CARAS (carasius carasius)

raspandire si dimensiuni

img Carasul este unul dintre cei mai populari si mai des intalniti pesti in cosul pescarilor de pe la noi, fiind raspindit in Delta Dunarii, in majoritatea raurilor si in baltile acestora, inclusiv pe Dunare. Principalul motiv al ariei largi de raspandire a acestui peste este adaptabilitatea extraordinara, carasul putand trai atat in ape adanci cat si pe intinsuri, chiar daca nivelul de oxigenare al apei este foarte redus si pH -ul ridicat. Pe deasupra mai are si capacitatea de a se reproduce incrucisat cu speciile inrudite, respectiv crapul si platica ,in urma careia rezulta tot carasi, al caror aspect aduce cumva si cu pestii cu care s-a incrucisat. In functie de temperatura apei si de conditii carasul depune icrele in perioada lunilor aprilie - iunie, insa uneori ponta poate intarzia si pana in lunile august - septembrie. Lungimea obisnuita a carasului oscileaza intre 15 si 25 cm, iar greutatea intre 100 si 500 grame, insa in mod exceptional poate ajunge la 40 - 50 cm si 3,5 kg!

hranire si locuri preferate

Modul de hranire al carasului este asemanator cu al tuturor pestilor din familia ciprinide, adica hrana ajunge in gura pestelui printr-o aspiratie puternica, apoi namolul si resturile nedigerabile sunt eliminate. Carasul este un peste nepretentios,omnivor, consumand atat hrana de natura vegetala respectiv porumb, alge, mamaliga , cat si hrana de natura animala respectiv diferite insecte si larvele acestora, viermusi , rame , etc.. Aici trebuie sa precizam ca primavara si toamna prefera hrana de origine animala, datorita continutului proteic ridicat, iar in perioada calda a anului o prefera pe cea de natura vegetala. In ce priveste locurile unde poate fi gasit putem spune ca de regula carasul prefera zonele maloase sau nisipoase,cu vegetatie, hranindu-se pe fundul apei,insa uneori mananca si deasupra substratului (la cca 10 - 25 cm), asa ca daca pescuitul pe fund nu da rezultate atunci ar fi bine sa micsorati un pic pasul. La inceputul sezonului trage mai devreme prin balti, (pentru ca apa se incalzeste mai repede) si abia mai tarziu cand temperatura apei ajunge la 14 - 15 grade trage si pe rauri, inclusiv pe Dunare.

pescuit

Pentru a afla mai multe informatii despre sculele, tehnicile si metodele de pescuit la caras apasati aici ..... afla mai multe

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME