PESCUIT LA SHEFFIELD / MATCH

sheffield sau match?

Cu un randament foarte bun in anumite conditii, aceasta metoda de pescuit are din ce in ce mai multi adepti atat printre pescarii impatimiti de pescuitul la pluta cat si printre lansetisti. Prin ce se deosebeste aceasta tehnica de celelalte metode de pescuit cu pluta? Pai, in primul rand prin faptul ca este o combinatie intre pescuitul cu pluta si pescuitul cu lanseta, iar in al doilea pentru ca ofera posibilitatea unui pescuit de finete la distante pana la 70 m si la adancimi care pot depasi (sau nu) lungimea batului (chiar in conditii de valuri sau/si vant), prin utilizarea unei plute mai deosebite cu prindere doar intr-o parte - asa numitul waggler. Si ca sa lamurim odata confuzia creata intre cei doi termeni ( sheffield si match ), trebuie sa va spunem ca sheffield este de fapt numele metodei de pescuit si provine din Anglia de la localitatea cu acelasi nume, iar lanseta cu care se pescuieste in acest stil se numeste match.

echipamentul necesar

In mod obisnuit lanseta de match este alcatuia din 2 - 4 bucati, mai rar putand fi gasita in constructie telescopica si are foarte multe inele usoare (intre 11 si 23) cu un singur picior, al caror rol este de a nu lasa linia sa se atinga de blancuri, permitand astfel lanseuri lungi cu greutati relativ mici, chiar daca firul este ud. Lungimea lansetei de match se situeaza de obicei intre 3,9 si 4,8 m , cu actiune de tip B sau C, respectiv medie sau parabolica si greutatea de lansare (casting weight) intre 10 - 40 grame. Pe langa lanseta mai aveti nevoie si de o mulineta cu raport mare de recuperare, intre 5,5 / 1 si 6,2 / 1 , pe care trebuie sa intre 100 m de fir de maxim 0.22 mm, de preferat cu frana in spate si care sa functioneze foarte bine. Firul recomandat la aceasta metoda de pescuit este de tip scufundator (sinking - engleza sau affondante - italiana or anglaise - franceza). Precizez aici ca este foarte important sa folositi doar fire de acest tip, altfel nu veti reusi scufundarea banierei (linia libera dintre pluta si varful lansetei), iar esecul acestei operatii va duce la un pescuit total ineficient. Pluta utilizata trebuie sa fie aerodinamica si cu antena groasa, pentru a fi vizibila de la distanta - asa numitul waggler, dupa cum veti vedea mai jos. Carligele folosite au de obicei marimi intre nr 12 - 18, de preferat inchise (cu varful indreptat spre tija), in scopul de a retine bine pestele. Folosirea altor tipuri de carlige creste sansa de a pierde pestele la recuperare, datorita distantei mari la care se pescuieste. In ce priveste echilibrarea monturilor folosite, aceasta poate fi facuta fie folosind un plumbaj unic culisant, care are avantajul ca nu se incurca asa usor si coboara foarte rapid, ori utilizand un plumbaj format din mai multe alice distribuite pe linie, acesta fiind foarte sensibil dar predispus la incurcaturi.

cum se foloseste match-ul ?

Inainte de a incepe partida trebuie in primul rand sa stabilim adancimea exacta si distanta la care vom pescui, apoi sa marcam aceasta distanta pe nailon cu ajutorul unui marker special sau pur si simplu prin prinderea firului in clipul mulinetei. Lansam apoi wagglerul pe locul ales si DUPA ce facem ultimele verificari si reglaje la montura vom efectua nadirea. In cazul acestei tehnici nadirea se va face cu prastia de agrenaj, pentru ca e o metoda eficienta si foarte precisa. Pentru cei care nu stiu, agrenajul inseamna nadirea ritmica, de obicei cu viermusi or casteri in cantitate mica. Nu uitati sa scufundati baniera (firul dintre vrful lansetei si pluta) dupa fiecare lansare, in asteptarea muscaturii. Baniera se scufunda pentru ca in felul acesta firul nu mai face burta pe apa si este ferit de vant si de valuri, intepatura fiind astfel mult mai eficienta. Desi pescuitul la match este recomandat mai mult pentru apele statatoare, metoda poate fi folosita si pe ape curgatoare, dar numai daca au curent foarte slab. Pescuitul in acest caz se va face in aval, folosind curentul apei in avantajul nostru.

scufundarea banierei

Dupa cum stiti, scufundarea banierei este manevra care caracterizeaza pescuitul la match/sheffield si fara de care folosirea wagglerului nu si-ar mai avea rostul. Tocmai pentru ca aceasta operatie este deosebit de importanta o vom detalia pe pasi:
- se lanseaza montura
- cu o fractiune de secunda inainte ca montura sa atinga apa se franeaza usor linia, retinand firul cu un deget pe marginea tamburului, in scopul intinderii firului si pentru a evita incalcirea acestuia.
- se introduce varful lansetei in apa (cca 30 - 40 cm) si se asteapta 1-2 secunde pentru ca lestul liniei sa se scufunde putin
- se mulineaza rapid 2-3 ture de manivela apoi se trage brusc in sus varful din apa, pentru a scufunda baniera complet
- se aduce varful lansetei la rasul apei sau chiar 2-3 cm sub suprafata apei, pentru pregatirea inteparii, evident in eventualitatea unei muscaturi
Trebuie spus aici ca scufundarea banierei mai depinde si de alti factori, in afara de indemanarea noastra. In primul rand de grosimea firului, pentru ca un fir mai subtire e mai usor de scufundat decat unul mai gros, apoi de prezenta valurilor, care (surprinzator) ne ajuta sa scufundam baniera mai rapid si nu in ultimul rand de gradul in care firul este sau nu curatat de impuritati si degresat. Curatarea si degresarea firului se poate face cu produse speciale sau cu orice fel de sampon, daca in momentul recuperarii trecem firul printr-o carpa imbibata cu lichidul respectiv.

alegerea wagglerelor

Asa cum ziceam mai sus, aceste tipuri de plute (afla mai multe despre tipurile de waggler) sunt dedicate pescuitului la match, tocmai pentru ca ofera posibilitatea de executare a manevrei de scufundare a banierei. Pot fi impartite in doua mari categorii: lestate si nelestate. Precizam aici ca cele lestate au inserata la baza o greutate metalica, motiv pentru care pe corpul lor este inscrisa si greutatea lestului dar si gramajul care poate fi pus pe linie. De exemplu daca veti cumpara o pluta pe care scrie 8 + 2 gr, asta inseamna ca pluta are atasata o greutate de 8 grame iar pe fir mai puteti pune inca 2 grame. Unele plute lestate au chiar si posibilitatea de a regla lestul respectiv prin adaugarea sau scoaterea unor greutati, furnizate impreuna cu pluta. In general cu cat wagglerele sunt mai grele in comparatie cu lestul liniei, cu atat vor putea fi aruncate mai departe si prezentarea momelii se va face mai natural. Cele doua categorii prezentate mai sus, pot fi drepte sau cu bulb si cu insert ori fara. Insertul este de fapt o antena, mai subtire decat restul corpului, care mareste simtitor sensibilitatea plutei. Dupa cum vedeti fiecare tip de waggler are avantaje si dezavantaje, respectiv cele drepte sunt foarte vizibile ,cele cu insert sunt foarte sensibile, iar cele cu bulb pot fi lansate la distante mai mari. Ramane la aprecierea fiecaruia ce tip va folosi, in functie de situatia specifica de pescuit (distanta, vizibilitate, pestele tinta) si de preferinte. Pentru atasarea wagglerului la linie exista doua metode: metoda clasica, adica blocarea plutei pe o anumita pozitie cu ajutorul alicelor de plumb (imaginea din dreapta), care *transforma* cumva o pluta nelestata intr-o pluta lestata, dar are dezavantajul ca poate ciupi linia daca mutam alicele prea des si metoda de atasare cu ajutorul diferitilor conectori special conceputi, care e mult mai eficienta si nu prezinta riscuri pentru fir.

avantaje

Este o metoda foarte buna pentru pescuit la distanta, pe ape statatoare in special. Echipamentul folosit nu este foarte scump - cu circa 100-150 euro se poate gasi un bat si o mulineta potrivita pentru acest stil. Este un pescuit precis la distanta mare, unde nu poti ajunge cu bologneza sau cu rubeziana, chiar si pe vant sau pe valuri. Firul scufundator, pe care trebuie sa-l folosim la aceasta metoda, este mai putin elastic decat cel obisnuit si transmite mai rapid intepatura.

dezavantaje

E nevoie de un scaun de competitie (scump-chiar si second hand) pentru a fi foarte eficienti. Obligatoriu aveti nevoie si de o prastie de nadire. Metoda devine ineficienta daca curentul apei este ceva mai tare. Pentru a avea un montaj sensibil e nevoie de un plumbaj etalat pe fir, lucru care poate duce la incurcaturi foarte neplacute in timpul lansarii. Mulineta de match trebuie sa aiba raport mare de recuperare (5,5/1 sau 6,2/1), lucru care duce la uzura mai rapida a angrenajelor.

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME