Cu toate ca seamana foarte mult cu un sarpe, anghila este totusi un peste ce traieste si se dezvolta in apele continentale dulci, putand fi intalnita in zona litoralului Marii Negre, in Delta Dunarii si in sus pe Dunare, chiar pana in amonte de barajul de la Portile de Fier 1. Este unul dintre putinii pesti migratori de pe la noi (pe langa scrumbia de Dunare), iar atunci cand implineste varsta de 3 ani si atinge maturitatea sexuala, paraseste apele continentale si face o calatorie unica de mii de kilometri (pana la Marea Sargaselor), pentru a putea perpetua specia. Marea Sargaselor este numele dat unei zone din Oceanul Atlantic de nord, situata la est de insulele Bahamas. Este inrudita (aceiasi familie - anguillidae) si confundata de multe ori cu tiparul ,din cauza aspectului asemanator, desi intre cele doua specii exista diferente usor de observat.
Poate atinge foarte rar lungimea de 1,5m ,insa in mod obisnuit anghilele sunt ceva mai scurte (cam 60 - 80 cm pana la 1 m) si pot atinge o greutate de circa 2 - 3 kg. Are capul mic, corpul lung si subtire acoperit cu solzi mici (deseori fiind confundata cu un sarpe), iar ochii arata ca doua margele negre. Culoarea pielii variaza de la masliniu la maro ,cu tente rosiatice. Femelele sunt de obicei mai mari, iar masculii mai mici. Exista doua indicii simple dupa care puteti sa va dati seama daca aveti de a face cu o anghila si nu cu un sarpe. Primul indiciu este faptul ca anghilele secreta un mucus abundent la suprafata pielii, pe cand serpii nu, iar al doilea este faptul ca anghilele au o inotatoare pe toata lungimea corpului, aceasta lipsind cu desavarsire la serpi.
Anghila este un peste ce prefera locurile cu apa adanca (canale cu apa usor curenta sau portiuni mai adanci ale albiei) si care se hraneste de obicei noaptea, mancand cam tot ce gaseste pe fundul apei: rame, larve, pesti mici, insecte, etc. In general trasatura anghilei este violenta si daca folositi monturi pt lanseta semiculisante se poate intepa singura. Drilul cu o anghila este spectaculos, de multe ori pescarii avand impresia ca au prins vreun somotel! Pentru pescuitul anghilei nu aveti nevoie de echipament special, sculele pe care le folositi de obicei la caras fiind mai mult decat suficiente. Firul nu trebuie sa fie mai gros de 0,25- 0,30 mm iar marimea carligului maxim nr 2 sau 3. Momeala folosita este de obicei rama de pamant.
Alte articole legate de acest subiect :
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI