COSULETE DE NADIRE - TIPURI SI UTILIZARE

partile componente ale cosuletului

Orice fel de cosulet de nadire este compus in principiu din doua parti:
- un container (cu gauri) de mici dimensiuni sau un cadru (la method feeder), care e utilizat pentru a transporta nada pe fundul apei.
- un lest de plumb (cu diferite forme) ce are rolul de a stabiliza si usura lansarea cosuletului.
In functie de scopul urmarit, cosuletul propriu-zis (containerul) poate avea forme (sectiuni) diferite: rotund, dreptunghi, patrat, con, semirotund. Dupa cum puteti vedea si in imaginea alaturata, materialele cele mai folosite la constructia cosuletelor sunt plasa metalica (cu ochiuri de diferite dimensiuni) si plasticul (polipropilena, poliuretan). Asa cum veti descoperi in continuare, fiecare dintre cele doua elemente constitutive ale cosuletului de nadire influenteaza atat alegerea cat si utilizarea acestuia.

tipuri constructive si utilizare

Exista la ora actuala o mare diversitate de cosulete de nadire, atat in varianta clasica (se prind pe fir cu ajutorul unei agrafe) cat si in varianta culisanta (inline). Cu toate astea, cosuletele sunt impartite in doar trei categorii distincte: cosulete deschise, cosulete inchise si method feeder-ul.

Cosuletele deschise, confectionate din plasa de sarma sau plastic, au randament bun in locurile cu apa mica si produc pe fundul apei un efect de nor relativ pronuntat. Precizam ca, in trecerea prin stratul de apa, aceste cosulete pierd destul de multa nada si aduna maruntisul pe vad. Pentru a scapa de maruntis, dar si pentru a depune toata nada chiar pe fundul apei, va recomandam cosuletele cilindrice din plastic care au doar cateva gauri pe laterale. Daca nu dispuneti de un astfel de cosulet (cu putine gauri), atunci puteti acoperi cu banda adeziva o parte (sau chiar toate) din gaurile unui cosulet obisnuit (confectionat din plasa). Vezi aici cum se poate confectiona un cosulet de nadire semirotund (60 gr) sau un cosulet de feeder deschis

Cosuletele inchise sunt recomandate la pescuitul in ape adanci si curent puternic sau/si atunci cand naditi cu momeala vie (de exemplu viermusi). De obicei au un capac detasabil la unul din capete, insa exista si variante cu capace la ambele capete. Ca si cele deschise sunt construite atat in varianta clasica cat si in cea inline. Pot fi umplute cu orice fel de nada si momeala vie, atat timp cat aceasta nu produce blocarea gaurilor.

Dupa cum banuiati deja, method feeder-ul este derivat din cele doua tipuri clasice de cosulete descrise mai sus si este compus dintr-un cadru de plastic (special conceput), la care e atasat un lest lateral de diferite forme. In functie de varianta constructiva method feeder-ele pot fi incarcate cu mana (litera A in imagine) sau utilizand o matrita speciala pentru presarea nadei (litera B). In ambele cazuri veti obtine un bulgar de nada, foarte apetisant pentru pesti, iar carligul cu momeala va fi prezentat chiar langa gramajoara de nada. In legatura cu variantele constructive putem sa va spunem ca majoritatea method feeder-elor sunt culisante (inline), dar exista si modele care se pot fixa la capatul liniei. Pot fi umplute cu orice fel de nada sau pelete, dar nu cu momeala vie. Desi au fost create initial pentru pescuitul crapului, method feeder-ele pot fi utilizate la pescuitul oricarei specii de peste pasnic si sunt recomandate pe ape statatoare cu adancime relativ redusa. Vezi aici cum se poate confectiona un naditor culisant stil method feeder

cum alegem cosuletul de nadire ?

La alegerea cosuletelor trebuie sa tineti cont de cateva aspecte: distanta si adancimea la care se pescuieste, curentul apei si evident nada sau momeala folosita. Sa le luam pe rand...

Distanta la care pescuim este determinata in primul rand de greutatea totala a cosuletului, greutate care trebuie aleasa tinand cont atat de puterea de aruncare a lansetei (fara sa exagerati) cat si de curentul apei, astfel incat dupa golire acesta sa ramana pe pozitie, pentru a nu scoate acul cu momeala in afara zonei nadite. Greutatea totala inseamna in principal greutatea lestului de plumb (containerul in sine fiind relativ usor) plus greutatea incarcaturii, care in mod obisnuit este de cca 20 - 30 grame. Trebuie sa precizam ca, pe langa greutate, distanta mai este influentata si de coeficientul aerodinamic al cosuletului. Asa ca daca doriti sa pescuiti la distante mari, trebuie sa evitati cosuletele care au lestul plasat lateral (utile pentru distante mici si medii), in favoarea celor cu plumbul plasat in fata (tip racheta). Vezi aici cum se poate face un naditor tip racheta

Adancimea apei va determina alegerea unui tip de naditor din cele trei prezentate mai sus. Cosuletele deschise (confectionate din plasa) si method feederul sunt recomandate la pescuitul in ape cu adancime mica, pentru ca la acest tip de cosulete nada se desface destul de repede (datorita suprafetei mari de contact cu apa). Daca utilizati un cosulet deschis, dar cu gauri mai putine sau mai mici, atunci castigati ceva timp (pana la desfacerea nadei) si puteti pescui in ape ceva mai adanci. Pentru pescuitul in apa foarte adanca (peste 6 m) puteti alege intre un cosulet deschis cu putine gauri si unul inchis. In toate cazurile prezentate va trebui sa tineti cont de lipsa sau prezenta curentului apei, dar si de modul in care faceti prepararea nadei . Retineti ca o nada subumectata se va desface intotdeauna mai repede dacat o nada corect umecatata sau un pic supraumectata.

Curentul apei are si el o influenta majora asupra alegerii tipului de cosulet, insa, asa cum am mai spus, alegerea trebuie facuta tinand cont si de ceilalti factori implicati, respectiv adancimea si distanta. Deci pentru ape fara curent sau curent slab puteti utiliza atat cosuletele deschise cat si method feeder-ele. Pentru apele unde curentul este puternic, singura optiune valabila ramane cosuletul inchis. Pe langa influenta in alegerea unuia dintre cele trei tipuri de cosulete, curentul mai determina amplasarea lestului cat si forma containerului. Asta inseamna ca in curent trebuie folosite cosulete care au plumbul plasat lateral si (pe cat este posibil) sectiunea containerului cat mai redusa (semicerc, patrat, dreptunghi). Plumbul plasat lateral impiedica rostogolirea cosuletului, iar sectiunea redusa a containerului micsoreaza presiunea laterala (exercitata de curent), impiedicand astfel deplasarea acestuia.

Nada si momeala. Aici totul este mult mai simplu. Toate cele trei tipuri de cosulete pot fi incarcate cu orice fel de nada sau pelete. Daca pescuiti cu cosulete inchise trebuie sa aveti grija ca dimensiunea gaurilor sa fie suficient de mare, ca peletele sa nu le obtureze. PONT - in cazul ca doriti sa imbogatiti vadul cu viermusi (de exemplu), o puteti face folosind atat cosuletele deschise cat si method-ul, insa in acest caz viermusii trebuie sa fie morti (pentru a nu desface nada). Pentru momeala vie singura optiune raman cosuletele inchise.

momitoare sau cosulete ?

Folosit la pescuit cu mult timp inainte de aparitia cosuletelor, arcul de nadire (cunoscut si sub denumirea de naditor sau momitor), reprezinta in esenta o metoda simpla (si ieftina) de transport a nadei pe vad. *Arcul* in sine este de obicei confectionat dintr-o bucata de sarma spiralata si poate fi utilizat atat simplu (nelestat) cat si lestat. Ca si la cosulete exista atat modele culisante (inline) cat si de capat (fixe). Mai mult, putem spune ca naditoarele cu *arc* ( sau momitoarele) au o structura asemanatoare cu a method feeder-elor, adica sunt compuse dintr-un cadru pe care se pune nada (respectiv spirala de sarma) plus un lest de plumb (pentru distanta si stabilitate). Dupa cum puteti vedea in imaginea alaturata, uneori spirala de sarma lipseste, fiind inlocuita de un plumb profilat care *tine* nada, preluand astfel rolul arcului. Sunt recomandate in special la pescuitul carasului si al crapului.

Daca aveti putina indemanare, va puteti confectiona relativ usor propriile naditoare la forma si gramajul care va convine. In acest scop puteti urmari aici un video legat de confectionarea naditoarelor. La final o sa specificam ca naditoarele fixe cu plumb in capat pot fi lansate la distante foarte mari comparativ cu cosuletele clasice, acesta fiind de fapt singurul avantaj pe care-l ofera. Ca dezavantaje enumeram: nu pot fi utilizate decat pe ape mici sau medii fara curent, nu pot transporta pe vad momeala vie, timpul de eliberare al nadei nu poate fi controlat la fel de bine ca la cosulete.

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME