anasonul -sau mai degraba uleiul de anason,se obtine prin presarea semintelor de anason. Foarte
bun la caras,crap dar si la maruntis. Pot fi folosite si semintele intregi, fierte, daca (de exemplu) dorim sa preparam porumb
cu aroma respectiva. Procent maxim in nada 3%.
usturoiul -aromatizant cu o aroma specifica foarte puternica, dupa cum bine stim cu totii. Eficient
la platica, caras, crap, dar si la alti pesti. Este bine sa-l folositi mai ales pe apa rece, dar da rezultate si pe apa mai calda.
scortisoara -aromatizant bun indeosebi pentru maruntis.
coriandrul -aromatizant bun indeosebi pentru nadele de babusca. Maxim 15% in nada.
mararul -aromatizant bun pentru toate ciprinidele. Se foloseste sub forma de faina de
seminte de marar. Maxim 4% in nada.
betaina -este un derivat aminoacidic care se extrage din sfecla de zahar. De fapt e o enzima
esentiala pentru metabolismul pestilor. O puteti folosi in nada in procent de 2-3%.
Aminoacizii -reprezinta o componenta de baza a proteinelor. Pestii ,care au un simt al gustului
deosebit de dezvoltat, simt prezenta acestora in nada. Au fost creati indeosebi pentru pescuitul la crap, dar functioneaza si
la alte specii de pesti: caras, platica. Un produs deja faimos este amino PPC.
La ora actuala exista o mare varietate de aditivi sintetici printre care enumaram: big fish, aroma de banana , capsuni , vanilie ,
caramel , brasem , etc..
Inca nu sunt dovezi clare daca culoarea nadei conteaza sau nu, insa in mod clar pestii deosebesc culorile si uneori schimbarea
culorii nadei a avut rezultate spectaculoase, dar nu intotdeauna. Componentele nadei influenteaza culoarea acesteia,
insa daca nu ne convine putem interveni cu ajutorul colorantilor sintetici sau al celor
naturali (de ex sofranul). Va voi da doar cateva culori care au efect, in mod garantat, asupra unor specii de pesti:
albul - atrage obletele mic si platica pe timpul verii
portocaliu - pentru peste mare vara
rosu pentru - babusca si clean
maro deschis - pentru oblete mare, plus babusca si platica la inceput de sezon
negru - pentru pescuitul de iarna si de inceput de sezon.
pamanturile se adauga in nada pentru a ingreuna nada sau/si pentru a o saraci nutritiv. Uneori, pamantul e folosit pentru transportarea pe vad a viermusilor (clasicele bombe cu viermusi) sau a larvelor si la fel de bine poate fi folosit pentru colorarea nadei. Exista tipuri diferite de pamant, fiecare cu avantaje si dezavantaje. O sa enumar doar cateva mai cunoscute:
terre de somme : -sau pamant de Somme -Somme e regiunea din Franta de unde provine acest fel de
pamant. Are culoare deschisa si putere colanta medie. Produce efectul de nor in apa.
terre de rivier : -sau pamant de rau. Denumirea provine tot din Franta, probabil pentru ca
pescarii francezi l-au folosit prima oara in nadele lor. Este mai greu decat terre de somme, nu produce efect de nor si are o putere
colanta mai mare.
bentonita : -este un fel de lut de culoare gri. Are putere colanta foarte mare, practic poate
transforma nada intr-un pietroi! Trebuie folosit cu grija, tocmai pentru a nu face sculpturi din cocolosul de nada.
pamantul de cartita : -cartita are bunul obicei de a sapa galerii, tocmai pentru ca noi
pescarii sa avem ce pune in nada! Gramajoara de pamant de la intrarea galeriei trebuie totusi sitata si eventual
verificata capacitatea colanta a acesteia. Facem asta pentru ca draguta de cartita nu stie ce fel de pamant avem noi nevoie
si sapa pe unde apuca, fara sa-si mai bata capul daca pamantul respectiv e nisipos sau lutos.
Legat de prepararea nadei vedeti si:
componente de baza
Cerealele folosite in pescuit sunt doua ,mari si tari : graul si porumbul. Pot fi folosite asa cum se gasesc sau
preparate. Personal cred ca preparate se adreseaza la o mai mare diversitate de pesti , decat ....
ustensile si etape
Pentru prepararea corecta a nadei avem nevoie in primul rand de ustensilele potrivite dar si de cateva informatii
despre componentele acesteia , in cazul ca dorim s-o inbunatatim sau sa o ....
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI