Scrumbia de Dunare este o specie marina migratoare ce traieste in Marea Neagra, la o adancime care variaza intre 3 si 90 de metri. Poate atinge varsta de 7 ani si migreaza, pentru depunerea icrelor, atat pe Dunare cat si pe toate raurile sau/si fluviile care se varsa in Marea Neagra, atunci cand temperatura apei ajunge cam pe la 6-7 grade celsius. In mod obisnuit urca pentru reproducere pe Dunare o singura data (la varsta de 3 ani), uzual prin luna martie apoi prin luna mai se reintoarce in mare. Bancurile de scrumbii care urca pe Dunare se intind pe distante de kilometri si se deplaseaza relativ incet, asa ca pot fi pescuite de la o anumita locatie fixa chiar si cate 10 - 20 zile. Capatul de linie este gura de varsare a raului Timoc, rau situat pe malul sarbesc al Dunarii aproximativ in dreptul localitatii Pristol din judetul Mehedinti. Evident ca aceasta locatie nu e batuta in cuie, scrumbiile urcand uneori si mai sus, pana aproape de PF 2 (care e considerat capatul de linie). Prohibitia scrumbiei se stabileste pe kilometri fluviali si pe date calendaristice - vezi prohibitia la scrumbie.
In mod obisnuit scrumbia de Dunare atinge lungimea de 20 - 30 cm si greutatea de 250 - 300 gr, rareori intalnindu-se exemplare mai mari cu lungimea de 40 - 45 cm si greutatea de 900 gr - 1 kg. Corpul este alungit, putin inalt si usor comprimat lateral, carena ventrala putin dezvoltata, iar gura mare este captusita cu dinti marunti si foarte ascutiti. Spatele scrumbiei de Dunare este verde-albastrui, flancurile si abdomenul fiind alb-argintii. Atata timp cat traieste in mare se hraneste cu hamsii, mici moluste si crustacei, viermi si larve ale diferitelor insecte, iar in perioada in care migreaza pe cursul Dunarii se hraneste cu oblete mic sau cu puiet de avat ori cu diferite insecte.
Pe durata migratiei de pe Dunare prefera locurile cu curent de apa destul de puternic si valtorile. Uneori scrumbiile *umbla* mai spre fundul apei alteori mai la suprafata, in functie de cum gasesc hrana. Dupa cum v-am mai spus, bancul de scrumbii urca incet pe Dunare - pot trece chiar si 2 - 3 saptamani pana trece tot bancul de pesti de o anumita zona. Oricum mai sus de Portile de Fier 2 n-am auzit sa urce, dar asta nu inseamna ca se strang toate langa baraj. Din cate stiu eu pana acum, grosul bancului nu prea trece cu mult mai sus de gura de varsare a Timocului. Daca doriti sa vedeti locatia exacta, aveti aici harta judetului Mehedinti.
Pentru pescuitul scrumbiei aveti nevoie de o lanseta usoara, cu lungimea de 3 - 4 m, actiune de varf sau medie, cu puterea de .... afla mai multe
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI