LANSETE SI UNDITE

cum trebuie sa fie o lanseta?

Unor pescari le plac betele lungi, altora mai scurte.. Unii le vor mai rigide, altii mai moi.. Insa, cu toate ca dorinta pescarului atarna greu in balanta, daca trebuie sa alegem niste lansete or undite potrivite unui anumit scop , va trebui s-o facem tinand cont de doua aspecte :
- locul unde vom pescui
- pestele vizat
De exemplu, daca pescuim intr-un loc cu copaci pe mal sunt mai indicate betele scurte (pentru a nu le agata printre crengi), in timp ce intr-un loc cu agatatori si iarba (alge) sunt mai folositoare betele lungi, atat pentru a evita agatatorile cat si pentru a putea controla mai bine pestele. La somn vom pescui doar cu lansete foarte puternice, pe cand la caras e nevoie de lansete sau undite mult mai sensibile. Sa amintim si faptul ca daca folosim un bat lung putem obtine lanseuri la distanta mult mai mare, decat daca am utiliza un bat scurt (evident in situatia ca lansam cu acelasi plumb).

variante constructive

Exista doua variante mari si tari de lansete (undite):
- variantele telescopice - la acestea tronsoanele au diametre din ce in ce mai mici si intra unul in altul, avand avantajul ca sunt foarte compacte si comode la transport
- variantele alcatuite din mai multe bucati (de obicei intre 2 si 4 ) - acestea din urma se comporta mult mai bine, atat la lansare cat si in dril, dar pun probleme la transport (pentru ca uneori bucatile depasesc lungimea de 1,5 m, iar latimea medie a unui portbagaj de masina este de circa 1,4 m).

caracteristicile lansetelor / unditelor

actiunea

Actiunea unei lansete este modul in care aceasta se comporta atunci cand lansezi sau/si atunci cand ai peste in drill. Unele lansete lucreaza mai mult din varf (actiune de varf - tip A), pe cand altele se pot curba de la mijloc (actiune medie - tip B) sau chiar de la baza (actiune parabolica - tip C). O lanseta buna permite aruncari la distanta (in plaja de greutati inscrisa pe maner), inlesneste lupta de aproape cu pestele si se manuieste usor. Precizam aici ca actiunea unei lansete nu are o legatura directa cu puterea de lansare, ci cu modalitatea de constructie a batului respectiv.

puterea de aruncare

Puterea de aruncare sau casting weight reprezinta o plaja de greutati (ex 80 - 120 gr), imprimate pe blank aproape de maner, pe care le poate arunca lanseta cu rezultate optime. Daca depasim gramajul maxim inscris pe blank riscam sa rupem batul, iar daca utilizam o greutate mai mica decat valoarea minima nu vom putea lansa asa cum trebuie. In ambele situatii vom obtine lanseuri mult sub posibilitatile lansetei.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME