PREPARAREA NADEI - COMPONENTE DE BAZA

cereale

Cerealele folosite in pescuit sunt doua, mari si tari: graul si porumbul. Pot fi folosite asa cum se gasesc (nepreparate) sau preparate. Personal cred ca preparate pot fi utilizate la o mai mare diversitate de pesti. Sa le luam pe rand:

Graul pe langa varianta natur sau fiarta poate fi folosit sub doua forme:

-faina de grau -are o putere colanta mare. Se pune in nada putin cate putin, pentru a nu obtine o pasta lipicioasa cu care nu putem lucra.
-tarata de grau -nu are putere colanta de loc, deci poate fi folosita in nada ca dispersant, particule mici de tarate vor fi luate de apa si purtate departe. Este foarte indicata in nadele pentru maruntis. Se poate pune in nada in procent de cca 15%. Este foarte putin hranitoare. Poate fi folosita si prajita.

Porumbul -la fel ca si graul poate fi folosit natur sau fiert cu rezultate foarte bune in nada .Produsele obtinute din prelucrarea porumbului sunt si ele la fel de folositoare:

-grisul de porumb sau malaiul este materia prima din care pescarul pregateste, dupa retete secrete ,mostenite din tata in fiu, faimoasa mamaliga. Insa pentru nada se va folosi asa cum este in punga, adica nefiert. Are un efect de desfacere a nadei facand-o sa lucreze mai repede. Poate fi folosit si prajit avand o aroma foarte placuta. Procent maxim in nada 5%.
-uruiala de porumb -este de fapt un porumb macinat mai grosier. Poate fi folosit natur sau lasat la inmuiat o noapte sau/si fiert. Atrage pestii de marime medie si mari. Este indicata pentru nadele grele, de fund. Putere colanta mica. Procent maxim in nada 15%.

TTX -sau turta de germeni de porumb. Este un produs foarte bun, in special pentru pestele mediu si mare. Are putere colanta mare si absoarbe multa apa. Cum se foloseste? -inainte de pregatirea nadei, cu vreo 15-20 minute, se pune intr-un vas unde se amesteca cu destul de multa apa. Dupa o perioada se verifica si se mai pune apa, daca este cazul. Abia dupa aceea se foloseste la nada.

pesmeti

Cum se obtine pesmetul? -strangeti toate resturile de paine, care va raman prin casa si curatati-o de coaja, de preferat paine alba nesarata (merge si un pic sarata). Lasati-o sa se usuce cateva zile apoi macinati-o atat cat doriti si la final prajiti un pic pesmetul obtinut. Este eficient pe apa curgatoare sau statatoare, la ciprinide de dimensiuni medii sau mari. Se poate pune in nada in jur de 5-25%. Daca nu doriti sa-l prajiti veti obtine pesmet alb. Prajit va capata o culoare maronie mai inchisa sau mai deschisa, in functie de timpul de prajire. Nu exagerati totusi!
pesmetul galben : -este de fapt un pesmet alb prajit usor. Poate fi folosit pentru a obtine o nada mai putin nutritiva. Eficient la ciprinide.Se poate pune in nada in procent de 5-25%.
pesmetul rosu : -se obtine prin uscarea si macinarea cojii de paine. Are o capacitate colanta mai mica decat primele doua si este indicat pentru nadele care trebuie sa se desfaca intre ape. Eficient la ciprinide. Se poate pune in nada in procent de 5-25%.

pesmetul de biscuiti : -acesta poate fi de doua feluri:
- de biscuiti dulci - care poate fi obtinut prin macinarea fursecurilor. Se pune in nada in procent maxim de 10% - bun pentru toate ciprinidele;
- de biscuiti nedulci - se poate obtine prin macinarea foilor de napolitane sau a cornetelor de inghetata. Este foarte indicat in nadele de suprafata pentru ca nu e un produs colant.

pesmetul de turta dulce: -se obtine prin uscarea si macinarea turtei dulci. Foarte atractiv pentru pestii pasnici. Are o putere colanta mare deci e indicat in nadele de fund. E foarte nutritiv si dulce. Procent indicat in nada maxim 15%.
pesmetul fluorescent: -din pacate acesta trebuie cumparat, nu poate fi preparat acasa! Exista pe piata pesmet fluorescent in trei culori: rosu, galben si verde.

seminte uleioase

Canepa -are un efect spectaculos in nada, atragand toate speciile de ciprinide. Poate fi folosita in nada natur, fiarta sau prajita. Poate fi folosita macinata sau intreaga. Procent maxim in nada cca 15%. Daca faceti nada pentru maruntis e mai buna prajita. Daca doriti o nada grea, e mai buna fiarta pentru ca nu pluteste. Imbogateste nutritiv nada. Din cauza continutului de ulei are un efect dispersant.
Floarea soarelui : -poate fi folosita in nada natur sau prajita, sroturi sau halva, dupa cum am vazut la un amic al meu. Sroturile nu mi se par prea bune, pentru ca desi sunt ieftine, au tendinta de a pluti. Ideal ar fi daca ati folosi in nada seminte decojite nesarate si prajite, macinate dupa pestele vizat. Procent maxim in nada 15%. Efect dispersant.
Alunele : -se pot folosi si ele in nada, evident nesarate si prajite, apoi macinate . Procent maxim in nada 15%. Efect dispersant, la fel ca toate semintele uleioase. Imbogatesc nutritiv nada.

furaje

Furajele sunt dovada clara ca chestiile care tin de gust nu tin cont diferentele evidente dintre specii. Desi furajele au fost create pe post de hrana pentru unele specii de animale (bovine, ovine, pasari), pot fi foarte bune si pentru pesti, care le apreciaza calitatile gustative.
PV 1 : - are un continut ridicat de proteine vegetale. Contine soia, porumb si lucerna amestecate cu melasa. Melasa este un rezidu lichid cu gust dulceag, ramas dupa prelucrarea zaharului. Se foloseste in nada in procent de maxim 15%. Foarte colant,foarte hranitor. Bun in special pentru nadele grele.
pastoncino : - ca si pv 1 are un continut ridicat de proteine vegetale. Continutul este putin diferit de pv 1. Se foloseste in nada in procent de maxim 10 -12% Foarte colant,foarte hranitor. Bun in special pentru nadele grele.
Hrana pentru pasari: - sau birdfood. Poate fi folosita cu succes in nade,cu conditia sa nu depasim 15%. Contine diferite seminte si alte ingrediente pe care pestii le apreciaza foarte mult. Foarte hranitoare. Poate fi folosita si la fabricarea boilies-urilor.

alte componente

mierea de albine -este foarte apreciata de toate ciprinidele. Cum se foloseste? Se dizolva intr-o cantitate de apa (de cu seara) iar a doua zi se amesteca cu apa folosita la nada. Este foarte hranitoare. Putere colanta medie.
zaharul -poate fi folosit in nada si in forma pura, chiar daca nada e deja dulce de la celelalte componente. Este colant mediu. Procentul folosit in nada maxim 5%.
faina de sange -folosita mai ales in perioada rece la scobar, merge si la clean, platica sau lin. Putere colanta mica. Este sarata si se pune in nada in procent maxim de 5-10%.
faina de peste -in stare pura, cumparata de la farmacii veterinare, este un ingredient mai mult pentru ape reci. Mirosul puternic atrage pestii de la distanta. Efectele obtinute sunt contradictorii: ba se prinde la greu, ba nu se prinde deloc. Putere colanta mica. Maxim 5% in nada.

Legat de prepararea nadei vedeti si:

ustensile si etape
Pentru prepararea corecta a nadei avem nevoie in primul rand de ustensilele potrivite dar si de cateva informatii despre componentele acesteia, in cazul ca dorim s-o inbunatatim sau sa o ....

aditivi, coloranti si pamanturi
Anasonul sau mai degraba uleiul de anason , se obtine prin presarea semintelor de anason.Foarte bun la caras, crap dar si la maruntis. Pot fi folosite si semintele intregi, fierte, daca .....

Alte articole legate de acest subiect:

  1. retete nada
  2. prastie nadire

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME