Denumit si oblete, albisoara or albitura, obletul este un peste de banc din familia ciprinidelor, cu larga
raspandire pe apele de ses si de deal din tara noastra. Desi nu are dimensiuni impresionante, ajungand in mod obisnuit
doar pana la 10 - 15 cm lungime si o greutate in jurul a 20 - 40 de grame, poate face deliciul multor partide de pescuit.
Pentru cei care vor stramba din nas, zicand ca e un peste prea mic pentru a fi bagat in seama, trebuie sa precizam ca
exista si specimene de obleti cu dimensiuni de-a dreptul impresionante: cca 30 cm lungime si aproximativ 300 - 350 de
grame greutate (extrem de rar totusi) ! Corpul obletului este acoperit cu solzi mici argintii
care se desprind foarte usor, iar pe partea dorsala (spate) culoarea acestora trece spre verde-albastrui cu reflexii metalice si
alb-argintiu pe cea ventrala. Are gura mica si orientata in sus.
Obletul prefera locurile cu apa curgatoare lina si curata, putand fi gasit uzual in straturile superioare ale apei la adancimi cuprinse intre 0,5 si 1,5 m, tradandu-si de obicei prezenta prin cercurile produse la suprafata. Reproducerea are loc in lunile mai - iunie, femelele preferand sa-si depuna icrele in zonele cu vegetatie din apropierea malului. Obletul se hraneste cu tot felul de larve si musculite pe care le culege in viteza chiar de la suprafata apei, datorita conformatiei gurii. Poate fi pescuit cam tot timpul anului cu rezultate maxime in perioada aprilie - septembrie.
Pentru a afla detalii despre monturile, momelile si sculele folosite la pescuitul obletelui apasa aici.. afla mai multe
CELE MAI VIZITATE PAGINI