterata (daca va rezista nasul!) sau in sange, ori la ficat de pasare sau de animale. Cea mai originala momeala folosita la pescuitul somnului - auzita de la pescari care se jura ca au prins la asa ceva - este in mod sigur patratica de sapun de casa, desi personal nu pot confirma acest lucru. Somnul mai poate fi pescuit - in special primavara sau cand vaneaza activ - si la momeli artificiale, respectiv lingura oscilanta sau vobler.

ce locuri prefera somnul ?

Prefera zonele cu vegetatie sau teren accidentat, dar si scobiturile din malurile lutoase abrupte, unde poate sta la panda camuflat asteptand ca un pestisor neatent sa-i treaca prin preajma. Majoritatea pescarilor isi imagineaza ca, datorita dimensiunilor sale impresionante, este doar un rapitor pasiv ce asteapta ca momeala sa-i vina pe la nas, insa acest lucru nu este in totalitate adevarat, pentru ca uneori (cand are el chef) somnul vaneaza activ, sarind in mijlocul bancurilor de pestisori mai ceva ca avatul! Este un peste solitar care isi face veacul in jurul unui loc anume unde si vaneaza de obicei pe timpul noptii, insa exista si momente cand vaneaza chiar pe timpul zilei, in special vara. Rezultate deosebite la pescuitul somnului se obtin daca reusim sa producem zgomote in zona momelii, fie folosind plute speciale, fie utilizand cloncul. Somnul este un luptator puternic, folosindu-se de ascunzatorile de pe fundul apei cat si de flexibilitatea sa deosebita (e stiut faptul ca se face "covrig"), insa cu rabdare si scule bune poate fi scos pe mal, daca nu rupe firul sau batul mai intai! Odata adus langa mal, poate fi scos usor daca il apucati de mandibula (buza de jos), chiar si cu mana goala. Daca e prins asa nu va poate musca. Cel mult cateva zgaraieturi. Pentru a fi siguri ca nu o sa va raniti folositi o manusa si aveti grija sa nu va intre acul (ancora) in mana.

pescuit

Deoarece somnul este cel mai mare si puternic peste rapitor de pe Dunare si in general vorbind din apele dulci europene, echipamentul si monturile folosite la pescuitul sau trebuie sa fie alese cu grija avand ... afla mai multe

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME