RAMA - MOMELI PENTRU PESCUIT

Dintre toate momelile folosite la pescuit in mod sigur ramele sunt unele dintre cele mai la indemana si mai utilizate, fiind eficiente la majoritatea speciilor de pesti pasnici si rapitori.Exista o multitudine de specii de rame,fiecare avand anumite caracteristici (culoare, dimensiuni, rezistenta mecanica , atractivitate) ce depind mult de mediul in care traiesc si se dezvolta.Mai jos vom face o prezentare succinta a unora dintre cele mai cunoscute specii de rame.

rama de pamant

Poate fi gasita in zonele umbrite cu pamant afanat si umed de la liziera padurilor.In mod obisnuit are lungimea de circa 10 cm,iar culoarea poate varia de la alb-rozaliu pana la maro inchis.Rezistenta in carlig este medie. Poate fi utilizata atat la pescuitul somnului de pana la 10 - 15 kg cat si la pestii pasnici de dimensiuni medii (crap, platica mare si mreana).

rama serpeasca

Datorita dimensiunilor impresionante pe care le poate atinge (circa 30 - 40 cm lungime si pana 1 cm grosime),aceasta rama este deseori confundata cu un sarpe mai mic,de unde si denumirea de rama serpeasca.Poate fi gasita in locurile namoloase,pe langa stufaris sau pe langa radacini de copaci.In general sunt inchise la culoare cu tente de negru-verzui si rezista foarte mult timp in carlig (pentru ca maruntisul nu le poate devora).Pot fi utilizate atat individual cat si in buchet (adica puse cate 3-4 pe carlig sau ancora).Recomandata in special la pescuitul somnului de mari dimensiuni.

rama de balegar sau de gunoi

Este in mod sigur una dintre cele mai utilizate momeli pentru pescuit,atat datorita calitatii ei de a atrage pestii ca un magnet,cat si usurintei cu care poate fi gasita.Prefera gramezile de balegar (gunoi de grajd) mai vechi si are o placuta culoare maro-rosiatica.Este eficienta la majoritatea speciilor de pesti mici si medii,insa daca e folosita in buchet poate atrage si pesti mai mari.Rezistenta in carlig este destul de redusa.

cum trebuie pastrate?

Daca in perioadele mai reci din an pastrarea ramelor se face usor,atunci cand temperaturile cresc peste 30 de grade celsius incep sa apara si problemele. Majoritatea pescarilor pastreaza ramele in cutii de plastic cu capacul gaurit (de vopsea lavabila),amplasate strategic la umbra.E o solutie buna daca partida de pescuit dureaza doar o zi,insa daca facem partide mai lungi (de 2 - 3 zile) ne putem trezi cu toate ramele din cutie moarte.Cauza decesului?Efectul de sera!O sa facem aici o mica paranteza ca sa detaliem un pic raspunsul.In zilele calduroase de vara radiatiile solare sunt extrem de puternice (in special infrarosiile).Ca orice alte radiatii si acestea se reflecta de diferitele suprafete intalnite (pietre,plaja de nisip sau pietris,suprafata apei,etc),patrunzand chiar si in zonele aflate la umbra. Plasticul cutiilor nu izoleaza nici termic si nici optic,asa ca o parte din radiatiile mai sus pomenite patrund in interiorul cutiei si incalzesc aerul la o temperatura mult peste cea exterioara (exact cum se intampla la un solar sau la o sera). Daca nu luam nici o masura ,cresterea temperaturii din interior va duce intr-un final la decesul ramelor.

Ce putem face? O prima solutie ar fi sa nu mai pastram ramele in cutii de plastic ci in niste cutii confectionate din scandura de 2 - 3 cm grosime.O a doua solutie ar fi sa izolam termic cutia de plastic cu vata minerala.Pur si simplu puneti vata minerala peste cutie si apoi bandajati-o temenic cu scotch!Daca aveti posibilitatea,introduceti in cutie si o sticla (de 0,5 litri) cu apa tinuta la congelator. Cea de-a treia varianta presupune saparea unei gropi de dimensiunile cutiei (cu inaltimea 40 - 60 cm) intr-un loc racoros.In aceasta groapa vom introduce apoi cutia cu rame. Aceasta varianta necesita existenta in dotarea personala a unei cazmale. Ultima solutie,dar si cea mai costisitoare, consta in pastrarea ramelor in cutia frigorifica (nu v-o recomand daca mergeti la pescuit cu sotia!).

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME