MONTURA CULISANTA CU NADITOR INLINE

componentele monturii

Montura cu naditor culisant inline este o montura simpla dar eficienta, recomandata in situatiile cand pestele musca mai slab. Marele avantaj al acestei monturi este ca pestele poate lua momeala fara sa simta nici o rezistenta, lucru ce va duce in final la un numar sporit de capturi. Pe deasupra este destul de usor de realizat si poate fi adaptata pentru majoritatea speciilor de pesti pasnici care se hranesc pe substrat sau in apropierea substratului apei: caras, crap, platica,etc.. Asa cum se vede in imagine, componenta principala a monturii este naditorul culisant de tip inline (nailonul trece prin interiorul sau), pe langa care mai avem nevoie de un vartej (sau agrafa cu vartej), un carlig ales dupa pestele vizat si un opritor de cauciuc. Naditorul culisant poate fi cumparat sau cu putina indemanare il puteti confectiona cu forte proprii - si in aceasta idee va sugeram sa vizionati si videoclipul despre confectionarea unui naditor universal . Observati ca eu am folosit un opritor improvizat din izolatia unei bucati de sarma de cupru (pentru ca nu dispuneam de unul din cauciuc la acel moment) si pot spune ca a functionat destul de bine. Este obligatoriu sa folositi un opritor, chiar si improvizat, pentru ca acesta are un dublu rol: impiedica blocarea naditorului in nodul de la vartej si in acelasi timp amortizeaza socurile din momentul lansarii - evident partea cu amortizarea e valabila doar pentru cele de cauciuc (d = 5 - 6 mm). Forfacul poate fi confectionat atat din nailon cat si din fir textil, insa datorita faptului ca montura nu foloseste tub antitangle orice tip de fire veti folosi o sa vedeti ca sunt cam predispuse la incalcire. Solutia la aceasta problema e simpla si consta in ingroparea carligului cu momeala in naditor inainte de lansare, acest lucru avand si avantajul ca permite atingerea unor distante mai mari.

adaptari si imbunatatiri

Trebuie sa stiti ca desi montura din imaginea de sus e recomandata pe balti sau/si pe ape cu curent slab (asta datorita formei rotunde a naditorului), poate fi folosita fara probleme si pe ape curgatoare daca inlocuiti naditorul rotund cu unul de forma plata (vezi imaginea alaturata), aceasta fiind de fapt o prima adaptare ce poate fi adusa monturii. O alta adaptare necesara este alegerea grosimii si lungimii forfacului dupa pestele vizat. Daca alegerea lungimii forfacului se va face de catre fiecare pescar prin tatonare si dupa cum musca pestele, alegerea grosimii firelor se va face astfel: pentru crap forfacul va fi confectionat din fir textil gros de 0,20 - 0,22 mm iar carligul va fi nr 4 - 6. Pentru caras sau platica forfacul poate fi confectionat din nailon de 0,16 - 0,22 mm grosime iar carligele folosite pot avea marimea cuprinsa intre nr 8 - 14. La prinderea firelor de vartej puteti folosi de exemplu nodul uni , iar pentru legarea carligelor nodul pt carlige cu paleta .

O prima imbunatatire simpla si de mare efect care poate fi adusa acestei monturi, consta in legarea pe firul principal, undeva la 10 - 30 cm deasupra naditorului, a unui nod opritor care va transforma montura noastra culisanta intr-o montura cu autointepare. Cum adica? Foarte simplu - dupa ce pestele apuca momeala si pleaca cu ea, nodul opritor ajunge la naditor - unde se opreste brusc - aplicand astfel un soc ce va infige carligul in gura pestelui. Pentru a evita blocarea naditorului in nodul opritor e bine ca intre acest nod si naditor sa introducem si un opritor de cauciuc. O a doua imbunatatire (mai costisitoare) ce s-ar putea face la aceasta montura, consta in folosirea unui naditor ce are deja montat din fabricatie un tub antitangle rigid, asa cum este cel din imaginea alaturata. Acest model de naditor are avantajul ca permite folosirea unor forface mai lungi si in acelasi timp elimina necesitatea ingroparii carligului in nada, asigurand si o tinuta mai buna a intregii monturi in timpul lansarii.

montura culisanta cu 2 carlige

Pentru ca uneori pestii pasnici mai sus amintiti nu mananca doar pe fundul apei ci si la o palma doua deasupra acestuia, cineva (banuim ca e mana unui pescar!) s-a gandit sa adauge la montura culisanta cu un singur carlig prezentata mai sus, un al doilea sau/si chiar un al treilea carlig, acoperind (cu o singura montura) o plaja mult mai mare din zona de hranire a pestilor. Rezultatul se poate vedea in imaginea alaturata. Adaugarea carligului de deasupra naditorului creeaza acelasi efect ca si nodul opritor adaugat pe fir la montura cu un singur carlig, respectiv autointeparea. Atasarea celui de-al doilea carlig pe linie se poate face prin mai multe metode, dupa cum urmeaza: poate fi legat direct pe fir folosind nodul chirurgului sau nodul in forma de 8, dar desi acest sistem simplifica mult montura, are dezavantajul ca acul nu poate fi inlocuit cu una cu doua. Pentru a inlatura acest inconvenient unii pescari folosesc sistemul cu bucle legand o bucla la capatul forfacului si una pe firul principal, cu ajutorul nodului dropper , iar apoi trec cele doua bucle una prin alta. O ultima solutie, mai pretentioasa si mai rar folosita decat cele prezentate deja, consta in folosirea unui vartej triplu (paternoster) de care se vor lega atat linia principala cat si carligul.

Precizam aici ca in cazul primelor doua sisteme prezentate este nevoie ca pe firul principal (deasupra naditorului) sa legati un nod opritor si sa introduceti o margica de plastic, pentru a preveni blocarea naditorului in nodul cu care s-a facut atasarea carligului. In cazul ca a-ti folosit un vartej triplu e nevoie doar de un opritor de cauciuc (deasupra naditorului). Pentru o si mai mare claritate puteti urmari aici un scurt video despre montura cu naditor culisant si 2 carlige

Daca doriti sa folositi si un al treilea carlig, acesta poate fi pus ori deasupra celui de-al doilea ori langa acul de jos. Atentie la pozitionarea si lungimea forfacelor - acestea nu trebuie sa se poata atinge, pentru a preveni incurcarea lor. Aceasta montura cu mai multe carlige este de fapt o combinatie intre montura cu naditor culisant si cea cu naditor fix, fiind deosebit de eficienta (in special la pescuitul carasului) in conditiile in care pestele trage bine, putand avea chiar si capturi duble sau triple! Din cauza carligelor suplimentare distanta la care poate fi lansata este mai mica decat cea a monturii cu un singur carlig.

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME