Evident ca dupa ce ne-am hotarat asupra unei retete de nada si am trecut de etapa cu prepararea nadei urmeaza in mod logic sa facem nadirea. Asa ca in randurile de mai jos vom face o scurta trecere in revista a tuturor metodelor de nadire ,mai mult sau mai putin moderne, specificand aplicabilitatea fiecareia in parte,precizia si costul.
Se poate face atunci cand pescuim la distante mici (pana in 20 m) si e utilizata de obicei atunci cand pescuim la pluta in apropierea malului. Se fac mai multi bulgari de nada cam de dimensiunea unei portocale care apoi sunt aruncati pe zona unde dorim sa atragem pestii. Este o metoda rapida insa precizia depinde de antrenamentul fiecaruia. Cost: gratis.
Nu e vorba de *arcul* de la naditoarele cu care suntem obisnuiti cu totii, ci de un arc supradimensionat cu spire destul de rare, confectionat special din sarma de galvan ceva mai groasa (2 - 3 mm). De obicei are forma cilindrica sau conica, lungimea de cca 10 cm iar diametrul in jur de 4 - 6 cm, in functie de cantitatea de nada cu care doriti sa-l incarcati. Pe langa acest arc mai aveti nevoie si de o lanseta capabila sa arunce in jur de 150 - 200 grame. Se poate folosi pana la distante de 40 - 50 m si are avantajul ca duce nada direct pe fundul apei. Dupa ce a atins substratul se lasa un pic apoi se smuceste de lanseta de 1 - 2 ori pentru ca nada sa cada din arc, apoi se recupereaza. Metoda este destul de precisa si rapida. Cost: foarte ieftin.
Discutam aici despre lopata de nadire (cea din imaginea alaturata si nu de unealta industriala cu acelasi nume! Poate fi utilizata la aruncarea pe vad a nadei, boiliesurilor or diverselor seminte. Distanta de aruncare variaza in primul rand dupa lungimea cozii, care poate ajunge pana la 2 m, dar si dupa conditia fizica a fiecaruia. E bine de stiut ca o persoana antrenata poate arunca bulgari de nada pana la cca 70 - 80 m! Fac aici o paranteza ca sa va spun ca am vazut pe balta asemenea lopeti, confectionate dintr-o bucata de teava de plastic de 3 toli taiata frumos si fixata pe o coada de matura (din acelea de lemn de fag). Metoda are precizie medie si este rapida dar foarte obositoare. Cost: mic spre mediu.
Daca va e frica de serpi atunci nu va recomand aceasta metoda! Glumesc! Cobra nu este decat o bucata de teava, confectionata de obicei din plastic (PVC) si mai rar din metale usoare (aliaje de aluminiu), cu lungimea de pana la 1 m si cu o forma usor curbata la capat. Este utilizata la nadirea cu boilliesuri si din aceasta cauza fabricarea lor se face dupa diametrul acestora - uzual intre 16 si 24 mm. Pot fi aruncate deodata mai multe boilliesuri (maxim 5 - 6) iar cu ajutorul acestui dispozitiv se pot atinge chiar si distante de peste 100 m! E bine ca inainte de utilizare sa o udati pe interior. Precizia este buna dar depinde mult de antrenament. Este recomandata mai mult la nadirea de intretinere pentru ca nu este o metoda rapida. Cost: mic spre mediu.
Nadirea cu prastia este o metoda cu precizie destul de ridicata si relativ rapida. In functie de prastia folosita puteti arunca bulgarii de nada pana la 60 - 80 m, insa acest lucru este valabil doar in cazul anumitor prastii mai puternice. Pentru prastiile obisnuite distanta de aruncare se situeaza in jurul a 40 m. O problema frecvent intalnita la nadirea cu prastia este ca elasticul cedeaza destul de repede, fiind necesara inlocuirea lui (si nu e tocmai ieftin). Aceasta metoda poate fi folosita atat pentru nadirea de start cat si pentru nadirea de intretinere. Cost: mediu.
Pentru folosirea oricareia dintre cele doua tipuri de rachete prezentate in imagine aveti nevoie de o lanseta puternica, capabila sa arunce 200 - 250 grame. Racheta obisnuita (dupa ce atinge suprafata) apei se rastoarna, din cauza ca varful contine o bucata de spuma flotanta. Cu ea pot fi lansate pe vad pelete, boillies or nada facuta bulgari. Semintele mici nu sunt recomandate pentru ca pot sa cada prin gaurile rachetei. Spomb-ul in schimb poate transporta orice fel de nada (mai putin lichide), pentru ca nu are gauri. Acesta din urma are in partea din fata un buton (rosu de obicei), care la contactul cu apa deschide cele doua jumatati, lasand continutul sa cada. Recuperarea se va face imediat dupa ce spomb-ul atinge apa. Metoda are precizie ridicata si poate fi folosita pentru nadirea la distante mari (cca 120 - 150 m) fiind in acelasi timp destul de rapida. Nu e o metoda recomandata pe ape curgatoare, pentru ca imprastie nada pe o suprafata mare.Cost : mic spre mediu. Vezi aici cum poti confectiona rapid o racheta de nadire improvizata sau o 'bomba' din silicon din materiale usor de gasit.
Este o metoda simpla si eficienta pentru aplicarea ei avand nevoie doar de o cupa de nadire (numita si catapulta pentru lanseta) asemanatoare cu cea din imagine si de o lanseta cu puterea de aruncare intre 150 - 250 grame. Fixati cupa de nailonul lansetei folosind o agrafa, apoi incarcati-o cu bulgarii pregatiti anterior si lansati. Cu putin antrenament se poate ajunge la o precizie de lansare foarte buna si la distante de circa 100 - 120 m! Daca aveti la indemana o foarfeca, o sticla de plastic de 5 litri, plus ceva indemanare puteti sa va confectionati rapid o astfel de catapulta pentru lanseta chiar si pe malul baltii ..
Catapulta este in esenta un fel de prastie de mari dimensiuni si e folosita in special atunci cand trebuie sa nadim cu cantitati mari, rapid si la distanta foarte mare (pana la 200 m). Desi e prevazuta din fabrica cu un sistem solid de fixare, uneori poate fi nevoie de ajutorul unei a doua persoane care s-o tina pe pozitie (din cauza elasticului foarte puternic). Si catapulta sufera de aceiasi boala ca si prastia - elasticul se poate rupe cand ne e lumea mai draga. Metoda are precizie si viteza ridicata. Cost: mediu spre mare.
Nadirea cu barcuta teleghidata este una dintre cele mai eficiente, dintre toate metodele descrise mai sus. Poate transporta pe vad o cantitate de 3 - 5 kg de nada odata, ba mai mult poate fi incarcata cu pana la trei sortimente diferite, pe care le puteti lansa in acelasi loc sau in locuri diferite, la un singur drum. Raza de actiune difera de la model la model si poate ajunge pana la 250 - 300 m. Nadirea cu barcuta teleghidata mai are si avantajul de a fi foarte silentioasa dar si extrem de precisa. Cost: foarte ridicat.
In contrast cu metodele descrise mai sus, aplicate de obicei pentru a nadi cu cantitati insemnate de nada si pe suprafete relativ mari, nadirea localizata in imediata apropiere a carligului ne poate aduce in carlige trofee la fel de frumoase. Una dintre metodele folosite pentru nadirea localizata implica utilizarea clasicelor cosulete, pe care le cunoaste toata lumea, asa ca n-o sa mai intram in detalii. Cealalta, mult mai recenta si moderna presupune folosirea sub diferite forme a PVA - ului (alcool polivinilic) - pungi, plase, benzi sau fire - acest material avand proprietatea de a se dizolva complet in apa pe durata catorva zeci de secunde, fiind complet inodor si nepoluant. Timpul de dizolvare poate varia de la un producator la altul, asa ca trebuie verificat inainte de utilizare. In pungile din PVA pot fi pusi chiar si atractanti lichizi, atat timp cat nu sunt pe baza de apa. Plasa de PVA se umple prin tubul cu care e cumparata, iar continutul saculetilor obtinuti se preseaza pentru a fi mai compacti. Folosirea oricarei forme a PVA scade distanta de lansare cu circa 20% - 30%. Cost: mediu.
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI