PESCUIT LA VARGA (UNDITA)

Asa cum stie toata lumea undita sau varga este un bat de pescuit care a fost si este folosit de catre toti pescarii, fie ei incepatori or avansati. Este cea mai simpla unealta cu care se poate prinde peste, chiar si de catre copii, dar asta nu inseamana ca metoda aceasta de pescuit nu are destui adepti si in randul adultilor. Lungimea unditelor moderne incepe de la 2,5 m si poate ajunge pana la 10 m, insa cred ca cele mai folosite dimensiuni se situeaza in intervalul de 3 - 5 m. Actiunea vergilor este in general de tip mediu sau parabolic pentru a putea amortiza socurile in lupta cu pestele, insa exista si vergi cu actiune de varf - special recomandate pentru pescuit la oblet. Greutatea de lansare (casting weight) se incadreaza in intervalul de la 1 la 30 grame.

cum sunt construite ?

Vergile sau unditele sunt alcatuite din mai multe tronsoane tubulare usor conice, de lungime din ce in ce mai scazuta si diametru din ce in ce mai mic, care culiseaza unele prin altele. In timp ce vergile mai vechi erau foarte greoaie fiind confectonate din fibra de sticla, cele moderne sunt confectionate din materiale compozite sau carbon, devenind astfel extrem de usoare dar si rezistente in acelasi timp. Desi in mod obisnuit vergile au varful gol pe interior, puteti gasi in comert si undite cu varful plin (numit blector) sau pur si simplu puteti cumpara separat un varf plin cu care sa-l inlocuiti pe cel deja existent.

cum se foloseste varga (undita)?

Pentru a putea fi utilizata la pescuit trebuie (in primul rand) sa atasam o linie de pescuit de varful vergii. Atasarea liniei poate fi facuta prin mai multe metode: fie prin intermediul inelului de sarma cu care vin dotate unele vergi, fie prin intermediul unui conector de plastic care de obicei se lipeste pe varf, fie cu ajutorul a doua tuburi varnish, asa cum puteti vedea in imaginea alaturata. Indiferent de metoda, prima data va trebui sa faceti o bucla destul de mare (3 - 5 cm ) la capatul firului, folosind de exemplu nodul in forma de 8 , dupa care aceasta bucla va fi trecuta or prin inelul de sarma or prin varnish, dupa caz. Dupa ce ati trecut bucla prin inel continuati trecand pliorul pe care e pusa linia prin bucla respectiva. In general lungimea liniei cu care se pescuieste nu poate depasi lungimea vergii, ba chiar ar trebui sa fie un picut mai scurta decat varga cu cca 10 - 15 cm, in scopul de a usura manevrarea ei si a eventualilor pesti capturati. In ce priveste fixarea cu tuburi varnish, desi e un pic mai dificil de realizat ramane una dintre cele mai avantajoase.

avantaje

Este de departe cea mai simpla metoda de pescuit si cea care asigura niste senzatii unice. Vergile sunt destul de ieftine, la ora actala gasindu-se in comert scule bune de carbon la preturi rezonabile. Faptul ca metoda e simpla nu inseamna ca nu poate avea finete sau ca nu puteti prinde si peste mare folosind-o! E cea mai utilizata metoda la pescuitul obletelui. E cea mai directa confruntare cu pestele, fara nici un fel de ajutor. Practic e care pe care!

dezavantaje

Nu se poate pescui la distanta prea mare de mal, maxim 1,5 X lungimea unditei, dar asta depinde si de adancimea apei in locul unde pescuim. Nu exista nici o rezerva de fir, decat daca folositi fixarea cu varnish. Nu aveti o mulineta sau un elastic care sa va ajute in dril.

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME