AVAT (ASPIUS ASPIUS)

raspandire

Avatul este singurul peste rapitor din specia cyprinide ,adica pe romaneste din familia crapului, fiind raspandit atat pe Dunare si in baltile sale dar si pe raurile mari din tara : Mures, Olt, Prut, etc. De obicei avatul vaneaza in locurile cu apa curgatoare ,curata si oxigenata ,lansandu-se in atacuri rapide din ascunzatorile sau pietrele de pe fundul apei. In mod atipic uneori poate fi gasit si in locurile unde apa are curent slab sau chiar nu are curent deloc.

dimensiuni si aspect

Este construit pentru viteza (fiind poate cel mai rapid peste rapitor din apele noastre) si are o coloratie argintiu - cenusie care il camufleaza perfect chiar si in apa cea mai cristalina. In mod obisnuit atinge lungimea de 40 - 50 cm si greutatea de 1 - 1,5 kg , doar in cazuri exceptionale ajungand pana la lungimea de 60 - 80 cm si cca 12 kg.

cu ce se hraneste ?

Se stie ca puietul de avat traieste pana la o anumita varsta in bancuri, impreuna cu obletii, ajungand astfel sa le cunoasca foarte bine comportamentul. Aceasta *scoala* de care are parte cand e inca mic il va ajuta mai tarziu sa supravietuiasca si se va transforma intr-un dezavantaj major pentru obleti ,avatul hranindu-se in majoritatea timpului doar cu acestia. Am zis in majoritatea timpului pentru ca uneori ii place sa consume si viermusi sau diferite insecte pe care le gaseste pe suprafata apei, ba chiar si alti pestisori (in general albitura). Dupa varsta de 6 luni avatul se separa de cardul de obleti unde a crescut si devine rapitor in adevaratul sens al cuvantului, transformandu-se intr-un peste solitar, insa nu in totalitate pentru ca uneori, in perioadele anului cand se hraneste intens (primavara si toamna tarziu), avatii formeaza *haite* care vaneaza bancurile de obleti. Tehnicile de vanatoare folosite de avat constau or in urmarirea cu viteza a prazii, or in salturi spectaculoase in mijlocul bancului de obleti, urmate de lovituri cu coada pentru a ameti si apoi a inghiti prada..

cum musca ?

Inainte de a lansa naluca sau montura in apa ar fi bine sa reglati frana mulinetei, daca nu vreti cumva ca avatul sa va rupa firul sau sa va *fure* lanseta din mana, lucru care s-a mai intamplat pescarilor neatenti! Avatul are o muscatura brutala, care uneori ia pescarul pe nepregatite, urmata de o cursa scurta in viteza. Retineti ca poate ataca acolo unde nu te astepti si deseori urmareste prada pana langa mal.

pescuit

Pentru a afla mai multe detalii despre nalucile si tehnicile folosite la pescuitul avatului apasa aici.... afla mai multe

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME