BOILIES - MOMELI PENTRU PESCUIT

ce sunt boiliesurile?

Inventate de pescarii englezi si utilizate initial la pescuitul crapului,boiliesurile sunt de fapt niste momeli de forma rotunda pregatite prin fierbere (to boil = a fierbe) ,spre deosebire de pelete, care desi au compozitia asemanatoare sunt doar presate (nu si fierte). In mod obisnuit amestecul din care se prepara boilies-urile (mixul) contine: proteine din lapte,mancare pentru pasari (birdfood),faina de soia, gris,cereale,ulei de peste sau/si faina de peste (fishmeal).Pentru obtinerea pastei de boilies la acest mix trebuie adaugate oua,arome,atractanti si coloranti.In continuare din pasta rezultata se vor face bile de marimea dorita,bile care apoi vor fi fierte un timp de maxim cateva minute.E preferata forma rotunda pentru ca poate fi obtinuta usor fiind in acelasi timp aerodinamica si hidrodinamica. Marimile boiliesurilor ce pot fi gasite in comert oscileaza de la 8 mm la 40 mm,iar principalul lor avantaj este ca selecteaza pestii de dimensiuni mari. Si inca un lucru: contrar parerii unora boilies-ul nu este doar o momeala folosita exclusiv la crap,putand fi utilizat si la pescuitul altor specii de pesti pasnici sau rapitori (caras,mreana,somn).

tipuri de boilies

Dupa gradul de flotabilitate boilies-urile se impart in doua mari categorii: scufundatoare (obisnuite) si flotante (pop-up).Ambele tipuri pot fi achizitionate intr-o multitudine de culori, insa de obicei pop-up-urile au culori fluorescente pentru a fi mai vizibile.Dupa doza de atractant sau/si aroma le putem imparti in boiliesuri de mare atractie (contin doze ridicate din aceste substante) si boiliesuri obisnuite (contin doze normale). Cele de mare atractie sunt mai eficace la partidele scurte,iar cele obisnuite sunt indicate atunci cand partida dureaza cel putin cateva zile.Dupa durata de pastrare le putem imparti in alte doua categorii: boilies-uri care contin conservant (pot fi pastrate un timp indelungat la temperatura camerei) si boilies-uri fara conservanti (nu tin mult si sunt pastrate de obicei congelate)

cum se pun in carlig?

Din cauza ca sunt destul de dure boilies-urile nu pot fi prinse direct pe carlig,intr-un mod care sa pastreze eficienta inteparii ,asa ca se folosesc cu precadere fixate in montura cu fir de par. Pot fi insirate unul sau mai multe boilies-uri pe acelasi *fir de par*,or se pot face combinatii de boiliesuri normale cu pop-up (asa zisa montura snowman - om de zapada ),ba chiar pot fi combinate boilies-uri cu diverse momeli naturale.In imaginea alaturata puteti vedea cateva dintre posibilitati. Pentru nadire pot fi utilizate intregi sau/si sparte.

modalitatea de preparare

Inainte de a incepe prepararea boiliesurilor aveti grija sa curatati masa stergand-o doar cu o carpa curata umezita ,pentru ca substantele de curatat lasa un miros care ar putea compromite aroma boiliesurilor pe care le veti face. Dupa aceasta operatie asezati la indemana toate lucrurile de care veti avea nevoie: vase pentru amestecare,cantar, prosop,mixurile de baza ,furculita,tel,etc..

mixarea

Cantariti 1 kg de mix si puneti-l intr-un vas incapator.Adaugati apoi aditivii uscati (in cazul ca utilizati asa ceva) la concentratiile recomandate si omogenizati.Intr-un alt vas puneti 6 - 8 oua si adaugati aromele,uleiurile,etc, la dozele recomandate.Aici fac o paranteza si va spun ca cele mai bune oua pentru realizarea boiliesurilor sunt cele de tara - dar puteti folosi si oua din comert daca altceva nu aveti. Bateti toate aceste componente cu o furculita sau cu un tel pana sunt bine amestecate.In continuare adaugati putin cate putin mixul din primul vas, batand in continuare cu furculita pana devine suficient de gros pentru a putea fi framantat cu mana.Continuati cu adaugarea mixului pana obtineti o minge de pasta ,nici prea lipicioasa nici prea uscata.Daca e prea lipicioasa vi se va prinde de maini,pistol sau de masa se rulaj iar daca e prea uscata s-ar putea ca boiliesurile sa nu se ruleze bine si sa se sfarame. Dupa ce o sa faceti cateva kilograme de boiliesuri o sa va dati seama exact ce si cum. Dupa ce ati ajuns la consistenta dorita a pastei de boilies,bagati-o intr-o punga de plastic (pentru a nu se usca) pana pregatiti urmatoarea operatie.

rularea

Cuprinde doua etape: realizarea carnatilor de pasta si apoi rularea bilelor. Aceste operatii pot fi executate manual daca faceti cantitati mici (1 - 2 kg),sau cu ajutorul sculelor daca vreti sa le faceti repede sau/si in cantitati mari. *Sculele* de care aveti nevoie sunt :un pistol pentru boilies si o masa de rulaj.Modul de lucru: se face cu ajutorul mainilor un cilindru ,din pasta pregatita anterior ,cam cat diametrul interior al pistolului. Acest cilindru e introdus in pistol si sunt produsi carnatii pentru boiles.Pentru a rula bilele puneti pe masa de rulaj cate doi carnati odata si miscati masa de doua trei ori in sus si in jos.Pentru a usura aceasta operatie puteti unge masa de rulaj cu cateva picaturi de ulei de gatit.Dupa rulare boilies-urile trebuie puse pe un prosop avand grija ca sa nu se atinga intre ele.

fierberea

Pentru a putea fierbe boiliesurile aveti nevoie de o strecuratoare metalica si de un vas cu diametrul suficient de mare ca aceasta sa poata fi scufundata in el. Puneti apa in vas si incalziti-o pana da in clocot.Aici precizez ca daca apa de la robinet are gust sau miros de clor or de rugina atunci e mai bine sa folositi apa de ploaie,de fantana sau apa plata imbuteliata,pentru ca boiliesurile sa nu capete vreo aroma ciudata! In strecuratoare puneti maxim 30 - 40 de de bile, pentru ca un numar mai mare poate opri procesul de fierbere al apei.Trebuie sa aveti la indemana un ceas cu secundar pentru a controla timpul de fierbere.Durata de fierbere poate varia intre 1 si 3 minute,in functie de cat de tari doriti sa fie momelile dvs.Pentru a obtine niste boilies-uri potrivite va sfatuim sa le fierbeti circa 1 minut si 30 secunde.Va puteti da seama ca boilies-urile sant fierte atunci cand incep sa se ridice la suprafata.Dupa ce au fiert puneti-le pe un prosop ,avand grija ca sa nu se atinga,si lasati-le la uscat circa 8 - 12 ore. Dupa asta puteti sa le folositi la pescuit imediat sau le puteti pastra in congelator chiar si luni de zile.Fir intins!

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME