SOLUNAR 2024

cat de precis e solunarul ?

Sa consultam un solunar cand mergem la pescuit sau nu?.... Oare ce scrie in solunar o fi adevarat?.... Sunt sigur ca de-a lungul *carierei* fiecare pescar si-a pus aceste intrebari la un moment dat. Din experienta mea personala va pot spune ca solunarul are dreptate cam in 60 - 70 % (poate chiar mai mult) din cazuri si zic asta pentru ca de obicei il consult inaintea fiecarei partide de pescuit. Trebuie sa precizez ca desi solunarul a avut dreptate in doua partide din trei, au existat si pescuieli ratate chiar in zilele cu sanse bune sau foarte bune. In orice caz solunarul ramane un instrument util si nu are intotdeauna dreptate (din pacate!) pentru ca mai sunt si alti factori ce trebuie luati in calcul si care pot influenta mai mult sau mai putin pescuitul:
- factorii legati de apa (nivelul, viteza de curgere, adancimea de pescuit, ph-ul, gradul de transparenta)
- factorii care tin de atmosfera (presiunea, existenta sau nu a vantului, fronturile atmosferice, precipitatiile)
- factorul uman ( monturi neadaptate sau alcatuite gresit).

exista un solunar pe specii ?

Cineva m-a intrebat odata daca solunarul e acelasi pentru toate speciile de pesti, persoana fiind convinsa ca exista un solunar special pentru stiuca, unul pentru salau sau somn si tot asa .. Recunosc ca in momentul acela n-am stiut ce raspuns sa-i dau, insa dupa ce de-a lungul timpului m-am consultat cu mai multi pescari, pot spune cu certitudine ca exista un singur solunar pentru toate speciile de pesti, fie ca sunt pasnici fie ca sunt rapitori. Precizez ca atunci cand temperatura apei scade sub 14 - 15 grade celsius (toamna tarzie - primavara timpurie) solunarul este mai precis pentru pestii rapitori, iar cand temperatura apei se ridica peste 16 - 17 grade (primavara - toamna) precizia creste in favoarea pestilor pasnici.

La final trebuie sa va mai spun ca pentru a avea o imagine si mai detaliata asupra sanselor la pescuit, e bine sa consultati pe langa tabelele solunare de mai jos si calendarul cu fazele Lunii .

2024

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME