LIPITOAREA - MOMELI PENTRU PESCUIT

Folosita indeosebi ca momeala la pescuitul somnului ,lipitoarea are o larga raspandire in tara noastra putand fi gasita in apele statatoare cu curent slab sau inexistent (mlastini,balti si canale).Trebuia sa mai aflati ca pe langa somni maricei va poate aduce in carlig si exemplare frumoase de crap sau mreana.In continuarea articolului vom descrie cateva specii de lipitori des intalnite, ce pot fi folosite la pescuit.

lipitoarea medicinala

Corpul are culoarea ocru-verzui iar partea dorsala prezinta modele variabile de culoare brun si portocaliu-murdar. Poate fi recoltata cu usurinta din balti si canale,introducand in apa un borcan sau o sticla de plastic in care am inpanat capete si organe de peste proaspat.Lipitorile medicinale (hirudo medicinalis) sunt moi si dificil de intepat,asa ca sunt utilizate mai rar ca momeala pe carlig.

lipitoarea de cal

Este o specie de talie mare (cca 15 cm lungime) si poate fi gasita in ascunzisurile situate la limita dintre apa si uscat,in imediata vecinatate a raurilor si apelor statoare sau in zonele cu apa mica din apropierea malului. Are afinitate pentru locurile de adapare ale animalelor si pentru apele slab curgatoare sau statatoare,unde poate fi intalnita in numar mare.Denumirea de lipitoare de cal provine de la faptul ca se fixeaza pe narile cailor atunci cand acestia se adapa.Este rigida,foarte rezistenta la intepare si foarte vioaie in apa.

lipitoarea verde

Poate fi colectata in zona micilor paraie din zona de deal si de munte sau din zonele cu prundis ale raurilor,unde isi face veacul pe sub pietrele sau vegetatia submersa din apropierea malului. Are talie mica (5-6 cm),iar corpul este puternic aplatizat si are culoarea verzui-deschis cu desene homocrome pe partea dorsala.Se hraneste cu nevertebrate marunte.Este rezistenta la intepare si foarte vioaie in apa ca si lipitoarea de cal.

cum le folosim ?

Indiferent de modul in care le veti utiliza (intregi sau taiate) va trebui sa la taiati ventuzele de la capete pentru a le impiedica sa se fixeze de plante sau pietre.Sangele care se scurge reprezinta un semnal ce va atrage pestii aflati in preajma.Pentru a maximiza acest efect unii pescari cresteaza si corpul lipitorii cu ajutorul unei lame.Lipitorile mai pot fi folosite taiate doar la un capat si intoarse pe dos,in acest fel crescandu-le atractivitatea datorita sangerarii abundente.Pentru a le intoarce pe dos e suficient sa impingeti capatul netaiat prin interiorul lipitorii,folosind un bat sau un pix.Pot fi puse pe carlig in mai multe moduri: fie intepate prin unul din capete,fie intepate prin mijloc,fie intepate prin mijloc si prin unul din capete.In toate situatiile de mai sus varful acului va trebui sa ramana expus.Folosita intreaga este o momeala buna indeosebi pentru somn si crap. Taiata are rezultate bune la clean,biban si mreana mare.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME