CRAPUL (cyprinus carpio)

raspandire si dimensiuni

Desi exista multe specii de crap, noi nu vom trata in acest articol decat pe cele care pot fi intalnite frecvent pe Dunare, adica tenul (cteno) si crapul romanesc. Ambele specii sunt raspandite in apele dulci de la ses, insa pot fi gasite si in partea inferioara a mai tuturor raurilor mari din tara, urcand chiar mai sus de regiunea dealurilor. Crapul, fie ca e romanesc fie ca e ten, din cauza dimensiunilor pe care le poate atinge si a drilului spectaculos, este un peste-trofeu ravnit de majoritatea pescarilor. Are in mod obisnuit lungimea de 30 - 60 cm si greutatea de 1,5 - 3 kg, insa exista exemplare ce pot ajunge la lungimea de 1 m si greutatea de 30 - 50 kg!

crapul romanesc

Are corpul inalt si destul de gros, capul este mic cu gura asezata in partea de jos. Gura crapului este extensibila (protractila) si are buze groase. Catre colturile gurii exista 4 mustati, dupa care poate fi usor recunoscut chiar si cand este mai micut. Coloratia sa este de obicei argintie cu nuante galbui, dar aceasta poate varia in functie de locul pe unde-si face veacul. Se hraneste cu plante acvatice, larve de insecte, oua de broasca si chiar cu icrele altor pesti sau cu scoici. Mai exista pe Dunare inca o subspecie de crap romanesc, care este ceva mai scund si mai alungit decat primul, numit de pescarii cunoscatori crap sui, dar diferenta este atat de mica incat sunt greu de deosebit.

cteno (tenul)

poza Tenul (cteno) este la fel de raspandit in zona Dunarii ca si crapul romanesc. Acesta este inca si mai apreciat de pescari pentru ca, pe langa faptul ca poate atinge greutati impresionante, este considerat cel mai mare luptator dintre toti crapii, reusind de multe ori sa rupa firul - mai ales atunci cand simte apropierea malului. Are o constructie mai alungita, cilindrica, este foarte musculos si poate ajunge pana la 30 kg. Gura este asemanatoare cu a crapului romanesc insa nu are mustati. Precizam aici ca gura extensibila (protractila) este comuna tuturor pestilor din familia ciprinide, respectiv caras , clean sau platica. De cele mai multe ori crapii reusesc sa scape pentru ca sunt intepati in partea laterala sau superioara a gurii (parti care sunt mai moi) si nu in buza inferioara, care este mult mai rezistenta. Spre deosebire de crapul romanesc care mananca de toate, tenul se hraneste mai mult cu vegetale, rareori putand fi prins la atceva decat la boabe de porumb .

cum se hraneste crapul?

Datorita conformatiei gurii care, asa cum am spus mai inainte, aduce mult cu o trompa extensibila, crapul se hraneste aproape in exclusivitate pe fundul apei. Hranirea propriuzisa se face printr-o aspiratie mai mult sau mai putin puternica, prin care crapul absoarbe de pe fundul apei mancarea impreuna cu o cantitate mai mare sau mai mica de mal. In continuare mancarea este filtrata si se duce pe tractul digestiv, iar malul este eliminat. Fiind suspiciosi si inteligenti crapii reusesc de multe ori sa evite momelile pescarilor sau le pot fura din carlige fara sa dea nimic de banuit, asa ca pentru a nu avea rateuri trebuie sa aveti mare atentie la realizarea monturilor !

pescuit

Pentru a afla detalii despre monturile ,momelile si sculele folosite la pescuitul crapului apasa aici ..... afla mai multe

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME