PREPARAREA NADEI - USTENSILE SI ETAPE

ustensile necesare

Pentru prepararea corecta a nadei avem nevoie in primul rand de ustensilele potrivite dar si de cateva informatii despre componentele acesteia, in cazul ca dorim s-o inbunatatim sau sa o preparam singuri. Pentru inceput ne trebuie cel putin un vas (galeata) cu forma tronconica, confectionat de preferat din plastic tare, care va folosi la amestecarea si depozitarea nadei pregatite. Mai avem nevoie de o sita (site) pentru cernerea diferitelor componente care sunt puse in nada, dar si a nadei dupa preparare - asta din cauza ca dupa umectare se pot forma cocoloase de nada. Sita trebuie sa fie adaptata la granulatia nadei, dupa algoritmul logic: granulatie mica - ochiuri mici, granulatie mare - ochiuri mari! Optional, in afara de metoda clasica de umectare cu mana sau cu paharul, dar si pentru a avea un look profesionist, putem folosi un pulverizator, iar in situatia ca avem de preparat o cantitate mare de nada putem folosi un mixer actionat de o bormasina electrica pe acumulatori.

etapele prepararii nadei

Daca doriti ca nada dvs. sa iasa pufoasa si atragatoare, atunci in mod obligatoriu trebuie sa respectati, mai abitir decat pe cele zece porunci, succesiunea de operatii descrisa mai jos :

1 - amestecarea componentelor - se va face intotdeauna cu componentele in stare uscata. (evident cele aflate in aceasta stare - nada, aditivi uscati)

2 - adaugarea aditivilor lichizi si umectarea - daca aveti aditivi lichizi sau alte componente in aceasta stare, trebuie sa-i dizolvati in apa inainte de umectarea nadei. Atentie! Apa se va adauga treptat pentru a nu suprainmuia nada.

3 - adaugare pamant - se va face doar daca e cazul, pentru a saraci nutritiv nada sau pentru a crea efectul de nor

4 - amestecarea - se face pentru a omogeniza nada cu toate componentele in ea.

5 - reumectarea - de obicei nada absoarbe apa in timp asa ca la 10 - 15 minute de la prima umectare poate fi necesar sa repetam aceasta operatie. Daca e cazul, se va adauga foarte putina apa, nada fiind deja partial umectata.

6 - sitarea - aceasta operatie se face pentru inlaturarea eventualelor cocoloase aparute dupa umectare

7 - adaugarea diferitelor momeli - la finalul prepararii nadei se vor adauga diferitele momeli de natura vegetala sau animala respectiv porumb, , viermusi, larve, etc..

care sunt caracteristicile nadei ?

Puterea nutritiva -Din cauza ca pestii au un apetit diferit, in functie de anotimp ,temperatura apei sau alti factori, puterea nutritiva a nadei trebuie modificata in consecinta - dorim sa-i tinem pe loc, nu sa-i saturam si ei sa plece fara sa fi pus gura si pe momeala noastra. De obicei puterea nutritiva a nadei poate fi scazuta prin adaugare de pamant.
Granulatia -Exista mai multe tipuri de nada, in functie de pestii vizati:
- cu granulatia fina, care se prezinta sub forma de pulbere
- cu granulatia mica - contine particule cu dimensiunea de aproximativ 1mm
- cu granulatia medie - contine particule cu dimensiunea de aproximativ 2mm
- cu granulatie mare - contine particule cu dimensiunea de aproximativ 3mm.
Granulatia nadei sorteaza (intr-o anumita masura) pestele pe care dorim sa-l prindem, in sensul granulatie mare - peste mare. Daca folosim nade de gata, granulatia e cea pe care o vedem in punga. Daca ne pregatim singuri nada, atunci o putem face cum dorim cu ajutorul unei rasnite, reglata mai fin sau mai grosier.
Greutatea -Sigur ati auzit pana acum, de nada grea si de nada usoara. Ca sa lamurim situatia ,nada grea este nada care e facuta sa ajunga repede pe fundul apei, iar nada usoara e cea care se scufunda lent sau foarte lent. Nada poate fi facuta mai grea prin adaugare de pamant, insa acesta scade puterea nutritiva, sau prin adaugarea de pietris mai fin ori grosier in nada.
Dezagregarea -Evident dupa ce nada a ajuns pe fundul apei ea trebuie sa lucreze, adica sa se desfaca. Nada se desface mai repede sau mai incet in functie de cat de colanta este. O nada foarte colanta se desface mai greu decat o nada mai putin colanta. O nada este cu atat mai colanta cu cat este mai umectata sau cu cat componentele au o capacitate colanta mai mare. Nu exagerati totusi cu umectarea, pentru ca apa in exces face ca nadei sa-i scada capacitatea colanta.
Culoarea -Exista in ziua de astazi o gama larga de coloranti pe care-i putem folosi, dar nadele se impart doar in doua categorii: nade deschise si nade inchise. Uneori acest aspect conteaza foarte mult, asa ca incercati ambele variante daca nu merge din prima. Ca regula generala, daca apa este limpede incercati nade inchise la culoare si invers.
Mirosul si gustul -La sfarsit, dar nu in cele din urma, se aduga si aromele sau/si ingredientele care dau gust nadei ,insa aveti grija sa nu exagerati pentru ca tot ce e prea mult poate avea exact efectul opus!

Legat de prepararea nadei vedeti si:

componente de baza
Cerealele folosite in pescuit sunt doua, mari si tari: graul si porumbul. Pot fi folosite asa cum se gasesc sau preparate. Personal cred ca preparate se adreseaza la o mai mare diversitate de pesti, decat ..

aditivi,coloranti si pamanturi
Anasonul sau mai degraba uleiul de anason, se obtine prin presarea semintelor de anason. Foarte bun la caras, crap dar si la maruntis. Pot fi folosite si semintele intregi, fierte, daca .....

Alte articole legate de acest subiect:

  1. retete nada
  2. prastie nadire

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME