Pe majoritatea raurilor din tara noastra, pescuitul cu pluta lasata sa curga in voia curentului sau la tarat (vezi pescuit la bologneza), este cu siguranta una dintre cele mai populare tehnici. Folosind aceasta metoda avem avantajul ca putem acoperi o suprafata relativ mare, insa in cazul ca pestele este localizat intr-o zona restransa, eficienta acestei tehnici se reduce drastic. Aceiasi poveste daca pescuim in curent puternic sau intr-o zona cu teren accidentat, unde substratul are variatii mari de adancime pe distante relativ scurte. In prima situatie descrisa (curent puternic), daca lasam pluta libera, aceasta prinde o viteza prea mare pentru a putea pescui eficient, plus ca pestii de multe ori refuza o momeala care se deplaseaza prea rapid! In situatia a doua (substrat denivelat), mai mult ca sigur ca montura se va agata printre obstacolele de pe fundul apei sau, in cel mai bun caz, momeala va fi cand deasupra vadului, cand pe fundul apei.. Solutia la aceste probleme este relativ simpla si consta in retinerea plutei. Am zis relativ, pentru ca nu este suficient sa stopam pur si simplu pluta, ci mai trebuie sa facem niste mici modificari la montura, dupa cum veti descoperi mai jos.
Odata cu retinerea plutei veti avea posibilitatea de a explora substratul, practic centimetru cu centimetru, iar in conditiile enumerate la primul paragraf, acest lucru o sa va permita sa tineti momeala pe fundul apei, exact acolo unde sunt cantonati pestii, pana cand veti avea o muscatura! In imaginea din partea stanga, puteti vedea clar marea deosebire dintre pescuitul tarat si cel retinut. Observati ca, pe langa neajunsurile enumerate in primul paragraf, in imagine se vede cum *burta* firului, in cazul pescuitului la tarat, intra prima in contact cu pestele (vizual sau chiar fizic), putand sa-l sperie inainte ca momeala sa ajunga la el! Tot din cauza acelei *burti* a firului aplicarea intepaturii va fi oarecum incetinita.. In cazul plutei retinute firul este perfect intins, chiar si dupa alica de semnalizare, acest lucru ducand la semnalizarea mai prompta a muscaturii si la aplicarea mai rapida a intepaturii, asta pe langa avantajele mai sus mentionate. La sfarsitul acestui paragraf mai mentionam ca retinerea poate fi facuta partial, lasand montura sa se deplaseze usor din cand in cand (miscarea respectiva face pestii curiosi), sau total, montura ramanand practic la punct fix.
Ati observat desigur ca dupa ce lansati pluta (la distante mai mari decat lungimea vergii) si o retineti, aceasta are tendinta sa se apropie de mal. Acest lucru se intampla datorita fortelor care actioneaza asupra plutei, respectiv forta de retinere si forta curentului apei. De obicei pluta se stabilizeaza atunci cand ajunge cam in dreptul varfului vergii, insa acest lucru poate fi foarte neplacut, mai ales daca pestii misuna (de exemplu) la distanta de 7 m si dvs. aveti o varga de numai 5 m. Pentru a rezolva aceasta problema, o prima solutie consta (m-am gandit mult !!) in folosirea unei vergi mai lungi. Insa cum majoritatea pescarilor se bazeaza pe telescopica universala din dotare, solutia cea mai practica si ieftina ramane achizitionarea unei plute speciale, care (culmea!) atunci cand e retinuta se indeparteaza de mal. O astfel de pluta puteti vedea in imaginea alturata. Si pot sa va spun din experienta proprie ca folosind acest gen de pluta castigati circa 2 - 3 m, masurati de la varful vergii.
Trebuie sa precizam de la inceput ca in cazul plutei care *curge* liber odata cu curentul apei, greutatea lestului echilibreaza perfect portanta plutei. In cazul ca retinem pluta, lestul are tendinta sa fie scos de sub pluta, asupra acesteia actionand, in aceasta situatie, doar o fractiune din greutatea lestului. Acest lucru se produce datorita descompunerii fortelor (vezi imaginea alturata) si are doua efecte: pluta se ridica partial din apa iar carligul cu momeala este saltat de pe substrat. Pentru compensarea acestor efecte nedorite, pluta va trebui sa fie supralestata. Supralestarea plutei in cazul pescuitului retinut se va face la fata locului si trebuie sa tina cont de 3 factori: viteza curentului, gradul de retinere (de la retinere usoara pana la retinere totala) si adancime. In orice caz, pluta poate fi incarcata suplimentar destul de mult (chiar pana la 50 - 60%). Aici puteti afla mai multe despre echilibrarea si lestarea plutelor.
Daca in apele cu curent slab sau mediu puteti utiliza (pentru retinut) chiar si plute obisnuite, atunci cand aveti de a face cu ape mai repezi va recomandam plutele plate. Dupa cum puteti vedea in imaginea alaturata aceste plute sunt special proiectate pentru o rezistenta hidrodinamica minima, forma deosebita facilitand mult retinerea lor. Pe deasupra, antena (chiar daca pare ca e pusa stramb) semnalizeaza atat trasatura pestelui cat si lestarea corecta! Sau altfel spus: daca pluta nu este lestata corect, in functie de cei trei factori enumerati in paragraful anterior, antena nu va avea o pozitie verticala. Pentru ca niciodata nu stii ce toane are pestele, dar si pentru ca nu poti modifica toata ziua la monturi, e indicat sa pescuiti cu doua undite, pregatite de acasa. Pe una folositi o montura lestata normal, pentru a putea pescui cu pluta libera (la tarat), iar pe cealalta o montura supralestata, pentru cazul in care pestii sunt mofturosi sau sunt localizati intr-un loc cu suprafata restransa.
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI