Mihaltul este singurul peste de provenienta arctica care traieste in Romania, fiind raspandit atat pe Dunare cat si pe raurile interioare. Prefera apele adanci, curgatoare si reci insa suporta atat apele dulci cat si pe cele salmastre. Aduce cumva cu somnul, desi la o privire mai atenta se vede ca pielea mihaltului are o culoare maslinie, cu pete neregulate de culoare inchisa, plus o inotatoare dorsala lunga (pe spate), inexistenta la somn, iar sub buza inferioara are doar o singura mustata groasa ,spre deosebire de somn care are trei perechi. Nu este un peste cu dimensiuni impresionante, in mod obisnuit atingand 30 - 50 cm si greutatea de 1 - 2 kg.
Mihaltul vaneaza cu precadere pe timpul noptii si este singurul peste de la noi care se hraneste activ in anotimpul rece, respectiv decembrie - martie (probabil datorita originilor arctice), in restul anului stand ascuns pe fundul apei intr-o stare asemanatoare cu hibernarea, asa ca practic nu are nevoie de hrana! Puietul de mihalt se hraneste cu larve de insecte, icre si puietul altor pesti,iar adultii sunt exclusiv rapitori ihtiofagi, cu manifestari de canibalism, din acest punct de vedere asemanandu-se mult cu stiuca . Maturitatea sexuala intervine la 3 - 4 ani, iar reproducerea are loc in perioada decembrie - februarie.
In general se pescuieste pe fund, cea mai buna perioada fiind cea de dupa dezghet in lunile ianuarie - martie, la montura cu pestisor, dar se poate prinde si cu rame de pamant. Este un peste extrem de lacom, asa ca daca plasati momeala in locul potrivit sigur o va inhata. In legatura cu muscatura mihaltului trebuie sa stiti doua lucruri: in primul rand ca e violenta, iar in al doilea ca musca intotdeauna de doua ori, asa ca nu trebuie sa va grabiti cu aplicarea intepaturii.
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI