MONTURA CU ARICI

pro si contra

Preluata de la pescarii chinezi, montura aceasta, numita de unii *bomba* iar de altii *arici*, este folosita frecvent atat pe Dunare cat si pe raurile interioare, la pescuitul carasului, crapului or al platicii. Au existat, si exista inca, multe discutii contradictorii despre utilizarea ariciului la pescuit, unii crezand ca se foloseste la agatat pestii, ceea ce este total neadevarat. In ce priveste numarul de carlige continut de un *arici*, putem spune ca acesta nu e cu nimic mai *imoral* decat numarul de ancore (2 or 3) cu care e dotat un vobler. Precizam aici, pentru cei care nu stiu, ca ariciul se foloseste ca o montura obisnuita de fund, pe care intai o lansam si apoi asteptam muscatura pestelui, singurul avantaj fiind ca ofera sansa catorva capturi in conditile in care pestele trage anemic sau doar molfaie momeala. Ca orice alta montura are si aceasta dezavantajele ei: pregatirea inainte de lansare se face mai greoi, exista riscul sa ne intepam in degete datorita numarului mai mare de carlige si pe deasupra daca nu pescuim pe un loc curat avem toate sansele sa o pierdem. Trebuie sa va avertizez, in cazul ca folositi deja sau doriti sa folositi o astfel de montura, ca puteti lua amenda foarte usor, pentru ca utilizati mai mult de 2 carlige pe o singura lanseta, si incalcati astfel legea ! (conform OUG 23/2008 art.24 lit.b )

de unde se procura si cum se folosesc?

Arici pot fi cumparati de pe la diferite magazine de profil (din aceia legati cu ata rosie made in China) sau daca sunteti un pic indemanatici puteti sa vi-i confectionati singuri. In acest scop puteti viziona aici un video despre realizarea aricilor cu ace libere. Pot spune ca pe unde am pescuit am vazut la lucru doua modele de arici, pe care i-am botezat arici cu ace libere si arici cu ace ingropate, pentru a-i deosebi intre ei. Diferenta dintre cele doua tipuri este ca ariciul cu ace libere are 3 sau 4 carlige separate, pe care se pot pune de exemplu cubulete de mamaliga or bilute, in timp ce ariciul cu ace ingropate foloseste 5 - 6 carlige ingropate in momeala. Montura este foarte simpla folosind doar un plumb culisant, un opritor de cauciuc si o agrafa cu vartej, asa cum se poate vedea in imaginea alaturata. Ambii arici au posibilitatea atasarii a inca unui carlig suplimentar in partea de jos, in care se pune de obicei o rama sau un patratel, dar acest supliment il recomand doar la varianta cu carlige ingropate, pentru ca la celalalt poate incurca toata montura. Din cauza timpului destul de mare in care sunt pregatiti pentru lansare, unii pescari folosesc doua randuri de arici, astfel in timp ce unul e deja in apa celelalt e incarcat si sta in stand-by, inlocuirea facandu-se rapid datorita agrafei cu vartej. O mica imbunatatire care poate fi adusa acestei monturi consta in legarea la circa 20 - 30 cm deasupra plumbului a unui nod opritor ce va transforma montura culisanta intr-o montura semiculisanta cu autointepare.

cu ce si cum se incarca?

Cea mai frecvent folosita momeala la pescuitul cu arici este evident mamaliga, care e utilizata fie asa cum e pregatita, fie in combinatie cu diverse alte componente. La ariciul cu ace libere, pe carlige se pun in mod uzual cubulete de mamaliga, iar arcul poate fi incarcat cu coca obtinuta prin amestecarea mamaligii cu paine sau cu diverse nade. Puteti incarca arcul si cu mamaliga simpla insa este mai indicat sa utilizati un amestec, pentru ca acesta poate fi realizat la o consistenta convenabila. Aici fac o mica paranteza pentru a preciza ca acest amestec trebuie facut astfel incat sa cada de pe arc in 2 - 5 minute si nu sa ramana lipit acolo toata ziua. Pe carlige, in afara de cubulete, pot fi puse si bilute facute din acelasi amestec, dar si pufuleti, boabe de porumb, rame sau viermusi or chiar combinatii intre toate acestea, in cazul ca doriti sa-i oferiti pestelui un meniu complet! In cazul ariciului cu ace ingropate, momeala trebuie preparata cu mare atentie, astfel incat sa nu cada prea usor de pe arc, dar in acelasi timp sa fie suficient de moale pentru ca pestele sa poata fi intepat rapid. Nu pot decat sa compar consistenta momelii cu a unei plastiline destul de moi. In ce priveste compozitia momelii pentru ariciul cu ace ingropate, va pot spune ca, pe langa mamaliga amestecata cu paine, reteta poate contine grau fiert, sroturi si esenta de vanilie.

solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME