CUM ALEGEM MONTURA PENTRU PESCUIT ?

factorii care influenteaza montura

Inainte de a incepe sa legati monturile e bine sa faceti o scurta trecere in revista a locului unde veti pescui , in scopul de a strange informatii care ulterior va vor ajuta sa alegeti o montura potrivita sau sa o adaptati pe cea existenta. Ce anume trebuie sa urmariti ? Simplu - distanta si substratul - asta asa ca sa nu ne complicam inutil! In randurile ce urmeaza vom analiza acesti doi factori precum si modul in care influenteaza alegerea monturii dar si adaptarile necesare..

distanta

In mod clar pentru a putea pescui eficient la distanta mare, va recomandam sa utilizati monturile cu plumbi or naditoare legate la capatul firului, acestea avand prin constructia lor o aerodinamica foarte buna - asa cum se poate observa in exemplul din poza alaturata. Pentru a va face o imagine mai clara e bine sa consultati si rubrica noastra despre tipurile de plumbi pentru pescuit. Tot in ideea de a creste distanta la lansare e bine sa folositi monturi cu un singur carlig si momeala cu dimensiuni cat mai reduse. In ce priveste tipul carligelor trebuie sa va mai spunem ca la monturile pentru distanta, in scopul de a reduce sansa ca pestele sa scape pe pracurs, e bine sa evitati carligele cu varful drept si sa folositi doar din cele cu varful adus spre interior (cioc de papagal), pentru ca acestea retin mult mai bine pestele. Unul dintre efectele nedorite pe care le are distanta, este transmiterea intarziata a intepaturii datorita lungimii mari a firului, acest lucru putand duce la un numar mai ridicat de rateuri. Pentru remedierea acestui neajuns va recomandam inlocuirea firului principal din nailon cu unul din fir textil, acesta din urma avand un coeficient de intindere foarte redus - cca 3 % fata de 20 % cat are nailonul. Folositi insa cu precautie acest tip de fire pentru pescuit (textile) pentru ca daca nu dispuneti de o lanseta cu inele SIC si o mulineta de calitate va poate aduce mai multa paguba decat avantaje. In cazul ca nu doriti sa modificati montura existenta dar totusi vreti sa o lansati ceva mai departe (cu cca 10 - 15 m), atunci cea mai simpla varianta ramane inlocuirea firului principal cu unul ceva mai subtire.

substratul

Dintre toti factorii care influenteaza alegerea (adaptarea) monturii, substratul are cel mai mare impact in primul rand prin natura sa - pietros, nisipos, malos - si in al doilea prin prezenta sau lipsa vegetatiei. Acelasi model de plumb folosit pe tipurile de substrat enumerate mai sus va avea aderente diferite in functie de fiecare in parte. Respectiv pe un substrat tare (pietros) plumbul va avea o aderenta mai mare decat pe un substrat moale (nisipos sau malos). O aderenta scazuta ne poate impiedica sa intindem bine firul, consecintele fiind o semnalizare mai slaba a muscaturii cat si o intepatura intarziata. Remedierea acestei probleme este simpla si consta in utilizarea unor plumbi ceva mai grei sau cu forme adaptate special pentru substraturi cu aderenta redusa, asa cum sunt cei din imagine. Daca pe un substrat moale puteti utiliza orice tip de carlige doriti, pe un substrat tare va recomandam carligele tip *cioc de papagal*, pentru a evita uzura lor prematura. O alta adaptare, care trebuie facuta atunci cand pescuiti pe un substrat malos, este lungirea forfacului (chiar cu 50 - 200 %),in ideea ca momeala sa nu fie scufundata in substrat odata cu plumbul. Facem aici o mica paranteza pentru a preciza ca lungirea forfacului poate duce la incalcirea firului, asa ca daca faceti acest lucru e bine sa introduceti in montura si un tub antitangle. In acelasi scop, atunci cand pescuiti pe ape pline de vegetatie, lungirea forfacului se poate dovedi o idee foarte buna, desi la fel de buna este si utilizarea unei monturi ce prezinta momeala la o anumita inaltime sau in ultima instanta utilizarea unor momeli flotante.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME