INELE PENTRU LANSETE

ce rol au si cum sunt construite?

In afara de vergile simple si de rubeziene, toate celelalte scule de pescuit sunt prevazute cu o serie de inele care au rolul de ghidaj pentru fir, atat in momentul lansarii cat si al recuperarii. Daca in momentul lansarii inelele impiedica firul sa se lipeasca de tronsoane, favorizand astfel lanseurile mai lungi, in momentul recuperarii sau al drilului au rolul de a distribui tensiunea aparuta in fir de-a lungul lansetei. Dupa cum se poate vedea in imaginea alaturata, orice inel pentru lanseta are de fapt doua parti: inelul propriuzis si partea metalica in care e prins inelul, numita montura. In randurile de mai jos le vom analiza pe rand..

inelul

Materialele cele mai folosite la constructia inelelor pentru lansete sunt:
- ceramica - desi e usor invechita inca se mai foloseste la lansetele de calitate mai slaba
- oxidul de aluminiu - are culoarea gri inchis si e mult mai rezistent decat ceramica
- carbura de siliciu sau SIC - are culoarea gri deschis si s-a impus in ultimii ani odata cu aparitia noilor fire pentru pescuit impletite, care taiau inelele prezentate mai sus ca pe branza
- inele SIC aliat cu titan (ultima aparitie in domeniu) - sunt mult mai dure decat SIC clasice de vreo 10 ori si au o placuta culoare aurie (Gold Cermet in imaginea de sus). Practic aceste inele pot tine o viata! Ca fapt divers adaug ca inelele SIC simple si cele aliate cu titan sunt atat de dure incat nu pot fi lustruite decat cu pulbere de diamant!

montura

In ce priveste montura inelelor aceasta poate fi confectionata din diverse materiale: otel, diferite aliaje usoare ce contin titan sau duraluminiu ori chiar din fibra de carbon (la unele lansete de ultima generatie). Asa cum puteti vedea in imaginea de sus, inelele au monturi diferite, in functie de rolul pe care-l indeplinesc dar si de lanseta pe care se monteaza. Inelul de varf are montura lui specifica (in care e introdus varful lansetei), iar celelalte inele pot avea fie doua picioare, fie unul singur, daca scopul urmarit este greutatea foarte redusa (recomandate la vergile bolognese).

diametru,asezare si intretinere

Diametrul interior la inelele de varf poate varia intre 2 si 12 mm. Ca si regula generala cu cat un inel are diametrul mai mare cu atat frecarea e mai mica, respectiv uzura lui si a firului mai redusa. Facem aici o paranteza pentru a preciza ca inelul de varf, fiind cel mai mic in diametru din tot ansamblul, se uzeaza mai rapid decat celelate (scurtand astfel durata de utilizare a firului), asa ca periodic e bine sa-i faceti o verificare pentru a nu va trezi cu surprize neplacute. Pentru inelul de plecare (adica cel de langa mulineta) diametrul interior e cuprins de obicei intre 30 si 70 mm. Cu cat diametrul e mai mare cu atat pleaca mai bine firul de pe mulineta, insa acest lucru mai depinde si de diametrul tamburului cat si de distanta dintre mulineta si inel. In ce priveste dispunerea inelelor de-a lungul lansetei exista doua posibilitati:
- asezarea liniara - inelele sunt dispuse la distante egale intre ele
- asezarea logaritmica - inelele sunt dispuse la distante din ce in ca mai mari, pe masura ce ne apropiem de mulineta. In general lansetele de calitate au o asezare logaritmica a inelelor, pentru ca aceasta repartizeaza intr-un mod natural tensiunea din fir de-a lungul lansetei. In legatura cu intretinerea inelelor trebuie sa stiti ca aceasta se face usor si consta in urmatoarele operatii:
- verificarea vizuala a fiecaruia in parte si eventual inlocuirea celor sparte, cioblite sau uzate
- stergerea de praf sau de diverse reziduri cu ajutorul unei carpe umezite.

Alte articole legate de acest subiect:

  1. carlige
  2. fire pescuit
  3. plumbi
  4. lansete/undite
  5. alice plumb
  6. plute

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME