Inainte de a incepe prepararea acestei retete de mamaliga, malaiul trebuie macinat foarte fin cu ajutorul unei
rasnite de cafea. Este nevoie de doua vase: in primul vom prepara mamaliga iar in cel de-al doilea o vom fierbe a
doua oara dupa cum veti vedea mai jos. Proportiile componentelor sunt: 1 parte malai si 2 parti apa.
Recomandata atat la
pescuitul crapului
cat si la
pescuitul carasului.
MOD DE PREPARARE:
Prepararea se va face la foc mediu astfel: intr-un vas suficient de incapator se pune apa la incalzit si se toarna
putin malai, amestecand pentru a nu face cocoloase. Dupa ce pasatul incepe sa se ingroase continuam sa adaugam
malai (putin cate putin) si amestecam continuu pana mamaliga devine destul de vascoasa. Trebuie sa averi rabdare,
pentru ca aceasta operatie dureaza circa 20 - 30 de minute. In continuare presaram niste faina de grau pe un tocator
de lemn si rasturnam mamaliga deasupra. Daca n-ati facut-o deja,in acest moment e bine sa puneti niste apa la fiert
in cel de-al doilea vas. Lasam mamaliga rasturnata sa se raceasca un pic iar apoi, cand s-a racit suficient ca s-o
putem manevra fara sa ne arda la maini, incepem s-o framantam impreuna cu 2 - 3 linguri de faina de grau. Dupa ce am
framantat-o bine de tot ii dam o forma de cub si o punem din nou la fiert, in cel de-al doilea vas (cu apa deja
clocotita).Pe fundul vasului respectiv e bine sa punem un gratar mic de lemn or metalic (sau chiar 3 - 4 linguri or
furculite) pentru ca mamaliga sa nu se prinda. In vas trebuie sa fie suficienta apa incat sa depaseasca cubul nostru
cu aproximativ 2 cm. Lasati sa fiarba pana cand cubul de mamaliga va incepe sa pluteasca. Mamaliga obtinuta va fi
pastrata invelita intr-o carpa de bumbac dar nu mai mult de 24 de ore,pentru ca dupa aceea incepe sa se acreasca.
Daca doriti in timpul prepararii puteti adauga coloranti sau/si arome.Preluata de la V.Niculae.
Pentru mai multe detalii despre modalitatea de preparare a acestei mamaligi, urmariti filmul :
mamaliga de patrat
Alte articole legate de acest subiect:
Articole video legate de acest subiect :
TOP PAGINI