In functie de gradul de maturitate lungimea coropisnitelor variaza intre 3 si 5 cm .Corpul este masiv si poate avea diverse culori de la maro deschis pana la negru. Ochii coropisnitei sunt compusi iar membrele anterioare sunt foarte bine adaptate pentru sapat,fiind dotate cu ghiare.Pe partea dorsala exemplarele adulte au o pereche de aripi ,utilizata de obicei in sezonul de imperechere.Coropisnita sau goanga (cum o mai alinta pescarii) e activa de obicei pe timpul noptii,cu exceptia perioadei de iarna cand hiberneaza.
In mod obisnuit coropisnitele traiesc in gramezile de balegar mai vechi,pe terenurile unde se cultiva plante cu radacini comestibile (cartof,sfecla,etc) sau/si prin gradinile de legume. Prima metoda (cunoscuta de toata lumea!) prin care pot fi gasite presupune executarea unor lucrari de excavatie,folosind la alegere sapa,cazmaua sau furca!Cu putina atentie (si noroc!) puteti depista locul exact pe unde isi fac veacul,dupa gaurile destul de mari (cca 1cm) de la capatul galeriilor.Pentru a le captura trebuiesc apucate de zona capului,prinzandu-le si ghiarele in acelasi timp.
Cea de-a doua metoda presupune plasarea unor capcane improvizate din sticle de plastic (0,5l sau chiar mai mari), prin zonele unde banuim ca ar putea fi coropisnite. Cum sunt confectionate aceste capcane? Pentru inceput decupati cu o foarfeca sau cu un cuter fundul sticlei la o inaltime de circa 10 cm.In continuare decupati si gatul sticlei respective la o inaltime de circa 6 - 8 cm.Introduceti gatul (cu gura in jos) in bucata taiata anterior si capcana e gata!E important ca diametrele celor doua parti ale capcanei sa fie egale (in zona unde au fost decupate) si sa stea fortat una in alta.Dupa ce ati terminat de facut mai multe capcane va trebui sa le ingropati (la rasul solului) si sa turnati in ele putina bere.Inaltimea stratului de bere nu trebuie sa depasesca 0,5cm inaltime pentru ca goangele capturate sa nu se inece.Daca nu aveti bere la indemana puteti folosi bucati de cartofi sau de morcov.
Pot fi pastrate in galeti de vopsea lavabila (de 20 litri) umplute cam la trei sferturi cu pamant fin.Intr-o astfel de galeata putem pastra in conditii bune un numar maxim de 20 - 25 coropisnite. Este important ca inainte de a le pune la pastrare in galeata sa le rupeti ghiarele,altfel se vor omora intre ele.Galeata trebuie sa aiba capac ,iar acesta trebuie sa fie gaurit pentru a permite goangelor sa respire. Pentru a le pastra in viata un timp indelungat (3 - 5 saptamani)trebuiesc tinute la racoare si hranite periodic (la 2 - 3 zile) cu jumatati de cartofi.
Dupa cum vedeti in imaginea alaturata exista doua modalitati de a pune coropisnita in carlig. Prima modalitate presupune ca varful carligului sa patrunde prin zona capului (zona cu guler) si sa iasa prin abdomen. Cea de-a doua modalitate presupune ca varful acului sa intre prin abdomen si sa iasa prin zona capului. Unii pescari spun ca prin cea de-a doua metoda evita *spargerea* abdomenului da catre pestii mai mici.
TOP PAGINI