PESCUIT LA RUBEZIANA

ce este rubeziana ?

Ca sa ne lamurim de la inceput - rubeziana este un bat de pescuit extrem de lung dar totusi usor, care aduce cumva cu o varga supradimensionata si e folosita cu predilectie la concursurile de stationar, pentru ca este o tehnica extrem de eficienta. Batul se foloseste asa cum se gaseste, adica fara mulineta si inele. Lungimea rubezienelor moderne incepe de la 8 - 9 m si poate ajunge pana la 20 m insa lungimea admisa in competitii este de doar 13 - 14,5 m.

parti componente

Deosebim doua parti principale, respectiv kit-ul si portkit-ul. Kitul, respectiv varful sau mai bine zis partea cu care se pescuieste efectiv, este de fapt o varga cu lungimea de 3 - 4 m , pe care este fixata linia de pescuit cu ajutorul unui sistem extrem de ingenios, cu elastic prin interiorul batului. Portkitul este format din restul batului si practic are rolul de prelungitor pentru a duce kitul la distanta unde dorim sa pescuim. Cele doua parti se pot prinde or desprinde una de alta foarte usor, fiind special construite in acest scop.

cum pescuim ?

Pescuitul cu rubeziana se face doar din pozitia sezand, adica de pe scaun si ar fi de dorit ca acest scaun sa fie unul modular. In rest e cam la fel cu pescuitul la varga obisnuita, adica se mufeaza intre ele kit-ul si portkit-ul prelungind astfel rubeziana pana la lungimea dorita, iar dupa ce musca pestele tragem portkit-ul spre mal si demufam cand ajungem la kit, cu care vom face efectiv drilul si vom aduce pestele in minciog. Elasticul ce trece prin interiorul kitului si de care e atasata linia, ne va ajuta foarte mult la aceasta treaba, amortizand toate socurile si obosind pestele, facilitand aducerea la mal a pestilor mari cu fire extrem de subtiri. Pentru a proteja portkit-ul,acesta nu se pune direct pe pamant ci este trecut prin niste role de ghidaj, fixate pe suporti si amplasate in spatele pescarului.

avantaje

In primul rand controlul foarte bun al liniei de pescuit, indiferent de curentii de apa. In al doilea rand posibilitatea de a pescui cu linia perfect blocata chiar si in curent puternic. In al treilea rand se poate pescui pana la distanta de 20 m , cu linii extrem de fine (ce ziceti de un forfac de 0.05 mm si de plute de 0,15 grame!).

dezavantaje

Cred ca marele dezavantaj al metodei este pretul, destul de piperat pentru majoritatea pescarilor - o rubeziana cu lungimea de 14,5 m poate ajunge si la 1000 euro. Daca mai punem si scaunul modular (vezi imaginea) la 4-500 de euro, calculati singuri pretul. Un alt dezavantaj ar fi ca in conditii de vant puternic rubeziana e foarte greu de tinut in maini, fara sa ne rupa bratele.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME