MONTURA CU *FIR DE PAR*

de unde provine *firul de par* ?

Aceasta montura, care de altfel este foarte cunoscuta in afara tarii, a inceput de un numar de ani incoace sa aiba adepti si in randul pescarilor nostri, fiind deosebit de eficienta la pescuitul crapului. Inventata de pescarii englezi prin anii '70, n-a prea inspirat multa incredere la inceput, pana cand a ajuns sa-si dovedeasca eficacitatea pe la diferite concursuri din toata lumea, astazi fiind folosita intensiv la pescuitul crapului si nu numai. Elementul de noutate a constat in lasarea libera a carligului si fixarea momelii langa acesta, cu ajutorul unui fir flexibil, care initial a fost chiar un fir de par, donat de catre sotia inventatorului din propria coafura, de unde si denumirea monturii. Ideea de la care s-a plecat a fost ca, atunci cand momeala e absorbita in gura crapului, acesta sa o poata gusta si analiza fara sa simta nimic dubios, care l-ar putea determina sa o refuze. Cu timpul au inceput sa apara si imbunatatiri la montura initiala, in sensul ca *firul de par* a fost scurtat treptat de la cca 10 cm cat avea initial pana la aproximativ 1 cm in prezent, iar apoi cineva a introdus si nodul care a ramas legat pe vecie de montura cu fir de par, respectiv nodul fara nod.

fixarea momelii pe firul de par

In imaginea de la primul paragraf puteti vedea cum se monteaza un boillies pe firul de par, intr-o prezentare pas cu pas, dar retineti ca in acelasi mod puteti utiliza si porumb, mamaliga, pufuleti sau diferite alte momeli or combinatii de momeli. La ora actuala exista mai multe metode de fixare a momelii, care trebuiesc alese in primul rand dupa momeala folosita, asa cum puteti vedea in imaginea de mai jos. Fixarea poate fi facuta prin legarea directa a firului de par de curbura carligului sau ,asa cum se vede in imagine la pozitia 2a, putem folosi o banda de silicon pe care o trecem prin boillies cu ajutorul iglitei si apoi infigem carligul prin aceasta banda, rezultand o fixare rapida si sigura. In cazul ca pescuim cu porumb se lasa *firul de par* ceva mai lung, apoi insiram boabele pe acesta iar la sfarsit facem un lat mic la capat, pe care-l trecem peste varful carligului obtinand ceea ce se cheama in limbajul pescaresc *cercelus*. Mai exista si posibilitatea utilizarii unui bradut de plastic (vezi nr 5) care trebuie introdus in gaura facuta anterior cu burghiul in boillies, ori pentru o fixare si mai rapida putem folosi o tepusa de otel cu spini, care ne scuteste si de operatia de gaurire, aceasta infigandu-se direct in momeala. In cazul ca utilizati momeli flotante, fie ca sunt boilliesuri pop-up or pelete, fixarea se va face cu ajutorul unui inel de silicon, evitand astfel operatia de gaurire, operatie care le-ar putea scadea flotabilitatea.

unde se foloseste?

Fixarea momelii pe firul de par este utilizata indeosebi la pescuitul crapului, din cauza ca acest peste este unul extrem de suspicios, dar cu adaptarea corespunzatoare a dimensiunii carligului si a momelii, poate fi folosita cu rezultate foarte bune si pentru pescuit la caras sau platica, ba chiar si la mreana or la somn. *Firul de par* poate fi utilizat pe diferite forface de crap sau pe montura cu naditor inline , aceasta din urma fiind chiar populara printre cei ce pescuiesc cu lanseta, ori daca preferati pescuitul la feeder pe diferite monturi pentru feeder. La sfarsit trebuie sa precizam ca, pentru a completa montura, mai este nevoie de un vartej prin care se face atasarea forfacului la linia principala si evident un plumb ce poate fi culisant sau nu.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME