PESCUIT LA CRAP PE APE RECI

In acest articol vom detalia un pic strategiile cele mai eficiente la pescuitul crapului pe ape reci, respectiv toamna tarziu, iarna si primavara, dar informatiile din articol se pot aplica la toti pestii pasnici. Dupa cum stiu toti pescarii, cu cat apa este mai rece cu atat majoritatea pestilor intra intr-o stare de amorteala, dar asta nu inseamna ca hiberneaza, ci pur si simplu ca metabolismul lor scade la un minim si de aici rezulta o nevoie de hrana mult mai scazuta decat in restul anului. Cum afecteaza acest lucru comportamentul pestilor? Pai in primul rand se vor hrani mult mai rar si in al doilea vor avea nevoie de cantitati mult mai mici de hrana. Si inca un lucru legat de temperatura apei - crapul va stationa de obicei in locurile unde temperatura apei va fi cat de cat constanta, adica apa mai adanca, dar se va hrani in locurile cu adancime mai mica, pentru ca apa din aceste locuri se va incalzi mai rapid pe timpul zilelor insorite. Strategiile ce urmeaza in articol se bazeaza pe cele scrise mai sus.

pastrati-va echipamentul pregatit

Datorita faptului ca uneori chiar si pe timpul iernii sunt zile mai calduroase, e indicat sa ne pastram echipamentul de pescuit pregatit si in stare de functionare, pentru a putea face o partida oricand vremea tine cu noi. La pescuitul pe apa rece e bine sa renuntam la carligele uzate si la firele vechi pentru a nu rata cumva vreo trasatura!

lansati pe o suprafata larga

S-ar parea ca pe apa rece crapul si in general vorbind pestele pasnic, se hraneste sporadic si nu neaparat in grupuri. Din aceasta cauza e bine sa va aduceti mai multe lansete si sa lansati in diferite directii, pentru a putea acoperi o zona cat de mare posibil. Daca observati ca trage la o anumita lanseta, nu ezitati sa lansati tot arsenalul de care dispuneti in acea zona!

cautati zonele cu apa mai mica

Dupa cum ziceam mai sus, pe apa rece crapul are sanse mai mari sa se hraneasca in apa cu adancime mai mica, tocmai datorita faptului ca aceasta se incalzeste mai repede in timpul zilelor insorite de iarna sau primavara. Cea mai buna perioada este la amiaza, atunci cand soarele straluceste sus pe cer. Ca locatie, s-ar parea ca cele mai prinzatoare locuri sunt cele in care se face trecerea de la o zona cu apa mai mare la una cu apa mai mica.

folositi momeli mai mici

Pescuitul pe apa rece inseamna in general pesti care se misca mai greu si care nu mai au energia din timpul verii. Asta inseamna ca nici crapul nu mai absoarbe hrana cu aceasi putere si daca vrem totusi ca acesta sa reuseasca sa inghita momeala (nu doar s-o pupe), atunci trebuie sa micsoram dimensiunile acesteia. De exemplu daca pescuim cu boilies, in loc sa folosim unul de 18 mm ar fi indicat sa folosim unul de 14 sau chiar de 12! Daca pescuim cu porumb nu mai punem 2 sau 3 boabe pe carlig ci doar unu! Si un alt lucru important - reduceti cantitatea de nada cel putin la jumatate, daca nu chiar la o treime, din cat era pe timpul verii, pentru ca dorim doar sa atragem pestii nu sa-i hranim.

carlige si forface

Tot in scopul usurarii momelii si implicit pentru a facilita inghitirea acesteia, e bine sa reduceti si dimensiunile carligului folosit, respectiv daca in timpul verii foloseati sa zicem un carlig nr 4, la pescuitul crapului pe apa rece e bine sa folositi un carlig ceva mai mic (nr 6), acesta din urma avand greutatea mai redusa. In legatura cu forfacul folosit in aceasta perioada, putem spune ca e mai indicat cel din fir textil, datorita faptului ca este extrem de flexibil, lucru care il face de preferat in fata nailonului, pentru ca acesta din urma introduce o rezistenta suplimentara (din cauza elasticitatii materialului).

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME