PLUTE PENTRU PESCUIT

Dupa cum se poate vedea in imaginea alaturata, la majoritatea plutelor distingem trei parti componente, delimitate foarte clar: antena, corpul si chila. Fiecare dintre ele are un anumit rol si o anumita influenta asupra sensibilitatii, functionarii ori alegerii plutei. Am zis la majoritatea plutelor, pentru ca exista si plute la care antena si chila *lipsesc* sau mai bine zis nu sunt delimitate intr-un mod clar, corpul preluand si rolul acestora. Acest tip de plute se numesc wagglere si sunt utilizate cu precadere in pescuitul la match . Contrar parerii unora, trebuie sa va mai spunem ca nu exista o pluta universala buna la toate si daca doriti sa obtineti performante ridicate, atunci pluta trebuie aleasa in functie de conditiile specifice de pescuit, respectiv adancimea, curentul apei, prezenta vantului, distanta la care se pescuieste dar si in functie de tehnica de pescuit utilizata. Pentru rezultate optime, pe langa toti factorii prezentati mai sus, e necesar ca si echilibrarea plutei sa fie facuta corespunzator.

partile componente

chila

La plutele obisnuite chila poate fi construita din diferite materiale cum ar fi: sarma de otel, fibra de sticla or carbon, iar pe langa functia (evidenta) de fixare a plutei pe linie, are si rolul de a asigura stabilitatea acesteia. Lungimea chilei poate fi de 2 pana la 5 ori mai mare decat lungimea corpului, stabilitatea plutei fiind cu atat mai pronuntata cu cat lungimea chilei creste. Precizam aici ca efectul de stabilizare, mentionat mai sus, este influentat atat de lungimea chilei cat si de greutatea ei. De exemplu, daca avem doua plute cu chilele de aceiasi lungime si confectionate din acelasi material, cea mai stabila va fi pluta cu chila mai groasa. Daca chilele au acelasi diametru (si lungime), atunci cea mai stabila va fi pluta cu chila confectionata din materialul cel mai greu (otelul si fibra de sticla sunt mai grele decat carbonul).

Greutatea si materialul din care e confectionata chila influenteaza intr-o oarecare masura si timpul de verticalizare al plutei, aspect ce poate conta in anumite situatii. In general vorbind, cu cat curentul apei sau vantul sunt mai puternice cu atat chila plutei trebuie sa fie mai grea, iar plutele plate (construite special pentru pescuitul in curent) sunt fabricate doar cu chile metalice. Specificam aici ca la unele plute waggler, datorita modului in care sunt construite, chila lipseste cu desavarsire, rolul ei fiind preluat de corp, iar pentru a putea fi atasate la linie acestea au doar un inel mic metalic sau de plastic, amplasat in partea de jos.

corpul

Desi exista felurite modele de plute pentru pescuit,acestea pot fi totusi impartite in patru mari categorii dupa forma corpului :
- plutele alungite sau efilate- sunt cele mai sensibile tipuri de plute, datorita formei hidrodinamice perfecte. Pot fi folosite la pescuitul maruntisului sau pestelui mare care trage foarte fin , pe ape cu curent slab sau inexistent. Semnalizeaza bine muscatura atat pe ridicare cat si pe coborare.

- plutele cu forma de picatura (para) - sunt unele dintre cele mai folosite tipuri de plute (vezi imaginea), si pot fi utilizate la pescuitul oricarei specii de peste, in aproape orice conditii. Facem aici o mica paranteza pentru a specifica ca la acest tip de plute exista doua subcategorii - cele cu forma de para normala (nr 1 din imagine) si cele cu forma de para intoarsa (nr 2). Cele cu forma de para intoarsa sunt mai stabile pe ape curgatoare si in conditii de vant, pe cand cele normale sunt mai sensibile, in special la muscaturile pe cadere.

- plutele compacte - dupa cum se poate vedea si in imagine, acest tip de plute aduc foarte mult cu o sfera, aceasta forma asigurand cea mai mare stabilitate (comparativ cu celelalte forme prezentate) si pot fi folosite la pescuitul pe ape cu curent mediu sau puternic, chiar si in conditii de valuri.

- plutele plate - au o forma gandita special pentru obtinerea unei rezistente hidrodinamice minime, iar chila si antena sunt pozitionate special, pentru a putea fi folosite usor la pescuitul retinut in curent.

- alte forme - pe langa tipurile de plute descrise mai sus, exista si o multime de alte forme intermediare ce nu pot fi incadrate clar intr-o anumita categorie, insa chiar si acestea se apropie (mai mult sau mai putin) de un anumit tip prezentat mai sus.

Materialele utilizate la constructia corpului plutelor sunt diverse, plecand de la coceni de porumb si diferite tipuri de pene (de gasca,de cioara,de paun), pana la lemn de balsa or de brad,polistiren si poliuretan, fiecare avand avand anumite avantaje si dezavantaje in ce priveste volumul, flotabilitatea si rezistenta in timp.

In cazul ca nu sunteti multumiti de plutele achizitionate din magazin ( si chiar daca sunteti multumiti ! ) puteti urmari aici un video interesant despre confectionarea plutelor

antena

Indiferent daca folositi o pluta obisnuita sau un waggler, antena este cea care asigura atat vizibilitatea cat si sensibilitatea acesteia. O vizibilitate buna poate fi obtinuta in primul rand prin alegerea unei antene cu o culoare contrastanta cu culoarea apei (ex: apa de culoare verzuie - antena galbena, soarele din fata - antena neagra), dar si prin utilizarea unei antene ceva mai groase (numai daca e cazul). Ca regula generala retineti ca, indiferent de materialul din care este construita, o antena este cu atat mai sensibila cu cat are diametrul mai mic! Asta inseamna ca daca folositi o antena mai groasa veti castiga vizibilitate dar o sa pierdeti din sensibilitate. Unele firme, pentru a pastra atat sensibilitatea cat si vizibilitatea, folosesc antene combinate (subtiri in partea de jos si ingrosate in cea de sus),insa metoda e aplicabila doar la plutele ceva mai grele (pentru pescuit la distanta). Culorile uzuale pentru antene sunt: rosu, portocaliu, galben, alb, negru.

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME