PESCUIT LA COPCA

Chiar daca pescuitul la copca e practicat mai mult in zonele unde vremea permite ingrosarea ghetii, asta nu inseamna ca doar cei ce traiesc acolo se pot bucura de placerea unei iesiri pe timpul iernii. Merita sa incercati pentru ca, pe langa faptul ca s-ar putea sa va placa, pescuitul la copca va ofera posibilitatea de a pescui (fara barca) in aproape orice punct de pe suprafata unui lac sau rau. Dupa cum veti descoperi mai jos, pentru a putea practica cu succes acest tip de pescuit o sa aveti nevoie de un echipament total diferit fata de cel cu care erati obisnuiti.

cand si unde pescuim ?

Pentru ca gheata este o suprafata potential periculoasa, va sfatuim ca inainte de a incepe pescuitul sa verificati grosimea si starea ghetii. Retineti ca:
- gheata nu se formeaza intr-un strat uniform, deseori fiind mai subtire in apropierea malului si in locurile unde exista curenti.
- gheata nou formata (de culoare semitransparenta) este mai rezistenta decat cea veche (de culoare alba).
- zgomotele produse de gheata nu sunt obligatoriu periculoase, insemnand doar ca aceasta se dilata sau se contracta in functie de schimbarea temperaturii.
- grosimea minima, care va permite accesul in siguranta, este de 10 cm pentru gheata nou formata (semitransparenta) si de 20 cm pentru gheata mai veche (de culoare alba).
- zapada cazuta peste gheata reduce simtitor rezistenta acesteia (prin incarcatura suplimentara) si in acelasi timp incetineste procesul de inghetare (prin efectul izolator).

In ce priveste alegerea locului de pescuit exista doua tehnici. Prima se bazeaza pe cunostintele anterioare despre locatia respectiva, de obicei pestii putand fi gasiti cam in aceleasi locuri pe care le frecventeaza si in restul anului, respectiv pe langa structurile submerse (vegetatie,lemne,stanci) or in zona pragurilor. Cea de-a doua tehnica presupune presupune folosirea unui sonar. Majoritatea sonarelor de pe piata pot fi utilizate direct de pe gheata, fara a mai face o gaura, fiind suficient sa tineti transducerul lipit de suprafata si sa cautati pestii. Cercetati un spatiu mai larg si marcati fiecare loc promitator pentru a putea reveni daca e nevoie.

cu ce facem copca ?

Dupa ce am stabilit locul (locurile) unde vom pescui, urmeaza sa facem una sau mai multe copci. Asa cum puteti vedea in imaginea alaturata, exista o multime de unelte care pot fi utilizate in acest scop, incepand de la topor si dalta pana la freze speciale (cu actionare manuala or electrica). Facem o mica paranteza pentru a preciza ca cele din urma (frezele) asigura silentiozitate, viteza si efort redus. Dispunerea copcilor si numarul lor va ramane la alegerea dvs. Pentru curatarea copcii de resturile de gheata, pe langa uneltele prezentate deja, o sa va mai trebuiasca si o sita cu maner lung (polonic).

echipamentul si tehnica de pescuit

Pescuitul la copca nu necesita echipament pretentios, fiind suficiente cateva lansete (sau chiar trestii) scurte (lungimea pana la 1 m) echipate sau nu cu mulineta, dupa caz. Mulineta trebuie sa fie de mici dimensiuni, atat cat sa intre pe ea 20 - 30 m de nailon cu diametrul cuprins intre 0,20 - 0,25 mm si poate fi clasica sau asemanatoare cu cea folosita in pescuitul la musca (vezi imaginea). In cazul ca pescuiti cu momeala vie va recomandam carligele de dimensiuni mici (nr 14 - 20) confectionate din sarma subtire si rezistenta. Larva de libelula este garantat momeala cu cel mai bun randament in anotimpul rece, insa puteti folosi la fel de bine viermusi sau chiar mamaliga (daca in zona e caras sau crap). In cazul ca utilizati plute pentru semnalizarea muscaturii, vi le recomandam pe cele de pana la 1 gram cu antena subtire. Va sfatuim sa utilizati suporti pentru lansete (cumparati sau confectionati artizanal), pentru ca daca mulineta (sau/si manerul) vine in contact direct cu gheata o sa inghete si nu o sa mai functioneze cum trebuie. In ce priveste grosimea firelor ,cand pescuiti cu momeala vie e suficient un fir de 0,12 - 0,14 mm ,iar pentru pescuitul cu naluci (dandineta sau mormasca) e numai bun un fir ceva mai gros de 0,14 - 0,20 mm. Dandineta (numita pe alocuri si brisca) este in esenta o naluca de mici dimensiuni (2 - 5 cm), alcatuita dintr-o bucata curbata de tabla (cupru,nichel,inox) la care a fost atasat (de obicei prin lipire cu cositor sau alama) un carlig sau o ancora. Trebuie jucata in plan vertical cu o amplitudine destul de mare (10 - 30 cm). Spre deosebire de dandineta, mormasca trebuie jucata mai mult pe loc cu miscari de amplitudine redusa (2 - 5 cm).In imaginea alaturata puteti vedea, pe langa cateva modele de dandinete si mormasti, modul in care se ataseaza la linie acestea din urma.

masuri de siguranta

La orice partida de pescuit pe gheata exista doi factori care ne pot strica ziua, respectiv temperatura si ghinionul. Ca sa nu avem surprize neplacute trebuie luate niste masuri de siguranta simple, prin care putem contracara sau diminua efectul acestora, dupa cum veti vedea.

temperatura
- este foarte important sa mentineti corpul cald si uscat imbracandu-va in mai multe straturi de imbracaminte. Langa piele un strat care absoarbe umiditatea, la mijloc un strat care nu permite vantului sa patrunda, iar la exterior un strat care respira.
- folositi bocanci cu talpa izolatoare si mai multe perechi de ciorapi pentru a va simti confortabil.
- nu uitati fularul, caciula si manusile. E bine sa va aduceti si o a doua pereche de manusi, in cazul ca o udati pe prima.

ghinionul
- pentru a nu aluneca pe suprafata ghetii va sfatuim sa utilizati peste bocanci o pereche de coltari.
- e bine sa aveti la dvs o pereche de tarusi pentru gheata (pioleti). Acestia sunt de fapt niste manere (legate intre ele) in care e introdus cate un varf ascutit. Trebuie purtati permanent la gat si sunt de foarte mare folos atunci cand aveti ghinionul sa se sparga gheata si sa cadeti in apa. Infigeti varfurile in gheata si trageti-va cu mainile pana iesiti, apoi indepartati-va de gaura (mergand pe burta fara sa va ridicati) pana intr-un loc sigur. In imaginea alaturata puteti vedea doua perechi de tarusi,unii de magazin si unii confectionati artizanal din lemn.
- nu uitati sa va mai luati niste haine in plus pentru a va putea schimba rapid ,daca e cazul.
- o bucata (10 m) de cordelina mai groasa sau de franghie pot fi utile atunci cand altcineva e in situatia descrisa mai sus.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME