FIRE PENTRU PESCUIT

Folosite fie pentru a alcatui diverse monturi, fie ca linii principale, firele pentru pescuit trebuie sa fie obligatoriu prezente in geanta fiecarui pescar. Dupa cum veti vedea in continuare, fiecare tip de fir are avantajele si dezavantajele sale, precum si o serie de parametri ce influenteaza, mai mult sau mai putin, performantele fiecaruia.

firul monofilament

Monofilamentul (sau nailonul - cum gresit i se mai spune) este unul dintre cele mai utilizate tipuri de fire pentru pescuit. Daca va intrebati de ce termenul de nailon e gresit, trebuie sa aflati ca firul monofilament (asta insemnand ca e alcatuit doar dintr-un singur fir) poate fi confectionat dintr-o gama larga de materiale sintetice, care cuprind pe langa nylon si fluorocarbon (policlorura de vinil) si alte materiale cum ar fi: polietilena, dacronul, diversi copolimeri sau chiar combinatii ale acestora. Materialul (ori amestecul de materiale) din care e confectionat firul monofilament, poate conferi acestuia diverse calitati speciale: coeficient de elasticitate redus, invizibilitate in apa (fluorocarbonul) ori greutate sporita (utila la firele scufundatoare). In continuare vom enumera cativa parametri ai acestui tip de fire, de care e bine sa tineti cont atunci cand doriti sa alegeti un fir de calitate.

diametrul si rezistenta

In legatura cu diametrul firelor monofilament trebuie sa aveti in vedere doua aspecte:
1 - diametrul sa fie atat cat scrie pe ambalaj (evident +/- o anumita toleranta)
2 - diametrul sa fie constant pe toata lungimea firului, pentru ca in locul unde acesta e mai redus apare o tensiune suplimentara care poate duce la ruperea acestuia.
Verificarea diametrului poate fi facuta cu ajutorul unui micrometru (instrument care masoara sutimi de mm),iar valoarea masurata trebuie sa se incadreze intr-o anumita toleranta (maxim 10% pentru nailoanele de calitate). De exemplu un nailon de 0,20 mm (valoarea de pe rola) poate avea de fapt orice diametru intre intre 0,18 si 0,22 mm. Cu cat valoarea masurata este mai apropiata de valoarea scrisa pe cutie (rola), cu atat nailonul este mai de calitate. Tot de diametru depinde si rezistenta mecanica a firului sau altfel spus cate kilograme tine - respectiv cu cat creste diametrul firului cu atat creste numarul de kilograme pe care acesta le tine. Pentru a verifica rezistenta firului, legati o bucata de nailon de un cantar si prindeti-o de ceva solid, apoi intindeti incet nailonul pana se rupe - valoarea indicata de cantar in acel moment reprezinta numarul de kilograme la care rezista firul respectiv.

elasticitatea

Toate firele monofilament (nailoanele) pentru pescuit au un anumit coeficient de elasticitate, care se incadreaza uzual intre 10 si 25 %. Un coeficient de elasticitate ridicat poate produce doua probleme: intarzie aplicarea intepaturii si,in acelasi timp, atenueaza semnalizarea muscaturii. Aceste efecte nedorite sunt cu atat mai sesizabile cu cat pescuim la distanta mai mare, putand duce la un numar ridicat de rateuri si implicit la mai putin peste in cos. Pentru a remedia aceasta problema va recomandam sa utilizati nailoane de calitate, cu coeficientul de elasticitate redus. Pentru cei care doresc sa verifice acest coeficient, la un nailon pe care-l folosesc sau doresc sa-l foloseasca, o sa descriem o metoda simpla de testare:
1 - masurati si taiati o bucata de fir cu lungimea fix de 1 m
2 - fixati aceasta bucata la un capat si puneti langa ea o ruleta desfasurata (1,5 m) - aveti grija ca indicatia de 1 m sa fie exact la capatul firului.
3 - intindeti usor firul pe langa ruleta pana se rupe si retineti gradatia de pe ruleta unde firul s-a rupt. Daca ruptura s-a produs ,de exemplu, la lungimea de 115 cm ,atunci coeficientul de elasticitate al firului dumneavoastra este de 15 % !

memoria

Acest parametru se refera la proprietatea nailoanelor de a-si pastra (mai mult sau mai putin) forma de bucla, dupa ce au stat o perioada pe tamburul mulinetei (sau pe rola). Va recomandam sa utilizati nailoane cu memorie redusa ,respectiv pe cele care NU PASTREAZA forma de bucla, acestea ajutand la lanseuri mai lungi (datorita frecarii mai mici pe inele)si la intepaturi mai rapide.

avantaje

- pretul redus
- poate fi folosit cu orice tip de inele
- invizibil in apa.

dezavantaje

- trebuie schimbat anual
- intarzie sesizabil indicarea muscaturii si transmiterea intepaturii atunci cand pescuim la distanta
- nu rezista prea bine la uzura mecanica (frecare).

firul multifilament

Cu toate ca nu pot inlocui complet nailoanele, firele multifilament (textile), fie ca sunt impletite, fuzionate termic sau chimic, si-au gasit rapid locul in trusa pescarilor datorita calitatilor unice, asa ca mai jos vom face o scurta prezentare a parametrilor acestora, precum si al avantajelor or dezavantajelor acestui tip de fire.

grosimea si rezistenta

Pentru ca la firele textile (multifilament) nu putem vorbi despre un anumit diametru masurabil (din cauza ca acest tip de fire nu sunt rigide si rotunde in sectiune, ca nailoanele), va trebui sa luam de bune datele inscrise de producator pe cutie. Pana la urma rezistenta firului este cea care conteaza si e bine de stiut ca firele multifilament sunt de 3 - 4 ori mai subtiri decat nailoanele, la aceiasi rezistenta! Puteti verifica rezistenta firelor multifilament utilizand aceiasi metoda descrisa mai sus, la grosimea nailoanelor.

memoria si elasticitatea

Despre acesti parametri ai firelor textile putem spune ca sunt nule - adica firele multifilament nu au practic nici un fel de memorie (sunt extraordinar de suple), avand in acelasi timp o elasticitate foarte redusa (practic insesizabila) de circa 2-3 %. Datorita acestor proprietati unice, transmit foarte bine vibratiile si intepaturile, fiind nepretuite in pescuitul la distanta, atunci cand timpul de reactie conteaza, ca si la pescuitul rapitorilor cu momeli artificiale .

avantaje

- rezistenta foarte ridicata (la frecare si mecanica), pentru acelasi grosime (cu nailonul) textilul *ducand* de 3 - 4 ori mai multe kilograme
- nu are nici o intarziere la transmiterea muscaturii sau a intepaturii
- poate fi schimbat si la 2 - 3 ani.

dezavantaje

- este scump
- are coeficientul de frecare ridicat, acest lucru obligandu-ne sa folosim lansete cu inele dure de tip SIC si mulinete de calitate foarte buna (pentru a evita uzura prematura a acestora)
- este vizibil in apa.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME