Cunoscuta de majoritatea pescarilor de pe la noi, stiuca este un peste cu larga raspindire in Delta Dunarii, pe Dunare, in majoritatea apelor de ses, dar si in diverse lacuri de acumulare din tara noastra. In mod obisnuit stiuca are circa 50 - 60 cm lungime si o greutate de 2 - 3 kg, insa exista si exemplare rare, ce pot atinge peste 1 metru lungime si 25 kilograme greutate! Stiuca are corpul alungit, usor turtit lateral, capul lunguiet cu botul ca un cioc de rata, gura larga, dintii puternici si ascutiti. Culoarea stiucii variaza de la gri-verzui cu galben, la negru sau cafeniu, cu dungi mai deschise pentru camuflaj. In denumirea populara stiucile mici mai poarta numele de marlite sau bricege, iar cele mari au fost botezate *cumetre*.
Stiuca poate fi des intalnita in zonele cu ape linistite si limpezi, cu fund curat si ceva vegetatie, prin care sa poata sta ascunsa in asteptarea prazii, reprezentata de diversi pestisori, insa consuma la fel de bine si broaste, insecte sau chiar boboci de rata. Prefera sa vaneze in apa mica din apropierea malurilor, lansand atacuri fulgeratoare asupra pestisorilor care se plimba neatenti prin preajma ei. In ce priveste meniul zilnic de pestisori pe specii, putem spune ca stiuca nu este deloc mofturoasa inghitind aproape orice-i iese in cale, ba chiar uneori are si momente de canibalism, mancandu-si propriul puiet sau alte stiuci de dimensiuni mai mici. Bazandu-se pe aceast lucru, unele firme au scos pe piata serii de voblere asemanatoare cu puietul de stiuca, care s-au dovedit foarte eficace. Lacomia exagerata a stiucii a fost confirmata in multe randuri si de catre pescari, care au gasit stiuci moarte, inecate (la propriu!) cu pesti atat de mari ca nu i-au putut inghiti! Atacul stiucii este violent, urmat de o intoarcere brusca, ce creste adrenalina pescarului, iar in dril face tot felul de salturi spectaculoase prin aer - asa zisele lumanari - in incercarea de a scapa de carlig !
Desi poate fi pescuita cu rezultate multumitoare cam tot timpul anului, in mod sigur perioada cea mai buna la stiuca este cea de toamna, respectiv ... afla mai multe
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI