PESCUIT LA SOMN

Deoarece este cel mai mare si puternic peste rapitor de pe Dunare si in general vorbind din apele dulci europene, echipamentul si monturile folosite la pescuitul somnului trebuie sa fie alese cu grija avand permanent in vedere ca acest peste lupta cu inversunare si are o forta extraordinara. Un somn de 60 kg poate trage usor in apa un pescar ceva mai firav sau mai putin atent, asta daca nu reuseste mai intai sa rupa firul sau lanseta! Si pot spune cu siguranta ca exista locuri, in zona Cazanelor Dunarii, unde sau prins si exemplare de 100 kg, evident nu atat de des cum si-ar fi dorit pescarii! In continuarea articolului vom face trecerea in revista a echipamentului necesar si vom detalia metodele de pescuit folosite incluzand cateva monturi des utilizate.

echipamentul necesar pentru somn

Desi unii pescari spun ca un echipament corect alcatuit pentru pescuit la crap poate fi folosit cu succes si la pescuitul somnului, trebuie sa-i contrazic, desi recunosc ca pot fi adusi la mal somni frumusei si cu scule de crap. Insa cine doreste sa prinda *captura vietii sale* trebuie sa fie pregatit cu scule adevarate de somn.

Lansetele folosite trebuie sa fie confectionate de preferat din fibra de sticla, pentru ca cele de carbon pot plesni cand va e lumea mai draga. Numarul de tronsoane al lansetei sa fie de maxim doua sau in cazul ca utilizati o lanseta cu lungimea mai mica chiar dintr-o singura bucata. Daca pescuiti din barca atunci o lanseta cu lungimea de 2 - 2,4 m ar trebui sa fie suficienta, iar daca pescuiti de pe mal e buna o lanseta cu lungimea cuprinsa intre 2,7 si 3,3 m. Greutatea de lansare (casting weight) trebuie sa fie intre 250 - 500 gr sau chiar mai mare.

Mulinetele folosite trebuie sa fie extrem de rezistente, cu raport mic de recuperare 4,2 - 4,4 /1 si sa aiba un tambur suficient de mare pe care sa poata intra circa 150 - 200 m de fir de 0,8 mm .

Firele folosite ar trebui sa aiba rezistenta la rupere de circa 40 - 50 kg, respectiv daca folositi nylon un diametru de 0,6 - 0,8 mm ar trebui sa fie suficient, iar daca folositi textil atunci un 0,4 - 0,5 mm ar trebui sa ajunga, insa pentru mai multa siguranta aceste valori pot fi supradimensionate. In cazul ca pescuiti cu momeli artificiale atunci e recomandat sa folositi un fir de 0,30 - 0,35 mm, de preferat textil.

Carligele (de preferat cu ochet) sau/si ancorele folosite trebuie sa fie groase si extrem de rezistente, cu marimile cuprinse intre 5/0 si 9/0 pentru carlige, iar pentru ancore marimile 3/0 pana la 6/0.

Celelalte piese folosite in monturile de somn, adica agrafele si vartejurile, trebuie sa fie si ele foarte solide, respectiv sa poata rezista la tensiuni de circa 100 kg sau mai mari, pentru ca niciodata nu se stie ce *balaoana* poate musca momeala!

pescuitul somnului cu naluci

Desi mai putin practicat pe la noi, pescuitul somnului cu naluci poate avea totusi rezultate bune daca e aplicat cand si unde trebuie. Ca sa clarificam problema trebuie sa aflati ca somnul, contrar parerii generale ca e un peste lenes si ca asteapta sa-i treaca momeala pe la nas, poate pescui si activ daca are el chef. Va voi da un exemplu - pot spune cu certitudine ca uneori (in special primavara) somnul vaneaza la fel ca avatul, ba chiar si in aceleasi locuri care sunt preferate de avat, sarind si lovind cu coada in mijlocul bancurilor de albitura si apoi inghitind lacom pestisorii ametiti de unda de soc. In febra vanatorii somnul produce niste pleoscaituri inconfundabile si extrem de puternice care pot fi auzite de la mare departare. Daca aveti norocul sa surprindeti un astfel de moment atunci merita sa incercati un pescuit la suprafata apei cu blinker, vobler or twister si sunt sigur ca n-o sa fiti dezamagiti!. Blinkerele folosite trebuie sa fie de dimensiuni mari si au greutatea cuprinsa de obicei intre 20 si 40 gr. Voblerele folosite la pescuitul somnului pot fi atat de suprafata cat si de adancime, dar obligatoriu dotate cu ancore solide. Twisterele e bine sa fie de dimensiuni mari (cca 10 - 15 cm), echipate cu jiguri corespunzatoare adancimii si curentului apei. Cum se manevreaza aceste artificiale? Nu e nevoie de chestii de finete, ca la pescuitul salaului cu naluci , regula generala fiind ca dupa ce artificiala a ajuns in locul sau/si la adancimea dorita va fi recuperata cat de lent posibil, pentru ca aceasta sa inceapa sa lucreze.

monturi pentru pescuit la somn

Asa cum explicam ceva mai sus in articol, la descrierea sculelor folosite la pescuitul somnului, toate componentele care intra in alcatuirea monturilor pentru somn trebuie sa fie extrem de rezistente, pentru a nu avea surprize neplacute in cazul ca ni se agata in carlig vreo *namila*. Partea cea mai solicitata a monturii este forfacul, pentru ca acesta vine in contact direct cu dintii somnului, care (desi sunt marunti) pot freca firul pana la rupere in cazul unui dril prelungit. Acelasi efect de frecare si eventual rupere a firului il pot avea si pietrele sau/si scoicile de pe fundul apei, asa ca e bine sa folositi un forfac mai gros decat firul principal! Materialul cel mai indicat pentru forfac este firul textil, pentru ca este in acelasi timp deosebit de rezistent si foarte flexibil. Pentru somnul de dimensiuni mijlocii un fir textil cu rezistenta de 50 - 60 kg ar trebui sa fie suficient dar daca exista sansa sa fie si somni mari acolo unde pescuiti, nu ezitati sa-l supradimensionati. Pentru pescuitul somnului nu este nevoie de nu stiu ce monturi de finete, lucru valabil si in cazul altor pesti rapitori, acesta putand fi prins atat la monturi cu pluta (imaginea de sus) cat si la diverse monturi mai simple (imaginea din dreapta) sau mai complicate (imaginea de jos). Momelile folosite sunt deja arhicunoscute : tiparulcoropisnita, buchetul de rame, lipitorile, ficatul sau/si matele de pui, bucati de caracatita, carne alterata, etc, fiecare dintre ele punandu-se pe carlig(e) intr-un anumit fel, pentru a nu fi furate usor de pesti, asa ca va trebui sa adaptati numarul de carlige sau/si ancore folosite ca si marimea acestora, dupa fiecare in parte. O momeala mai putin cunoscuta si care da rezultate bune, in special pe apa calda este boiliesul (sau peleta) cu aroma de halibut (imaginea din dreapta). Halibutul este un peste marin arctic, cu o carne foarte bogata in uleiuri ce atrag somnul prin mirosul puternic. Si inca o informatie utila - nu uitati sa slabiti frana mulinetei ca pestele sa poata lua fir, pentru ca daca simte vreo rezistenta acesta poate refuza momeala !

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME