VIERMI - MOMELI PENTRU PESCUIT

sunt proaspeti viermusii ?

Toti pescarii pun aceasta intrebare si invariabil raspunsul e acelasi: azi i-am primit!In cazul ca nu stiati inca, trebuie sa aflati ca viermusii proaspeti pot fi usor recunoscuti dupa pata intunecata de pe abdomen - vezi imaginea. Cu cat pata e mai mare si mai vizibila cu atat sunt mai proaspeti. Daca pata e inexistenta, iar pielea este groasa si galbuie, inseamna ca viermii sunt vechi si in cateva ore se vor transforma in pupe,lucru care ne va deranja destul de mult daca dorim sa pescuim cu viermusi vii. Transformarea viermusilor (fara pata de pe abdomen) in pupe se va face mai rapid sau mai lent, in functie de temperatura la care sunt pastrati.Ba mai mult,transformarea viermusilor vechi (fara pata) in pupe se va face chiar daca o sa-i tineti la rece,singurul avantaj fiind ca veti castiga 1 - 2 ore in plus. Trebuie sa va mai spunem ca viermusii proaspeti (cu pata) pot fi pastrati intre 2 si 4 zile la temperaturi peste 30 de grade,iar la rece pot fi pastrati chiar si 7 - 8 zile,avantaj major daca faceti partide de pescuit mai lungi. Va recomandam sa-i pastrati in cutii cu rumegus si nu cu malai,pentru ca acesta din urma le favorizeaza transformarea.

cum pot fi procurati ?

In general cam toti pescarii prefera sa-si cumpere viermusii,insa cine are timp si rabdare poate sa-i obtina acasa. Pentru a creste viermusi e nevoie doar de niste resturi (de carne,ficat sau peste) puse intr-un vas,caldura si muste.De obicei primele la masa sunt mustele cu abdomen paros si cele verzi-albastrui cu sclipiri metalice.Dupa un interval, ce poate varia de la 2 la 6 zile (in functie de temperatura) , vor aparea larvele. In momentul in care vor ajunge la dimensiunea dorita, viermusii trebuie colectati si pusi la pastrare in cutii cu rumegus prevazute cu orificii de aerisire. Daca doriti sa obtineti viermusi colorati, atunci trebuie pusi pentru cateva ore in malai amestecat cu colorant alimentar (culoarea pe care vrem s-o obtinem). Viermusii vor manca malaiul cuminti, colorantul va ajunge in tractul lor digestiv iar de acolo in tot corpul, tegumentul capatand astfel nuanta dorita.

cum trebuie pusi in carlig ?

Desi nu pare, modul in care punem viermusii in carlig poate face diferenta intre a prinde sau a nu prinde peste, asa ca mai jos vom explica detaliat cum trebuie facut corect acest lucru. In cazul ca pescuiti cu carlige de dimensiuni mici, viermusii pot fi fixati direct pe acestea, asa cum se poate vedea in imaginea alaturata. O alta varianta,utila atunci cand utilizati carlige groase ce pot sparge viermusii,este sa-i insirati unul cate unul pe o agrafa speciala ca cea din imaginea de jos. In prima situatie prezentata (fixare direct pe carlig), este obligatoriu sa folositi doar carlige de calitate, cat mai ascutite si confectionate din sarma cat mai subtire.Marimea 20 - 24 pentru un singur viermus sau marimea 14 - 18 daca puneti doi or mai multi viermusi.Modul de atasare corect este urmatorul: strangeti incet viermusul de partea mai subtire (fara sa-l striviti), astfel ca partea mai groasa sa se umfle usor.Treceti apoi superficial varful acului prin excrescenta aparuta,agatand doar putin pielea. E nevoie de putina rabdare si oarecare finete pentru a face acest lucru asa cum trebuie. In cazul ca doriti sa puneti mai multi viermusi pe acelasi carlig, e suficient sa-i insirati unul cate unul aplicand aceiasi metoda. Pentru a preveni rasucirea forfacului,atunci cand utilizati doi sau mai multi viermusi pe carlig, trebuie sa puneti inaintea acestuia un minivartej. O alta metoda ce previne rasucirea forfacului ,aplicabila doar in situatia ca folositi 2 viermusi pe carlig, este sa atasati unul de capatul gros si unul de capatul subtire.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME