Desi peletele au fost create initial ca supliment alimentar pentru diverse animale,pescarii s-au prins rapid ca pot fi folosite si la pescuit ca nada sau momeala pentru o mare varietate de pesti.Cu toate ca au o compozitie asemanatoare cu a boilies-urilor procesul de fabricare este total diferit,peletele fiind doar presate si uscate cu ajutorul aburului (nu si fierte).Amestecul din care sunt fabricate (mixul) e impins cu ajutorul unui piston prin niste gauri de un anumit diametru,carnatii rezultati fiind apoi taiati la o anumita lungime.Peletele de dimensiuni mari sunt incalzite cu abur si pe interior,in urma acestei operatii ramanand o gaura numai buna pentru a le putea fixa in montura. Dimensiunile obisnuite ale peletelor sunt cuprinse in plaja de la 1 mm la 21 mm sau chiar mai mult.
Peletele pot fi clasificate dupa duritate in doua mari categorii,respectiv pelete moi(soft) si pelete tari(hard). Dupa timpul de dizolvare exista pelete cu dizolvare rapida (cateva minute) si pelete cu dizolvare lenta.Acestea din urma au in general dimensiuni mari si perioada de dizolvare se poate lungi chiar pana la cateva saptamani! Explicatia acestei diferente uriase intre timpii de dizolvare nu consta doar in diferenta de dimensiune,ci si in compozitia mixului folosit la producerea lor,respectiv cu cat continutul de ulei de peste e mai mic cu atat peleta respectiva se va dizolva mai rapid.
De regula peletele moi sunt utilizate ca momeala pentru carlig iar cele tari sunt folosite la nadire. Exista insa metode prin care si peletele tari pot fi puse pe carlig (sau mai exact langa carlig),asa cum puteti vedea in imaginea alaturata.Daca nu dispuneti de un inel de silicon (pentru a va usura munca) puteti sa le gauriti si sa le fixati la fel ca pe boilies-uri in montura cu fir de par. Va sfatuim ca inainte de folosire sa verificati timpul de dizolvare,pentru a nu fi nevoiti sa scoateti lanseta si sa verificati momeala din 5 in 5 minute.
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI