MONTURI CU PESTISOR PENTRU STIUCA

echipamentul necesar

Spre deosebire de echipamentul mai usor folosit la pescuitul stiucii cu naluci, pentru a putea lansa monturile cu pestisor, va trebuie o lanseta cu greutatea de lansare (casting weight) de cca 40 - 80 gr, lungimea intre 2,7 - 3 m si strune pt stiuca actiune tip B, adica medie. In ce priveste mulineta, e suficienta una de marime mijlocie pe care sa intre 100 - 150 m de nailon de maxim 0,30 mm , cu o frana care sa lucreze bine, pentru a preveni ruptura firului la smuciturile stiucii. In cazul ca folositi fir textil e suficient un diametru de 0,18 - 0,22 mm, iar daca preferati nailonul un diametru de 0,30 mm e suficient. Cu toate ca in principiu puteti folosi ca forfac acelasi tip de fir ca si linia principala, daca doriti sa fiti siguri ca stiucile agatate vor ajunge pe mal, atunci va recomandam folosirea unei strune, cu rezistenta la rupere intre 6 - 10 kg. In imaginea de deasupra puteti vedea cateva tipuri de materiale ce pot fi utilizate la confectionarea acestora. In ce priveste carligele folosite la monturile cu pestisor pentru stiuca, fie ca sunt simple, duble sau triple, vor avea marimea 2 - 4 pentru stiuculite sau nr 1 - 1/0 pentru stiucile mari si vor fi alese in functie de pestisorul-momeala folosit. In cele din urma trebuie sa va mai spunem ca, daca nu vreti sa ramaneti cu amintiri neplacute atunci cand extrageti carligul din gura stiucii, e bine sa utilizati cascatorul si clestele.

monturi cu pestisor pentru stiuca

montura pluta fixa rapitori In randurile urmatoare vom face o trecere rapida in revista a unora dintre cele mai utilizate monturi la pescuitul stiucii cu pestisor. In prima imagine puteti vedea o montura cu pluta fixa, clasica am putea spune, care este recomandata in special la pescuitul cu pestisor viu pe balti sau pe ape slab curgatoare, chiar daca pe fundul apei exista agatatori. Adancimea (pasul) se va regla astfel ca pestisorul sa evolueze chiar deasupra structurilor de pe substrat. Inteparea se va face doar atunci cand pluta se scufunda cu totul. O a doua montura, utilizata de obicei atunci cand pescuim pe substrat cu pestisor mort sau bucatica de peste, puteti vedea in imaginea din partea dreapta. montura pluta culisanta stiuca Poate fi folosita pe ape fara curent si are particularitatea ca plumbul este mai greu decat portanta plutei, aceasta avand doar rolul de a semnaliza muscatura. Pentru ca se utilizeaza o pluta culisanta montura poate fi lansata la distanta fara probleme, dar inainte de a monta pestisorul e bine sa faceti o aruncare de proba pentru a regla adancimea. In cea de-a treia imagine puteti vedea o montura foarte interesanta pentru pescuit la stiuca, ce poate fi folosita atat cu peste viu cat si cu peste mort, inclusiv in locuri cu agataturi. montura stiuca cu pop-up Faptul ca se numeste montura *cu pop-up* nu inseamna ca foloseste boiliesuri flotante ci niste bile de polistiren strident colorate, care atrag atentia stiucii, dar si ridica pestisorul de pe fundul apei, evitand astfel agatarea forfacului si facandu-l in acelasi timp extrem de vizibil si atragator. In cazul ca locul e plin de agataturi legati plumbul cu un nailon ceva mai subtire decat linia principala, pentru a-l putea pierde la nevoie. La final va mai prezentam inca o montura clasica (montura cu paternoster), care se foloseste cu peste viu si montura stiuca paternoster care poate fi utilizata asa cum o vedeti in imagine, adica cu flotor, cat si fara acesta. Folosirea flotorului are avantajul ca mentine forfacul si pestisorul deasupra eventualelor agataturi, ba daca e reglat la suprafata apei poate semnaliza muscatura exact ca o pluta obisnuita. Vartejul triplu (paternoster) asigura un grad ridicat de mobilitate pestisorului, permitand acestuia sa se roteasca liber fara sa incurce forfacul.

ce pesti folosim ca momeala la stiuca?

pestisor agatat de spate Pestisorii pentru momeala, cel mai des utilizati la pescuitul stiucii, sunt in mod obisnuit reprezentati de maruntisul cu care e familiarizat orice pescar, respectiv carasei, rosioare, babusti, obleti ba chiar si bibanei (acestia fiind contrar parerii generale una dintre prazile favorite ale cumetrei) cu sau fara spinii de pe inotatoarea dorsala taiati. Marimea pestisorilor poate oscila intre 6 - 15 cm si putem confirma ca la stiuca e adevarata zicala *mare pui mare iei*. Cum pot fi prinsi pestisorii in montura? Pai daca sunt vii e suficient sa le treceti varful carligului pe sub inotatoarea dorsala si apoi sa infigeti un patratel mic de plastic sau cauciuc subtire peste varful bucatica de peste acestuia, pentru a-l impiedica sa iasa (imaginea de sus). Daca sunt deja morti atunci e bine sa folositi un forfac cu doua ancore. Ancora dinspre lanseta o infigeti inaintea inotatoarei codale, iar ancora de la capatul forfacului pe undeva inaintea inotatoarei dorsale. La final trebuie sa aflati ca pe apa mai calda e bine sa pescuiti la stiuca cu pestisori vii, iar daca apa e mai rece atunci momeala cea mai indicata sunt pestisorii morti. Desi majoritatea pescarilor folosesc doar pestii autohtoni drept momeala, cand apa e rece merita sa incercati si pestii oceanici, respectiv mackerelul, macroul si sardina de dimensiuni mici, pentru ca uneori pot avea rezultate spectaculoase.

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME