Indiferent daca dorim sa-l pescuim pentru a-l folosi ca momeala la rapitori sau doar pentru distractie, obletul (ori obletele) reprezinta o mica provocare pentru toti pescarii, fie ei incepatori sau cu experienta. Dupa cum veti vedea in continuare, pentru a ajunge la performante ridicate (*meseriasii* au o cadenta intre 6 - 10 obleti pe minut!) e nevoie ca echipamentul, montura, nada si strategia de nadire sa fie foarte bine alese.
La pescuitul obletului sunt recomandate vergile foarte usoare (confectionate de preferat din carbon) cu lungimi cuprinse intre 2,5 - 4,5 metri si actiune de varf, pentru a putea intepa rapid pestele. Daca nu dispuneti de un set de vergi speciale pentru oblet, atunci va recomandam lungimea de 3 m, aceasta fiind una dintre cele mai uzitate. In cazul ca sunteti incepator in ale pescuitului va sfatuim sa cititi si articolul legat de pescuitul la varga (undita). In ce priveste montura cu pluta utilizata la pescuitul obletelui putem spune ca aceasta este foarte simpla si relativ usor de realizat, asa cum se poate vedea si in imaginea alaturata. Pentru a facilita inlocuirea rapida a carligului este recomandata atasarea forfacului la linia principala prin utilizarea sistemului bucla in bucla, caz in care firul principal va avea 0,10 mm grosime iar forfacul doar 0,08 mm. Daca doriti ca montura sa iasa cat mai putin in evidenta, dar totusi sa pastrati un forfac mai subtire decat linia principala atunci puteti folosi de exemplu nodul albright. Iar daca nu doriti sa va mai complicati legand tot felul de noduri atunci montura poate fi realizata si prin prinderea directa a carligului de firul principal. Pentru a evita incurcarea firului (si asa destul de subtire) va recomandam sa utilizati pentru echilibrare doar o singura alica de plumb (daca e posibil). Portanta plutei se va alege in functie de adancimea unde sunt cantonati obletii, uneori acestia putand fi gasiti chiar si la adancimi mai mari de 1,5 m. Marimea obletilor din zona va dicta alegerea marimii carligului de pescuit - uzual intre numerele 18 si 24. Unii pescari pentru a *eficientiza* si mai mult montura folosesc forface cu doua carlige, insa personal nu va recomand aceasta metoda pentru ca incurcaturile sunt foarte frecvente si in loc sa pescuiti veti pierde timpul descalcind la fire! Pentru a face montura mai atractiva dar si pentru a impiedica viermusii sa alunece in sus pe fir, va recomandam sa fixati peste nodul carligului un tubulet sau o margeluta de culoare rosie.
Fara sa intram prea mult in detalii,
nada pentru oblet
fie ca e cumparata fie ca e preparata acasa, trebuie sa
indeplineasca doua conditii: sa fie foarte fin macinata si sa faca nor in apa. Ba chiar putem spune ca cele doua
conditii sunt legate, in sensul ca o nada cu granulatie mai mare se scufunda rapid fara sa lase in urma decat cateva
graunte in suspensie, pe cand particulele dintr-o nada macinata foarte fin plutesc mai mult timp formand norul ce
atrage obletii. Cantitatea de nada folosita la o partida de pescuit trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea
realiza atat nadirea de start (cca 40 - 50 % din nada) cat si pe cea de intretinere, aruncand pe vad la fiecare oblet
capturat atat cat putem prinde intre degete (cam cat o nuca mica). In cazul ca pescuim la obleti pe o apa statatoare,
nadirea trebuie facuta initial la distanta de 3 - 3,5 m urmarind sa atragem obletii in zona, iar apoi usor sa-i
aducem inspre mal pana pe la 2 - 2,5 m, printr-o nadire din ce in ce mai apropiata. O data cu micsorarea distantei e
bine sa schimbati si varga cu una ceva mai scurta pregatita anterior. Precizam ca varga cu cat este mai scurta cu atat
devine mai manevrabila si transmite intepatura mai rapid.
Ce facem insa in cazul ca pescuim la oblet pe o apa curgatoare?
Prima strategie si cea mai usor de aplicat, ar fi gasim un loc de pescuit unde apa se intoarce, facand vartej lent
in spatele unui obstacol (piatra ,lemn) si sa nadim acolo. Cand nu sunt obstacole putem folosi o a doua strategie
ce presupune nadirea frecventa cu bulgari micuti cam cat o jumatate de portocala si pescuitul folosind
tehnica bologneza.
Adica lasam pluta sa curga o data cu curentul apei si incercam sa mentinem carligul cu momeala pe cat posibil in norul de
nada format de bulgarii aruncati. Cea de-a treia strategie de nadire pentru pescuitul obletilor in apa curenta, presupune
folosirea a inca unei vergi cu lungimea de 4,5 - 5 m. Aceasta va fi bine fixata pe mal, astfel incat pozitia ei sa fie
perpendiculara fata de acesta iar varful sa fie ridicat la circa 2 - 3 palme deasupra apei. De varf se va lega
un nailon scurt (50 - 80 cm) pe care vom fixa o bucata (felie) de paine. Dupa ce painea se va umezi suficient
apa va incepe sa duca la vale mici firimituri ce vor atrage obletii la masa. Vom pescui pe aceasta dara de
firimituri folosind undita pentru obleti. Ca alternativa la paine puteti lega de nailon un ciorap fin de dama
plin cu nada (100 - 300 gr) care va avea acelasi efect. Din cand in cand scuturati un pic de varga pentru a
elibera din nada inmuiata.
In legatura cu momeala folosita la pescuitul obletului, putem spune ca desi
viermusii
sunt utilizati in 90% din cazuri (fiind foarte accesibili), in anumite situatii puteti folosi cu succes chiar si
bobite de paine sau larve de libelula, acestea din urma cu precadere pe timpul iernii. PONT - pentru a nu avea
multe rateuri e bine sa folositi ca momeala viermusii cu cele mai mici dimensiuni pe care-i puteti gasi, de
preferat albi.
Nu puteam incheia acest articol legat de pescuitul obletului fara a pomeni si despre o alta tehnica foarte eficienta, utilizata ce-i drept mult mai rar, respectiv pescuitul obletului la taparina - cei care au mai pescuit la scrumbie stiu despre ce este vorba. Taparina pentru oblet e confectionata prin legarea unui numar de 4 - 6 muste artificiale de mici dimensiuni (carlig de 18-20) de-a lungul unui fir monofilament de 0,14 - 0,16 mm la distante de circa 30 - 35 cm intre ele. In capatul monturii se leaga un flotor (buldo) cu forma alungita, ce poate fi cumparat sau confectionat cu forte proprii dintr-un creion nazal cumparat de la farmacie (vezi imaginea alaturata). Lanseta utilizata trebuie sa fie usoara, cu lungimea cuprinsa intre 2,4 - 3 m , actiune de varf si greutatea de lansare cuprinsa intre 10 - 40 grame. Tehnica de pescuit utilizata e simpla: dupa lansare taparina se recupereaza incet cu stopari frecvente.
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI