PESCUIT LA SALAU CU NALUCI

locurile preferate de salau

Daca tinem cont ca pescuitul cu naluci este unul activ, in care pescarul trebuie sa caute pestele (si nu invers!), e bine ca inainte de a trece la descrierea sculelor si nalucilor folosite la pescuitul salaului sa ne facem o idee despre locurile pe unde poate fi gasit. Deci, dupa cum spuneam, orice salau care se respecta prefera locurile cu apa oxigenata, pietris pe fund si curentul apei slab sau mediu. Obstacolele de pe fundul apei pot constitui locuri bune de vanatoare pentru salau si in acelasi timp locuri bune de pescuit pentru noi, asa ca trebuie cautat acolo unde sunt pietre, plante, buturugi ramase in apa, picioare de poduri sau locuri cu praguri (treceri mai bruste sau mai line de la o adancime la alta). Si inca un lucru important - in marea parte a timpului salaul se hraneste in apropierea fundului apei.

echipamentul necesar

Daca pescuiti la salau din barca atunci o lanseta de carbon cu lungimea de 2,4 - 2,7 m ar trebui sa fie suficienta iar in cazul ca pescuiti de pe mal o lanseta ceva mai lunga, intre 2,7 si 3,3 m este numai buna. Greutatea de lansare (casting weight) a lansetei trebuie sa fie potrivita cu nalucile folosite, uzual intre 5 - 30 grame iar actiunea acesteia rapida (tip A). Un nylon cu grosimea de 0,22 - 0,25 mm transparent e ok, fie ca pescuiti cu naluci ori cu pestisor sau puteti incerca un fir multifilament de 0,10 - 0,15 mm, care desi e vizibil in apa si reduce intr-o anumita masura numarul muscaturilor, are in schimb avantajul ca transmite foarte bine vibratiile in lanseta! Mulinetele folosite pot fi marimea 2000 - 3000 cu raportul 4/4,5:1, pentru ca la salau nu e nevoie de viteza mare de recuperare (ca la avat).

twistere si jiguri pentru salau

Twisterele sunt cele mai uzuale naluci la pescuitul salaului si sunt utilzate fie trase pe jiguri, fie in diverse alte monturi, dupa cum veti vedea in continuare. Pentru cei care nu stiu, jigul (numit uneori si cap twister) este alcatuit dintr-un carlig cu ochet (de o forma mai speciala) ce are incorporat la capat un lest de plumb de diferite forme (bila, sabot, cap de peste, etc..), asa cum puteti vedea in imaginea alaturata, iar datorita constructiei lor speciale vor sta pe substrat intotdeauna cu varful acului deasupra, sansele de agatare fiind astfel mult reduse. Trebuie sa mai stiti ca daca folositi jiguri cu capul rotund, twisterul va sta pe fundul apei in pozitie orizontala, ca un peste ce e asezat pe burta, iar daca folositi unul tip sabot atunci twisterul va sta pe substrat intr-o pozitie usor inclinata, ca un pestisor in cautare de hrana. Pentru salau carligul aflat in componenta jigului trebuie sa aiba sarma subtire, marimea 1/0 - 2/0 . Lungimea tijei se va alege astfel incat (atunci cand e montat) varful carligului sa iasa cam la 50-60 % din lungimea twisterului. Greutatea lestului de plumb poate fi undeva intre 5 si 20 grame si se alege in functie de curent, adancime, dar si in functie de marimea nalucii. Twisterele ce pot fi folosite la pescuitul salaului au o mare diversitate de forme si culori, asa ca in ce le priveste vom trasa doar niste reguli generale: lungimea poate fi undeva intre 3 si 10 cm, dar randamentul cel mai bun l-au dat cele de 6 - 7 cm, indiferent ca au avut forma clasica de virgula, pestisor (shad), sau alte forme (grub, etc). Culorile uzuale sunt alb, galben, rosu, verde, negru, cu sclipici (glitter) sau fara. Pentru a alege culoarea twisterului in functie de culoarea apei si de lumina respectati urmatoarele reguli simple: daca apa e tulbure folositi naluci inchise la culoare, pentru un contrast mare si pentru a face naluca mai usor de reperat, iar daca lumina e slaba sunt recomandate culorile cu glitter (sclipici), pentru ca acestea reflecta bine lumina facandu-le mai vizibile. In cazul ca apa e limpede folositi culori cat mai naturale.

tehnica de pescuit folosita la twister

La fel de mare importanta ca si alegerea culorii sau marimii twisterului, o are tehnica folosita la pescuitul cu aceasta naluca. Partea cea mai dificila este mentinerea contactului permanent, pentru a simti in orice clipa ce se intampla la capatul firului, aici intervenind atat experienta personala dar si calitatea batului folosit. Cum se procedeaza? Dupa ce naluca atinge suprafata apei, incercati sa mentineti firul usor tensionat pana simtiti ca aceasta atinge substratul. Daca nu simtiti momentul cand naluca a ajuns pe substrat inseamna ca echipamentul dvs nu e tocmai bine ales. Lanseta trebuie tinuta oblic fata de mal si cu varful cat de jos posibil, (fara a-l introduce totusi in apa) pentru a putea intepa rapid prin ridicarea ei brusca, in cazul ca vreun dintos vrea sa muste pe caderea nalucii. Trebuie sa aveti grija ca manerul sa nu se atinga de haine, pentru ca acestea sa nu impiedice miscarea de intepare. Dupa ce naluca a atins fundul apei incepeti sa recuperati lent sau chiar foarte lent, dar nu intr-o miscare continua, ci sacadata, cu schimbari de directie sau/si cu ridicari usoare urmate de scurte opriri (1 - 3 secunde). Este important sa nu va grabiti si sa retineti combinatia de miscari pe care ati facut-o, mai ales daca v-a adus vreo captura, pentru ca mai mult ca sigur va functiona intreaga zi si va aduce si alte capturi! In mod obisnuit salaul musca destul de puternic, dar mai sunt si zile cand muscatura se simte doar ca o agatatura usoara, asa ca daca vi se pare ca e ceva acolo intepati preventiv! Intepatura trebuie sa fie aplicata ferm, pentru ca salaul are gura osoasa si destul de tare. La final va mai spunem ca sunt zile in care salaii musca twisterul doar de coada, fara a-l inghiti, iar pentru a-i putea captura pe acesti salai mofturosi e nevoie de o ancora mica, o bucatica de sarma si de putina indemanare - vezi imaginea.

monturile texas si carolina

Prezentarea twisterelor folosite la pescuitul salaului n-ar fi completa fara a aminti de monturile texas si carolina. Aceste doua monturi sunt preluate de la pescarii americani, care le folosesc intensiv la pescuitul bass-ului (o specie de biban local) si se utilizeaza exact la fel ca o montura cu twister obisnuita. Sunt special concepute pentru a nu se agata, cu ele putandu-se explora orice fel de structuri fie ca sunt naturale or artificiale. Marea diferenta, fata de o montura clasica cu jig, este ca aici carligul are o forma mai speciala (offset) si e nelestat, iar pentru montarea lui e nevoie de putina indemanare. In imaginea din stanga sus puteti vedea cum arata un carlig offset, inclusiv modul in care se monteaza. Observati ca pentru monturile texas si carolina sunt utilizate twisterele cu forma de vierme alungit (grub), a caror lungime poate ajunge chiar pana la 15 cm. Dupa cum se vede, lestul e culisant si are forma de glont, in ideea de a nu se agata cu una cu doua si poate fi facut din plumb, dar e mult mai indicat sa fie confectionat din bronz, pentru ca acest metal scoate sunete puternice de fiecare data cand se loveste de margica de sticla existenta pe fir. Intre cele doua monturi exista totusi o mica diferenta, respectiv faptul ca la montura carolina lestul se monteaza deasupra vartejului de care e atasat forfacul (L = 10 - 30 cm), iar la montura texas acesta se monteaza direct pe fir deasupra grubului. Din aceasta mica diferenta de montaj rezulta o mare diferenta privind utilizarea lor pe apa, pentru ca in timp ce montura carolina este folosita cu precadere pe ape curgatoare, asigurand (datorita forfacului lung) o prezentare a nalucii paralela cu malul, montura texas e recomandata mai mult pe ape cu curent slab sau statatoare.

voblere si rotative pentru salau

Desi aceste doua tipuri de naluci sunt mai rar folosite (decat twisterele) la pescuitul salaului, au existat totusi situatii cand randamentul lor a fost la fel de bun, asa ca nu strica sa le facem o scurta prezentare. Voblerele utilizate la pescuitul salaului trebuie sa aiba lungimea de cca 6 - 7 cm si de preferat sa fie modele rattling (adica au bilute in interior si produc zgomote la recuperare). In ce priveste alegerea unui tip dintre cele trei existente pe piata, respectiv floating (plutitoare), suspended (intre ape) si sinking (scufundatoare), pot spune ca acest lucru depinde mult de apa pe care pescuiti. Voi face o mica paranteza pentru a explica ce anume diferentiaza tipurile de voblere. Cele de tipul floating evolueaza de la suprafata pana la o anumita adancime, care de obicei e scrisa pe cutia in care e achizitionat - in mod obisnuit pana la 1,5 - 2 m. In momentul in care stopam (adica nu mai mulinam) voblerul incepe sa se ridice spre suprafata. Cele suspended trebuie lasate sa se scufunde (din propria greutate) pana la o anumita adancime (de obicei 3 - 4 m), apoi la recuperare ele vor evolua la aceasta adancime. Cele de tipul sinking, recomandate in mod obisnuit pentru salau, se scufunda si pana la adancimea de 10 m, care este mai mult decat suficienta pe toate apele din tara noastra. Odata ajunse pe fundul apei, trebuie recuperate incet, astfel incat sa loveasca cu barbeta fundul apei, producand zgomote si imitand postura unui pestisor in cautarea hranei. Tineti minte atunci cand le alegeti, ca un vobler scufundator are sanse mult mai mari de agatare decat celelalte si daca apa nu e prea adanca (max 1,5 - 2 m) puteti folosi si un vobler floating sau suspended pentru a explora toata adancimea. Ca regula generala si indiferent de tipul folosit recuperarea voblerelor se va face lent, cu pauze scurte sau jucate in dinti de fierastrau de amplitudine redusa. In ce priveste rotativele folosite la pescuitul salaului, acestea vor fi alese dintre modelele cu paleta rotunjita, pentru ca pot fi manevrate cu viteza suficient de mica. Marimea rotativei (gramajul) se alege in functie de distanta la care lansam si de curentul apei. Culorile folosite sunt de obicei rosu, galben, negru si argintiu or combinatii ale acestora, iar corpul lor poate fi confectionat atat din bronz cat si din plumb. La finalul acestui paragraf despre voblerele folosite la pescuitul salaului precizam ca pentru a permite voblerelor sa evolueze in mod natural, este obligatoriu sa fie atasate la linie fie folosind nodul care nu aluneca, fie nodul Rapala.

pescuit la salau cu pestisor

Spre deosebire de echipamentul folosit la pescuitul salaului cu naluci, pentru lansarea monturilor cu pestisor aveti nevoie de scule ceva mai ..... afla mai multe

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME