MONTURA CU PLUTA CULISANTA

cand si cum folosim pluta culisanta?

Sunt convins ca de-a lungul timpului majoritatea pescarilor s-au confruntat cu situatia in care au fost nevoiti sa pescuiasca cu pluta fixa la adancimi comparabile sau mai mari decat lungimea unditei si s-au lovit de o serie de probleme, respectiv lansari greoaie, incurcaturi ale firului sau/si lipsa de precizie. Solutia la toate aceste necazuri a fost evidenta: montura cu pluta culisanta (vezi video). Desi, in general vorbind, montura cu pluta culisanta (sau culisabila) e recomandata atunci cand pescuim la match sau la bologneza, poate fi utilizata fara probleme pe orice varga care are inele si mulineta. Va pot spune ca am vazut pe Dunare multi pescari ce pescuiau cu aceasta montura, folosind in acest scop vergi fara pretentii (lungi de 4 - 6 m) la care atasasera inele si un suport de mulineta. Trebuie sa recunosc ca nu au avut rezultatele pe care le-ar fi putut avea daca ar fi pescuit cu o undita specializata, insa chiar si asa au prins peste frumos. Despre montura putem spune ca nu este cu mult mai complicata decat cea cu pluta fixa, singurele elemente suplimentare fiind nodurile opritoare si pluta un pic mai deosebita (waggler), cu prinderea in partea de jos, asa cum puteti vedea in imaginea alaturata.

cum se ataseaza pluta in montura ?

In cazul ca pescuiti cu waggler, atasarea acestuia in montura se poate face prin doua metode: prima consta in folosirea unei agrafe cu vartej obisnuite, insa aceasta poate ciupi firul sau se poate incurca, ori cu ajutorul unor agrafe speciale (cum sunt cele din imagine), concepute special pentru aceasta treaba. In cazul ca nu dispuneti sau nu doriti sa folositi un waggler, atunci puteti utiliza la fel de bine si o pluta fixa obisnuita, a carei prindere in montura se face foarte simplu cu ajutorul unui adaptor de cauciuc sau silicon, ce poate fi achizitionat din comert. E suficient sa infigeti chila plutei in tubul de silicon sau cauciuc si treaba este gata! Pentru ca tubul adaptoarelor poate avea diferite diametre, la cumparare nu uitati sa verificati daca sunt potrivite pentru pluta fixa cu care doriti sa pescuiti.

exemple de monturi

Observati ca in prima montura, respectiv cea din imaginea alaturata am folosit trei noduri opritoare (vezi video). Facem o mica paranteza pentru a preciza ca aceste noduri pot fi confectionate atat din nailon cat si din fir textil (acesta din urma fiind chiar recomandat pentru ca e moale si nu se agata prin inele) in felul urmator (una dintre metode): faceti o bucla, apoi treceti unul din capete prin interiorul buclei de 4 - 5 ori, avand grija sa prindeti si firul principal intre spire, iar la sfarsit umeziti cu saliva nodul format si strangeti-l atat cat sa alunece greu pe fir. Din nodul de deasupra plutei se va regla adancimea la care se pescuieste, iar nodul de jos se va regla astfel ca pluta sa nu se loveasca de plumb in momentul lansarii sau in dril. Daca doriti puteti chiar fixa pluta intr-o anumita pozitie, prin deplasarea ambelor noduri, pescuind apoi la fel ca si cu orice pluta fixa.

Echilibrarea si lestarea plutei este facuta cu doar doua alice, pentru simplitate dar si pentru a evita incurcaturile la lansare. O alica mica de 0,1 - 0,3 grame e fixata aproape de capatul liniei pentru o prezentare mai *lina* a momelii, iar undeva la circa 5 - 10 cm deasupra ei e fixata o alica mai mare, aceasta constituind de fapt lestul principal al monturii. Daca pentru acest lest principal folositi o alica fixa (crestata) atunci nu mai e nevoie de al treilea nod opritor, iar montura poate fi lestata cu un gramaj maxim egal cu portanta plutei. Daca folositi o oliveta culisanta sau plumb culisant (vezi video), atunci pluta poate fi lestata cu un gramaj mult mai mare decat portanta sa, (evident doar in conditiile in care doriti sa pescuiti direct pe substrat), fiind nevoie doar sa reglati adancimea din nodul de sus, astfel incat pluta sa fie vizibila. Pe deasupra nu mai e nevoie nici de alica din capatul liniei, ba mai mult, puteti folosi o pluta foarte mica (0,25 - 0,5 gr) pentru o sensibilitate sporita.

Montura prezentata in paragraful anterior are rezultate bune pe apa linistita, fara vant si valuri, insa daca incepe sa sufle vantul si apar valurile atunci e mult mai indicata montura cu pluta culisanta din imaginea de jos. Diferenta o face pluta cu antena foarte lunga, din care (prin lestare) mai lasam deasupra apei circa 25%, imunizand-o astfel contra valurilor si castigand in acelasi timp un plus de finete la semnalizarea muscaturilor pe ridicare. In randurile de mai sus ati vazut deja cum prin modificari mici ale plumbajului sau al tipului de pluta folosit (afla mai multe despre tipurile de waggler) , se pot imbunatati radical performantele si modul de folosire al acestei monturi, insa la finalul acestui articol trebuie sa va mai dam doua sfaturi utile :
- daca doriti sa cresteti sensibilitatea monturilor e nevoie sa folositi un plumbaj etalat, alcatuit din mai multe alice insirate pe fir, insa retineti ca acest tip de plumbaj e predispus la incalcire.
- daca doriti sa pescuiti la distanta mare de mal, aveti nevoie de un waggler lestat pentru ca acesta zboara prin aer mai bine decat unul obisnuit. Fir intins!

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME