PESCUIT LA SCOBAR - TEHNICI SI NADIRE

pescuit la scobar - perioade si locuri

Din cauza ca se prinde foarte bine de la inceputul lui septembrie pana tarziu in octombrie sau chiar decembrie (avand rezultate bune si in restul anului), scobarul este un peste indragit ce poate oferi partide de neuitat, atat pescarilor de pe Dunare cat si celor care pescuiesc pe alte rauri din tara. Locurile cele mai bune pentru pescuitul scobarului sunt de obicei cele cu apa oxigenata si adanca de 1,3 - 2,5 metri, curent slab sau mediu ,care trece peste prundisuri, ca si ochiurile sau valtorile din marginea curentului sau de pe langa maluri. Rareori, indeosebi pe timpul iernii, scobarul are un comportament atipic putand fi gasit si in locuri cu mal pe fund, locuri pe care in mod obisnuit le evita. In continuarea articolului vom detalia toate aspectele legate de pescuitul acestui peste, respectiv tehnicile recomandate, monturile folosite dar si metodele de nadire cele mai eficiente.

tehnici de pescuit si monturi

scobar la bologneza

Una dintre cele mai raspandite tehnici la scobar, folosita atat pe Dunare cat si pe rauri, este pescuitul la bologneza. Echipamentul necesar pentru aplicarea acestei tehnici e compus dintr-un bat usor, cu lungimea de 6 - 7 m, pentru a putea controla usor linia, o mulineta mica si usoara pe care sa intre 100 - 150 de metri de fir de 0,20 mm , o pluta tip morcov (para intoarsa) de 1,5 - 2,5 grame, nailon de 0,14 - 0,16 mm pentru firul principal si de 0,12 - 0,14 mm pentru forfac. Carligul trebuie sa fie subtire si rezistent, cu varful drept, numarul 14 - 16 daca pescuiti cu viermusi si numarul 12 - 14 pentru rame. In imaginea alaturara puteti vedea un exemplu de montura cu pluta, ce poate fi folosita cu succes la pescuitul scobarului cu varga bologneza. Cum se procedeaza? Dupa ce ati facut nadirea de apel si ati reglat adancimea in asa fel incat acul cu momeala sa se taraie usor pe substrat (daca e format din prundis) sau la 2 - 5 cm deasupra acestuia (daca e malos), lansati in amonte de locul nadit si lasati montura sa curga usor la vale, avand grija sa mentineti firul usor intins, pentru a putea intepa rapid. Muscaturile sunt de obicei clare si sacadate, insa inteparea nu trebuie facuta imediat - asteptati cateva clipe si numai dupa ce pluta s-a scufundat cu totul veti intepa, pentru ca odata ce apuca momeala scobarul nu o mai lasa din gura.

scobar la feeder

O alta tehnica eficienta folosita la scobar , utila mai ales in cazul ca e nevoie sa pescuiti la distanta ceva mai mare de mal, este pescuitul la feeder . E nevoie de o lanseta de feeder, pentru ca muscatura scobarului este destul de fina si doar aceste lansete au varfuri suficient de sensibile pentru a putea semnaliza muscatura. Lanseta trebuie sa aiba lungimea de 3,3 - 3,6 m , cu greutatea de lansare (casting weight) cuprinsa intre 40 - 80 grame si actiune medie (tip B). In imaginea din stanga puteti vedea o montura pentru feeder simpla, ce poate fi folosita la pescuitul scobarului. Firele folosite vor avea urmatoarele diametre: pentru firul principal 0,14 - 0,16 mm, iar pentru forfac (lungimea intre 15 si 70 cm) o grosime de 0,12 - 0,14 mm . Carligul folosit trebuie sa fie subtire, cu tija scurta si varful drept, marimea 12 - 16, in functie de momeala folosita. In ce priveste cosuletul de nadire, fie ca e montat pe tub antitangle (vezi a doua imagine ), fie ca nu, trebuie sa fie suficient de greu pentru a nu fi tarat de curent, scotand astfel carligul cu momeala din zona nadita. Vezi aici cum poti confectiona un cosulet de nadire de 120 grame

cum si cu ce nadim la scobar ?

Pe langa echipamentul fin folosit la pescuitul scobarului, un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este nadirea. Indiferent ca pescuim la bologneza sau la feeder, prepararea nadei si nadirea la scobar trebuie facuta in asa fel incat nada sa se desfaca doar dupa ce ajunge pe fundul apei, scutindu-ne astfel de aparitia maruntisului in zona. Daca pescuim cu feederul, e suficient sa preparam nada la consistenta potrivita si sa lansam cateva cosulete pe vad pentru apel, intretinerea facandu-se apoi cu nada cazuta din cosulet la fiecare lansare. In cazul ca pescuim la bologneza si nadim cu mana, putem ingreuna nada adaugand pietris sau lut luat de pe malul apei ori chiar pamant cumparat la punga (terre de riviere). Ca nada pentru scobar se folosesc de obicei: mamaliga, sroturile, faina de sange, viermusii (opariti sau nu) si ramele. Dupa prepararea nadei, formati mai multi bulgari de marimea unei portocale si aruncati pe vad, pentru nadirea de apel, circa 60 - 70 la suta din ei, restul fiind folositi apoi la intretinerea vadului, atunci cand muscaturile se raresc. E bine ca bulgarii de nada sa contina si cativa viermusi, dar nu amestecati in nada, pentru ca acestia desfac repede bulgarii, ci introdusi in interiorul lor dupa ce ati facut o gaura cu degetul, pe care apoi o astupati tot cu nada. In cazul ca locul unde pescuiti are curent puternic, bulgarii trebuie sa fie un pic aplatizati, pentru a nu fi luati de apa dupa ce ating fundul. Una dintre cele mai simple metode de nadire la scobar, consta in realizarea unor cocoloase (bombe,bombite) de lut in care introducem cativa viermusi sau/si rame, dupa metoda descrisa mai sus. Pentru a creste atractivitatea nadei puteti folosi diferiti aditivi cu spectru larg de actiune, respectiv brasem, breme, strawberry, superbremix.

nadirea cu *placa*

In continuare va vom descrie o alta metoda de nadire, putin diferita fata de ceea ce stiati, dar care se practica cu mult succes pe Dunare de ani de zile, numita de catre pescarii localnici *pescuit la placa*. Pentru a putea nadi prin aceasta metoda, este nevoie in primul rand sa va confectionati o placa pentru scobar, precum cea din imagine. Aceasta trebuie apoi incarcata cu un amestec format din mamaliga, faina de sange, viermusi, sroturi, rame, nada speciala pentru scobar si obligatoriu pamant lutos luat de pe malul apei sau terre de riviere, iar dupa aceea trebuie plasata pe vad de catre unul dintre pescari (presupunand ca sunt mai multi). Pe o singura placa pescuiesc de obicei 2 pescari dar pot pescui chiar si 3 daca se sincronizeaza cu lansarile si putem spune ca se obtin rezultate foarte bune, desi metoda in sine e destul de greoaie. La final va mai spunem ca in judetul Mehedinti locurile cu cea mai mare densitate de scobar si care cred ca sunt deja arhicunoscute de multi pescari sunt: PORTILE DE FIER 2, IZVOARE, GRUIA, PRISTOL, GARLA MARE si SALCIA.

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME