PLUMBI PENTRU PESCUIT

Daca pestilor nu le pasa prea mult ce fel de *greutati* sunt legate la capatul liniei, pescarul trebuie sa stie ca, impreuna cu celelelate componente ale liniei de pescuit, un plumb corect ales poate face diferenta intre a prinde sau a nu prinde peste, fie ca e vorba doar de o alica ori de un plumb greu de fund. Am folosit mai sus termenul de *greutate* si nu de *plumb*, pentru ca la ora actuala, pe langa clasicul plumb, in pescuit au inceput sa fie utilizate si alte metale (mai putin poluante!), respectiv bismut si tungsten. Ba chiar exista greutati de capat confectionate din pietre (naturale) de mici dimensiuni, la care e atasat un vartej (vezi imaginea)! In orice caz, fie ca sunt confectionati din plumb or din alt material, rolul lor este de a duce momeala la adancimea dorita sau/si de a fixa linia pe fundul apei. In continuarea articolului ne vom ocupa cu precadere de plumbii clasici si de felul in care trebuie alesi, pentru eficienta maxima.

clasificarea plumbilor

Dupa felul in care se fixeaza pe linie, plumbii se impart in doua mari categorii:
- plumbii ficsi - adica cei care prezinta un ochet la unul dintre capete si pot fi atasati de nailon folosind diverse noduri .
- plumbii culisanti sau inline - respectiv cei care se fixeaza pe linie trecand firul prin interiorul lor. In acest scop, acestia au din fabricatie o gaura cu diametrul de cca 2 mm facuta pe lungime.
Trebuie sa specificam aici ca si plumbii ficsi pot fi utilizati in monturi culisante sau semiculisante sensibile, folosind in acest scop o simpla agrafa cu vartej, asa cum puteti observa in imaginea alaturata.

alegerea plumbilor pentru pescuit

Dupa cum ati citit deja in paragraful anterior, o prima alegere a plumbilor (culisant sau fix) poate fi facuta dupa sensibilitatea dorita a monturii, insa deseori apar situatii cand trebuie sa luam in calcul si alti factori: distanta la care pescuim, vegetatia ,existenta curentilor sau chiar structura substratului. Asa cum veti vedea in continuare, forma plumbului este cea care dicteaza performantele acestuia, atat din punct de vedere aerodinamic cat si hidrodinamic. Sa le luam pe rand:

- In cazul ca doriti sa pescuiti la distante mari pe apa statatoare, va recomandam sa utilizati plumbi ficsi cu centrul de greutate plasat cat mai in fata (de preferat rotunzi cu forma de picatura alungita) - nr 1 in imagine. Acest tip de plumbi sunt insa total contraindicati daca fundul apei este malos, pentru ca se pot scufunda in substrat tragand si montura cu momeala dupa ei.

- In situatia ca pe locul unde pescuiti exista curenti de apa, va recomandam formele plate (nr 3 si 4 din imagine) in scopul de a preveni rostogolirea acestora. Practic puteti utiliza orice fel de plumb care prezinta o suprafata plana, insa e bine ca acesta sa aiba si o forma simetrica.

- Daca locul de pescuit este plin de iarba va recomandam plumbul cu nr 5 - acesta avand o forma rotunda si alungita se va strecura relativ usor prin vegetatie.

- Ce facem in situatia ca pescuim pe un fund malos sau nisipos fara aderenta prea mare ? Solutia este plumbul nr 6 - confectionat special pentru aderenta sporita sau alt gen de plumbi care prezinta excrescente pe suprafata. Vezi aici cum poate fi confectionat cu forte proprii un plumb cu aderenta ridicata , cunoscut si sub denumirea de Big Grip.

- Dar in situatia ca dorim sa pescuim la distanta si exista un curent slab sau mediu ce ne poate rostogoli montura? - Plumbul cu nr 2 (numit si plumb trilob) ne poate ajuta, pentru ca suprafata sa nu este perfect rotunda (acest lucru impiedicand rostogolirea). Pe desupra plumbul trilob, datorita formei sale, incetineste rapid la contactul cu apa, evitand astfel ingroparea momelii si monturii in substrat - lucru avantajos in cazul ca pescuim pe un fund malos.

-Dar daca pescuim pe un substrat cu pietre de diferite dimensiuni, intre care plumbul nostru poate ramane blocat? - solutia sunt plumbii cu suprafata mare (plati), rotunzi sau de forma cubica.

- In toate situatiile prezentate mai sus incercati sa utilizati intotdeauna cel mai usor plumb cu putinta.
-Potriviti intotdeauna montura si plumbul cu scopul urmarit, respectiv daca doriti sa atingeti distante mari atunci e bine sa folositi plumbi ficsi la capatul liniei si nu in monturi culisante.
Plumbii pentru pescuit pot fi cumparati din magazin, insa acestia nu sunt intotdeauna potriviti cu nevoile noatre, asa ca cea mai buna solutie (daca aveti putina indemanare) este sa vi-i confectionati singuri, prin turnare in diferite forme pt plumbi or eventual sa va confectionati o matrita.

Articole video legate de acest subiect :

  1. plumb Big Grip
  2. plumb naditor
  3. forma pb. culisant
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME