Asa cum sugereaza si numele, denumirea acestei tehnici de pescuit provine din regiunea Italiei, si cu toate ca initial doar metoda in sine se numea asa, cu timpul numele s-a transmis si lansetei utilizate. Pentru cei care nu stiu deja, trebuie sa precizam ca pescuitul la bologneza se deosebeste de celelalte tehnici de pescuit cu pluta, respectiv match-ul si rubeziana prin faptul ca ofera posibilitatea de a pescui la distanta pe ape curgatoare. Dupa cum veti vedea in continuare este vorba de o tehnica foarte simpla si eficienta, utilizata frecvent de pescarii din toata tara, in special la pescuitul scobarului si al mrenei.
Bologneza este de fapt o lanseta usoara, cu lungimea cuprinsa intre 4 si 8 m, insa (pentru comoditate) mai
frecvent utilizate sunt betele de 5 si 6 m. In scopul usurarii batului, blancurile sunt subtiri si facute din carbon
iar monturile inelelor au doar un singur picior si sunt construite din aliaje foarte usoare. Actiunea lansetei
trebuie sa fie de varf pentru a intepa rapid, iar greutatea de lansare e cuprinsa de obicei intre 1 - 20 grame.
Mulineta utilizata trebuie sa fie de mici dimensiuni, cat sa intre pe ea 100 m de fir de 0,12 - 0,20 mm si e bine
sa aiba cel putin 4 rulmenti, iar raportul de recuperare sa fie cuprins intre 5:1 si 6:1. Frana trebuie sa functioneze
impecabil si sa fie amplasata pe tambur (de preferat) pentru o manevrare usoara.
Plutele recomandate la tehnica bologneza se aleg in functie de curentul apei si au de obicei intre 3 - 15 grame,
de preferinta mici si bombate, cu chila lunga, pentru a avea stabilitate in curent, dar asta nu inseamna ca nu puteti
folosi si alt gen de plute daca doriti. Firele utilizate trebuie sa fie plutitoare (normale), de preferat in culori
vizibile (fluo), pentru ca acest lucru acest lucru ne ajuta sa controlam mai bine linia. Spre deosebire de
pescuitul la match, unde pentru finete se foloseste un plumbaj etalat pe fir (care poate incurca linia cand ne e
lumea mai draga), la pescuitul cu bologneza e recomandat un plumbaj grupat, din cauza lansarilor foarte dese.
Carligele
folosite vor fi alese dupa marimea pestelui vizat, in mod obisnuit numerele 10 - 18
si obligatoriu vor fi cu varful drept, pentru a intepa rapid.
Intotdeauna, inainte de a incepe partida de pescuit, trebuie sa faceti doua lucruri importante:
prepararea nadei
si apoi nadirea de apel, aruncand pe vad pentru inceput 5 - 6 bulgari grei. Pentru ca nada sa ajunga pe fundul apei
exact acolo unde doriti (adica pe vadul dvs si nu pe al vecinilor), bulgarii trebuie lansati inspre amonte la o
anumita distanta, care depinde de viteza de curgere a apei cat si de adancimea acesteia. Evident ca dupa ce
bulgarii ating substratul, curentul apei va dispersa nada, dar e important sa n-o disperseze prea departe
de locatia noastra.
Dupa cum o sa vedeti in continuare, tehnica de pescuit propriu-zisa e simpla, insa e nevoie de putin antrenament
pentru a o stapani cum trebuie. Ideea acestei metode este ca acul cu momeala sa *curga* usor pe deasupra zonei
nadite la inceputul partidei, cumva intr-o pozitie putin oblica: mai intai carligul, apoi plumbul si pluta -
evident carligul si plumbul pe fund, iar pluta la suprafata. Cum se procedeaza?
Lansati in amonte de locul nadit, cam cu 6 - 7 m. Lasati pickup-ul mulinetei deschis si eliberati usor firul,
franandu-l cu ajutorul mainii (degetelor). Pana aici nimic dificil ! Partea cea mai grea la metoda bologneza consta
in controlarea firului liber dintre pluta si varful lansetei (baniera), evitand formarea *burtilor* care ne pot
deranja mult la aplicarea intepaturii, insa fara a-l trage spre mal, scotand
montura
din zona nadita. O tehnica frecvent folosita
consta in recuperarea inceata a catorva ture de mulineta sau retinerea usoara a firului pentru a scapa de
burti, dar si pentru a atrage pestele. E bine sa nu exagerati totusi, pentru ca daca retineti prea mult carligul
se va ridica de pe substrat si nu veti avea muscaturi.
Pretul echipamentului nu este exagerat, cu 100-150 lei putand sa achizitionam un bat si o mulineta de calitate foarte buna. Are randament excelent pe ape curgatoare mai mult sau mai putin adanci. Montura folosita e foarte simpla.
Metoda bologneza e greu de aplicat daca sufla vantul, pentru ca acesta va crea burti suplimentare ale firului, extrem de dificil de controlat. Locul de pescuit ales trebuie sa aiba viteza de curgere cat de cat constanta. Betele cu cat sunt mai lungi cu atat sunt mai greu de manevrat, chiar daca sunt foarte usoare.
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI