Oferta de plute waggler existenta pe piata, pentru pescuit la match, este deja de ordinul catorva zeci de modele diferite, fiecare avand o istorie in spate, propriul nume si un anumit domeniu de utilizare. Modele drepte, cu insert, in trepte, cu corp, fara corp, lestate sau nelestate... Prin acest articol vom incerca sa prezentam intr-o anumita ordine (sa-i zicem cronologica) cateva tipuri de baza de plute waggler, impreuna cu detalii despre modul in care se folosesc la pescuit si despre avantajele fiecareia. O sa observati ca plecand de la waggler-ul drept si adaugand diferite elemente constructive (lest, insert, corp, aripioare), se vor schimba radical atat sensibilitatea, stabilitatea cat si plaja de distante sau adancimi la care poate fi folosita pluta waggler respectiva.
Confectionat de obicei din pana de paun, lemn de balsa sau plastic, waggler-ul drept este un model de pluta foarte
versatil ce poate fi utilizat atat pe ape statatoare cat si pe ape curgatoare. Datorita grosimii varfului, are cateva
avantaje in fata altor tipuri de waggler:
- este usor de vazut chiar si de la distante mari
- flotabilitatea ridicata (a varfului) permite utilizarea la pescuitul tarat al momelii pe substrat.
Pentru a-l putea folosi la tarat, wagglerul trebuie sa fie un pic sublestat, astfel incat sa ramana
deasupra suprafetei atunci cand e retinut usor. Daca echilibrarea e realizata corect, scufundandarea completa se va
produce doar atunci cand pestele musca momeala. Pentru a avea un control mai bun asupra monturii dar si pentru a
reduce *burta* liniei, folositi-va de curentul apei pescuind in aval. Dupa cum puteti vedea in imaginea de sus, pe
corpul waggler-elor sunt inscriptionate cateva informatii, dintre care cea mai utila e legata de numarul si marimea
alicelor necesare pentru echilibrare. Pentru ca englezii au un sistem mai deosebit de notare al alicelor, va
recomandam sa vedeti si pagina noastra cu
echivalenta intre grame si sistemul englezesc. Denumirea
englezeasca a acestui model: straight waggler.
Spre deosebire de waggler-ul drept prezentat in paragraful anterior si la care grosimea antenei era egala cu grosimea corpului, la wagglerul cu insert grosimea antenei este simtitor mai redusa decat grosimea corpului (vezi imaginea). Materialul din care e confectionat insertul (pana de paun, trestie, plastic sau alte materiale) influenteaza intr-o anumita masura sensibilitatea plutei, dar indiferent de material acest tip de waggler este mai sensibil decat cel drept si semnalizeaza mult mai bine muscaturile timide precum si cele pe cadere sau ridicare. Pe deasupra, multe modele de plute waggler cu insert au antene interschimbabile, ce faciliteaza alegerea unei anumite lungimi sau culori, in scopul obtinerii unei vizibilitati mai bune. Din cauza ca insertul poate fi destul de subtire, culoarea acestuia conteaza foarte mult si trebuie aleasa astfel incat sa obtinem un contrast maxim cu mediul inconjurator. De exemplu, culoarea galbena sau alba e foarte buna, daca pe malul opus sunt multi copaci sau e umbra, insa aceste culori sunt total ineficiente daca aveti in fata o cultura de rapita sau floarea soarelui ori daca cerul e foarte luminos. Culoarea neagra e recomandata cand aveti soarele in fata, iar portocaliul e vizibil in aproape orice conditii. Wagglerul cu insert poate fi utilizat atat pe ape statatoare cat si pe ape curgatoare, intr-un mod asemanator cu cel descris la wagglerul drept. Denumirea englezeasca a acestui model: insert waggler.
Combinatie intre wagglerul drept si cel cu insert, pluta waggler in trepte a fost conceputa pentru a indeplini un dublu scop: poate fi utilizata pentru pescuitul la tarat, pastrand in acelasi timp sensibilitatea ridicata si vizibilitatea buna. Are avantajul ca poate fi folosita la distante mai mari si pe ape mai adanci, iar pe deasupra nu este afectata de curentul de suprafata creat de vant. Dupa cum puteti observa in imaginea alaturata aceste wagglere sunt compuse dintr-o serie de tronsoane de diametru din ce in ce mai mic, introduse unul in altul, intr-un mod asemanator cu treptele unei scari (de unde si denumirea). Materialele utilizate la constructia acestui model de waggler sunt aceleasi ca la plutele prezentate anterior. Pentru pescuitul la distanta va recomandam sa folositi variantele lestate sau sa fixati respectiva pluta pe fir blocand-o cu ajutorul alicelor.Denumirea englezeasca a acestui model: stepped waggler. In cazul ca va intereseaza, puteti urmari aici un video detaliat despre confectionarea plutelor waggler din trestie.
Numit uneori si waggler cu bulb, acest model este construit prin fixarea unui corp de forma aproximativ ovala la baza unui waggler drept sau cu insert. Corpul poate fi confectionat la randul lui din diverse materiale (pluta, polistiren, balsa sau plastic) si ofera posibilitatea unui lestari mai grele, precum si stabilitate mai pronuntata pe vant puternic sau in conditii instabile. Acest efect de stabilizare este obtinut datorita faptului ca volumul principal al waggler-ului (corpul) este scufundat mult sub suprafata apei. Trebuie sa precizam ca forma corpului influenteaza performanta plutei in ce priveste stabilitatea si precizia lansarii. Astfel un corp mai gros in partea de sus ofera un echilibru mai bun si o intepatura mai rapida, datorita formei aerodinamice, insa lansarile nu sunt la fel de precise cum sunt cele efectuate cu plutele care au corpul ingrosat la baza. Daca corpul plutei este simetric (acelasi diametru si sus si jos) performantele plutei vor fi bune, atat in ce priveste stabilitatea cat si precizia de lansare.Denumirea englezeasca a acestui model: body waggler.
Wagglerul racheta (numit uneori si proiectil) a fost special conceput pentru pescuitul la distante mari, de pana la 70 - 100 m!. Pentru a putea atinge aceste distante waggler-ul trebuie in primul rand sa fie aerodinamic si sa opuna o rezistenta cat mai mica la inaintare, in al doilea sa fie lestat la baza, iar in al treilea sa aiba langa antena o aripioara de ghidaj. Pentru a putea vedea pluta de la astfel de distante, antena trebuie sa fie lunga si vizibila, colorata de preferinta in mai multe culori (de ex: varf argintiu, mijloc negru, alb sau galben la baza) pentru a obtine contrast puternic indiferent de fundal. Lungimea acestui tip de waggler poate ajunge chiar si pana la 70 cm (nu e nici o greseala!), insa de obicei sunt utilizate cele cu lungimea de doar 40 de cm, iar greutatea plumbajului oscileaza de obicei intre 15 si 40 de grame. Pentru a putea lansa o astfel de incarcatura aveti nevoie de o lanseta match destul de puternica, dar si de un lider de soc. Liderul de soc este o bucata de fir (mai gros decat linia principala), cu lungimea egala cu circa 2,5 X lungimea lansetei, care trebuie atasat la capatul liniei. Dupa cum ii spune si numele, are rolul de a amortiza socul din momentul lansarii si poate fi legat utilizand de exemplu nodul Albright. Denumirea englezeasca a acestui model: missile waggler.
Derivat din modelul drept, la care s-au facut mici modificari, acest tip de waggler este de obicei folosit pentru a pescui pe canale sau rauri mici, in ape mai putin adanci. Are sensibilitate ridicata si semnalizeaza foarte bine muscaturile pe cadere. Este confectionat din lemn de balsa, are un insert de trestie sau plastic, aripioare de ghidaj (acestea pot lipsi uneori), iar baza este lestata. Lungimea este de obicei cuprinsa intre 14 si 24 cm iar datorita bazei lestate poate fi lansat cu usurinta si precizie, fiind pluta ideala pentru a pescui in apropierea diferitelor obstacole de pe malul opus. PONT - daca pescuiti undeva sub crengile unui copac de pe celalat mal al apei, dupa prima lansare (reusita!) fixati firul in clipul mulinetei, pentru a fi siguri ca n-o sa lasati montura in pom la urmatoarele lanseuri. Denumirea englezeasca a acestui model: dart waggler.
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI