DETERMINAREA STRUCTURILOR SI ADANCIMII APEI

montura cu marker - varianta 1

Cum putem determina adancimea si structura substratului apei sau/si eventualele agataturi de pe un loc de pescuit daca nu dispunem de sonar? Solutia este relativ simpla, daca aveti in trusa o pluta de marcaj (marker), dupa cum veti vedea in continuarea articolului. O sa descriem mai jos doua monturi usor de facut, pentru realizarea carora nu este nevoie decat de cateva componente simple. Prima montura - cea pe care o puteti vedea in imaginea de sus - foloseste un marker, un plumb de circa 60 - 80 grame, o agrafa cu vartej si un opritor de cauciuc. Pe langa montura mai aveti nevoie si de o lanseta cu actiune de varf (rigida) cu lungimea intre 3 si 3,6 metri, care sa fie capabila sa lanseze usor 100 grame - puteti folosi in acest scop o lanseta heavy feeder cu varful de carbon. Este de preferat sa utilizati pe mulineta fir textil, pentru ca astfel vibratiile provenite de la substrat vor fi transmise mult mai clar. Inainte sa trecem la treaba trebuie sa marcam pe manerul lansetei o lungime fixa de 30 - 50 cm (la alegerea fiecaruia), masurata de la pick-upul mulinetei. Marcarea acestei lungimi poate fi facuta cu ajutorul unei benzi adezive, cu ata sau chiar cu vopsea.

cum se procedeaza ?

Dupa ce am rezolvat chestiunile de mai sus totul devine simplu - lansam pe o anumita directie si asteptam ca plumbul sa ajunga pe fund, apoi recuperam usor firul pana simtim ca pluta atinge ochetul plumbului. In acest moment tinem firul intins si incepem sa scoatem cu mana fir de pe tambur (in acest scop trebuie sa lasati frana slaba) pana la semnul facut anterior pe maner. Facem acest lucru de cate ori e nevoie pana vedem pluta la suprafata. Numaram in gand de cate ori am ajuns cu firul la marcaj si inmultim aceasta cifra cu lungimea marcata, afland astfel adancimea apei in acel punct. In continuare strangem usor firul pe mulineta pana pluta atinge din nou ochetul plumbului, apoi (tinand firul intins) taram plumbul spre mal cam 1 metru, dar nu cu ajutorul mulinetei ci miscand lanseta in lateral. In timpul acestei miscari trebuie sa fim atenti la vibratiile transmise in manerul lansetei pentru ca acestea ne dau informatii despre substrat, asa cum veti afla un pic mai jos. In continuare masurati adancimea apei pe noul loc unde se gaseste acum plumbul, dupa care puteti repeta ciclul de masurare si tarare pana ajungeti la mal. Lansarile ulterioare vor fi facute in evantai, pana la acoperirea totala a zonei care va intereseaza.

montura cu marker - varianta 2

Dezavantajul monturii de la primul paragraf este ca in cazul unei agataturi se poate pierde toata linia, asa ca, daca nu doriti sa se intample acest lucru, poate ar fi bine sa folositi cea de-a doua montura prezentata. Diferenta consta in faptul ca la cea de-a doua plumbul este legat cu o bucata de nailon ceva mai subtire decat firul principal, paguba in caz de agatatura fiind astfel mai mica. Dezavantajul monturii nr 2 este ca e mai predispusa la incalcirea firului. Interpretarea datelor transmise prin fir tine de experienta fiecaruia si va creste cu timpul, fiind in principiu destul de usoara:
- daca nu simtim decat o rezistenta usoara si nici o vibratie avem de a face cu un fund malos
- daca se simt usoare zvacnituri e vorba de pietris
- iar daca e o rezistenta usoara dar cumva sacadata atunci avem iarba.
Cumuland informatiile acestea cu cele despre adancimea apei in diferite locuri va veti putea forma o harta foarte precisa a substratului, sporind astfel sansele unor capturi frumoase.

Articole video legate de acest subiect :

  1. ------
solunar
cotele apelor Dunarii Tabele anuale cu speciile de pesti si sansele la pescuit fazele Lunii img

CELE MAI VIZIONATE ARTICOLE SI FILME