PESCUIT LA STIUCA CU NALUCI

Desi poate fi pescuita cu rezultate multumitoare cam tot timpul anului, in mod sigur perioada cea mai buna la stiuca este cea de toamna, respectiv mijlocul lui septembrie pana tarziu in noiembrie ba uneori chiar si la inceputul lui decembrie. Daca pana la sosirea toamnei se prinde bine la monturi cu pestisor, odata cu racirea vremii incep sa dea randament si momelile artificiale. In continuarea acestui articol o sa enumeram sculele necesare pentru pescuitul cu naluci cat si toata gama de artificiale la care poate fi pescuita cumatra, respectiv linguri oscilante, voblere, rotative, twistere si spinnerbait, cu indicarea anumitor tipuri care au deja rezultate verificate de-a lungul timpului, inclusiv descrierea modului in care trebuie recuperate (jucate) fiecare in parte.

echipamentul necesar

Pentru a putea pescui la stiuca cu naluci din barca e suficienta o lanseta de spinning (carbon) cu lungimea de 2,1 m sau, daca doriti sa pescuiti de pe mal, lungimea de 2,4 - 2,7 m este foarte potrivita. Actiunea batului trebuie sa fie de tip A sau B , adica de varf sau medie. Greutatea de lansare (casting weight) recomandata este 10 - 40 gr, pentru a putea folosi chiar si artificiale ceva mai grele daca este cazul. Mulineta trebuie sa se echilibreze foarte bine cu varga, altfel o sa va oboseasca mana destul de repede, fiind recomandate mulinetele de dimensiuni medii cu raportul de recuperare cuprins intre 4:1 si 5:1, marimea 2500 - 3000, pe care sa incapa circa 100 - 150 m de fir de 0,25 - 0,30 mm. Frana mulinetei e bine sa fie plasata pe tambur, pentru a o putea manevra rapid si eficient cand e cazul, dar puteti folosi si mulinete cu frana pe spate daca asa va convine mai mult. In cazul ca utilizati nailon e suficient un diametru de 0,25 - 0,30 mm, culoarea verzuie sau transparenta, iar daca pescuiti cu fir textil acesta e bine sa aiba cam 0,18 - 0,22 mm grosime si culoarea verde. Pentru a evita retezarea firului si implicit pierdera nalucilor, va recomandam sa folositi la capatul liniei o struna metalica sau de kevlar cu rezistenta de 6 - 10 kg.

linguri oscilante pentru stiuca

In mod sigur cele mai folosite naluci la pescuitul stiucii sunt (si vor ramane) lingurile oscilante sau blinkerele (cum le mai zic unii pescari), probabil datorita faptului ca sunt ieftine, usor de utilizat si au un randament foarte bun. In legatura cu alegerea culorii lingurilor oscilante exista niste reguli simple, care sunt valabile si in cazul altor specii de pesti rapitori:
- daca e lumina puternica folositi linguri mate, iar daca lumina e slaba linguri lucioase.
- in cazul ca apa e tulbure atunci folositi blinkere lucioase si invers, daca e limpede linguri mate.
Ideea generala este ca lingura sa aiba in apa o stralucire normala, comparabila cu a unui pestisor oarecare, in conditiile de luminozitate date. Greutatea lingurilor se va alege in functie de distanta si adancimea la care se pescuieste, dar si in functie de marimea pestisorilor ce *umbla* prin zona respectiva, uzual intre 10 si 30 de grame. In legatura cu modul de recuperare al lingurilor oscilante o sa va prezentam doua situatii frecvent intalnite:
- daca avem mult bradis sau apa e mica, recuperarea se va face imediat in momentul in care oscilanta atinge suprafata apei, cu varful lansetei tinut ridicat si se vor face scurte zvacnituri din incheietura, in idea de a imita un pestisor speriat
- daca nu avem bradis atunci recuperarea se va face intre ape in urmatorul mod: lingura este lasata sa coboare pana la adancimea dorita, apoi o ridicam din varful lansetei in 2 - 3 trepte. In timpul ridicarii nu uitati sa mulinati usor, dupa care lasati-o sa cada din nou la adancimea dorita si repetati. Aceasta ultima tehnica de recuperare in dinti de fierastrau, este una dintre cele mai eficiente la stiuca iar atacurile survin de obicei pe caderea lingurii. In imaginea de deasupra puteti vedea cateva modele de linguri oscilante prinzatoare pentru stiuca, care au dat si o sa mai dea randament si in continuare.

voblere pentru stiuca

Din cele trei tipuri de voblere existente pe piata, respectiv plutitoare (floating), intre ape (suspended) si scufundatoare (sinking), la pescuitul stiucii o mai mare utilitate o are primul tip (avand capacitatea de a iesi usor din agataturi), datorita faptului ca stiuca prefera sa stea in locuri deloc prietenoase cu nalucile noastre. Desi sunt modele plutitoare sa nu credeti ca doar plutesc la suprafata apei si atat, pentru ca in momentul recuperarii ele se scufunda mai mult sau mai putin, in functie de timpul cat mulinam, insa fara a depasi o anumita adancime maxima specificata de obicei pe cutia in care le achizitionam, iar in momentul cand incetam sa mulinam se ridica usurel spre suprafata scapand astfel din agatatura. Puteti folosi atat voblere cu barbeta cat si fara (tip popper), existand la ora aceasta o multime de modele foarte bune, printre care enumeram: Salmo Pop, Salmo Jack, Salmo Fatso, Rapala Shallow Fat Rap, Salmo Minnow, Pike, pe care le puteti vedea si in imaginea alaturata. Daca utilizati voblere cu barbeta, recuperarea se face in felul urmator: lansati apoi asteptati un pic, pentru ca uneori stiuca ataca tot ce cade pe suprafata apei chiar daca nu misca, apoi incepeti sa mulinati (cu cea mai mica viteza la care lucreaza voblerul respectiv) cca 1 - 1,5 m. Stopati 2 - 3 secunde mulinatul apoi smuciti usor si continuati mulinarea inca 1 m , dupa care repetati. Daca e vorba de poppere, acestea fiind voblere speciale ce pot fi utilizate doar la suprafata apei, atunci recuperarea se va face prin scurte smucituri care sa produca splash-ul specific, urmate de scurte opriri.

rotative pentru stiuca

Desi nu sunt atat de utilizate precum blinkerele, fiind considerate de unii pescari naluci pentru incepatori, rotativele au rezultate foarte bune la pescuitul stiucii, uneori prinzand chiar mai bine decat celelalte artificiale, in special pe ape reci sau tulburi. Marele lor avantaj este ca pot fi recuperate cu viteza foarte mica si cam la orice adancime dorim, emitand vibratii puternice pe care stiucile le pot detecta usor. Pentru pescuitul la stiuca se folosesc in general rotative intre numerele 3 si 6, cu gramajul ales dupa adancimea la care dorim sa evolueze, uzual intre 6 - 15 grame, iar culorile cele mai folosite sunt alb, rosu, galben, negru, inclusiv diferite combinatii ale acestora. In imaginea alaturata puteti vedea cateva modele de rotative ce au dat rezultate bune. Recuperarea acestor naluci este foarte simpla si se face in felul urmator: dupa lansare asteptati ca rotativa sa ajunga la adancimea dorita apoi smuciti usor pentru a face paleta sa se invarta, dupa care recuperati incet cam 1 - 2 m si stopati lasand naluca sa cada iar la adancimea pe care doriti s-o explorati, apoi repetati.

pescuit la stiuca cu twister

Desi sunt folosite cu precadere la pescuitul salaului, twisterele, daca sunt bine alese pot avea rezultate spectaculoase si la pescuitul stiucii. In general cumatra prefera culorile alb, galben si rosu, avand predilectie pentru twisterele destul de marisoare, uzual cu lungimea cuprinsa intre 8 si 12 cm, preferandu-le pe cele cu forma de pestisor sau/si pe cele cu forma de vierme (slug), dupa cum se poate vedea si in imaginea alaturata. Jigurile folosite la armarea twisterelor se aleg dupa adancimea la care dorim sa evolueze naluca, au de obicei intre 5 - 15 grame si sunt echipate cu carlige numarul 1/0 sau 2/0. Trebuie sa stiti ca de obicei twisterele sunt utilizate atunci cand cautam stiuca intre ape la diferite adancimi, asa ca dupa ce naluca ajuns la adancimea dorita, recuperam incet cam 1 m , apoi lasam sa cada iar la adancimea respectiva, si repetam. Ca sa controlati bine naluca mentineti in permanenta firul usor tensionat.

pescuit la stiuca cu spinnerbait

La finalul acestei prezentari despre artificialele folosite la pescuitul stiucii, trebuie sa pomenim si aceste naluci, care, desi sunt mai putin folosite pe la noi, pot salva ziua atunci cand nimic altceva nu da rezultate. Spinnerbaitul (vezi imaginea) e alcatuit dintr-o paleta sau doua (rotative) si un twister sau skirt (fusta) siliconic, prinse impreuna cu ajutorul unei sarme de otel si e recomandat la pescuitul pe ape mici. Recuperarea spinnerbait-ului se face lent si cu viteza constanta la suprafata apei, dupa ce aplicam o usoara smucitura ce are rolul de a pune paleta (paletele) in miscare.

unde poate fi gasita si cum ataca?

In general vorbind locurile preferate de stiuca sunt cele care ofera posibilitati de camuflaj, adica zonele cu vegetatie abundenta (iarba, alge sau stufaris), respectiv cele cu diverse obstacole submerse (pietre ,copaci),etc, ba chiar de multe ori o putem gasi chiar si in apropierea malului pandind apropierea prazii, asteptand momentul potrivit pentru a ataca. In legatura cu modul in care ataca, trebuie sa aflati ca stiuca vaneaza bazandu-se indeosebi pe vaz, atacand spectaculos de jos inspre suprafata apei, in acest fel neputand fi detectata de catre pestisorul tinta. Dupa ce e intepata sta citeva clipe nemiscata apoi demareaza in forta curband zdravan lanseta si apoi foloseste tot felul de siretlicuri pentru a se elibera, printre care si faimoasa *lumanare*, asa ca pentru a evita iesirea carligului (ancorei) din gura in timpul unei astfel de manevre , miscarea de intepare trebuie facuta energic si e bine ca triplele sau carligele folosite sa fie foarte ascutite. Nu uitati sa folositi cascatorul si clestele (vezi imaginea) cand ii scoateti carligul din gura, daca nu vreti sa ramaneti cu amintiri neplacute!

monturi cu pestisor

Daca doriti sa aflati si informatii legate de monturile cu pestisor folosite la pescuitul stiucii apasati aici... afla mai multe

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME